Constructorul austriac Strabag ocupă primul loc în clasamentul pe luna noiembrie, cu un progres de 7,7 puncte procentuale pe drumul expres ce va conecta Oradea la Autostrada Transilvania (A3). În circa patru luni, acesta a realizat peste 41% din lucrările aferente șoselei noi, de aproape 19 kilometri.
În premieră, odată cu publicarea oficială a progreselor pe Autostrada Moldovei A7, avem în clasament, chiar în top 3, asocierea româno – bulgară Coni – Trace. Aceasta a raportat un prim avans de 7,5% pe lotul Mizil – Pietroasele/ Stâlpu (28,35 km) din Autostrada Ploiești – Buzău.
Podiumul este completat de constructorul turc Nurol, cu un avans de 6 puncte procentuale pe lotul Nușfalău – Suplacu de Barcău (13,55 kilometri) din Autostrada Transilvania (A3). Lucrările sunt executate în proporție de 66% și au termen de finalizare anul viitor.
Mai departe, grupul UMB a înregistrat un proges de 5 puncte procentuale pe tronsonul 3 al Drumului Expres Craiova – Pitești (DEx12), unde stadiul fizic al lucrărilor a ajuns la 58%.
Topul continuă tot cu grupul UMB, care a avut un avans de 3 puncte procentuale pe lotul 2 din Autostrada de Centură București Nord (A0 Nord). Aici, lucrările pe cei 19 kilometri sunt executate în proporție de 20%.
UMB se află și pe următoare poziție, cu un progres de 2 puncte procentuale pe tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova – Pitești (DEx12), unde a ajuns la un grad de execuție de 7%.
În clasament urmează constructorul din Turcia Alsim Alarko, ce a raportat un avans de 1,81 puncte procentuale pe lotul 1 Glina – Vidra din Autostrada de Centură București Sud (A0 Sud). Astfel, lucrările pe acest lot de peste 16 kilometri au ajuns la un stadiu fizic de peste 54%.
Pe următorul loc se situează o asociere nou – intrată în clasament, respectiv asocierea Pizzarotti – Retter, cu un progres de 1,5 procentuale pe lotul 1 Dumbrava – Mizil din Autostrada Ploiești – Buzău (A7).
Un avans de 1,48 puncte procentuale a fost raportat și pe tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova – Pitești (DEx12), care a ajuns la un grad de execuție de 57,06%. Amintim că managamentul CNAIR a decis rezilierea contractului cu constructorul italian al acestui lot, Tirrena Scavi.
Progrese mai mici de 1 punct procentual au fost raportate pe lotul 3 Bragadiru – Joița al A0 Sud (Aktor), secțiunea 5 Curtea de Argeș Pitești din A1 (WeBuild) și tronsonul Nădășelu – Zimbor din A3 (UMB).
Pe celelalte șantiere fie nu au fost înregistrate progrese, fie acestea nu au fost raportate oficial Companiei de Drumuri.
FOTO – VIDEO: Drumul de legătură Centura Oradea – A3 (sursa: YouTube Marin Marian)