Bursa a scăzut nesemnificativ în prima parte a şedinţei, pe un rulaj foarte redus

Bursa de la Bucureşti a scăzut nesemnificativ, cu 0,15%, într-o piaţă cu rulaj foarte redus şi unde acţiunile SSIF Broker (BRK) au urcat cu 5,7% în urma anunţului unei posibile fuziuni cu BT Securities, casa de brokeraj deţinută de Banca Transilvania (TLV).
Economica.net - mie, 09 oct. 2013, 10:37
Bursa a scăzut nesemnificativ în prima parte a şedinţei, pe un rulaj foarte redus

SSIF Broker a transmis miercuri dimineaţă Bursei un comunicat prin care anunţă investitorii cu privire la analizarea de către Consiliul de Administraţie a unei posibile fuziuni cu BT Securities, prin această fuziune fiind vizată creşterea cotei de piaţă şi a rentabilităţii viitoarei firme.

În urma acestui anunţ acţiunile SSIF Broker au urcat vizibil, cel mai ridicat preţ plătit pentru aceste titluri fiind cu 8,7% peste închiderea de marţi. La ora 13:10, titlurile firmei de brokeraj erau cotate la 0,1424 lei, cu 5,72% peste ziua precedentă.

Cu aceste titluri au fost realizate 264 de operaţiuni, în valoare cumulată de 532.000 de lei.

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în stagnare, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, se plasa cu doar 0,17% sub închiderea şedinţei precedente.

În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au dus indicele BET-FI cu 0,4% sub nivelul de marţi.

Cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT şi BET-BK, au fluctuat nesemnificativ.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica (SNN) în oferta pentru listare au scăzut cu 1,3%, la preţul de 11,35 lei. Cu aceste titluri au fost efectuate 169 de transferuri, în valoare cumulată de 756.000 de lei (170.000 de euro).

Cotaţia este cu 1,34% peste preţul de 11,2 lei/acţiune la care au fost vândute titlurile pe tranşele investitorilor instituţionali (85% din ofertă) şi al marilor investitori de retail (5% din titlurile din ofertă).

Comparativ cu preţurile la care micii investitori de retail (10% din acţiunile din ofertă) au cumpărat acţiunile în ofertă, cotaţia drepturilor de alocare la bursă este mai mare cu 4,47% şi, respectiv, cu 10,15%. Micii investitori de retail au cumpărat acţiunile la preţuri de 10,304 lei (8% discount acordat pentru subscrierile din primele 3 zile ale ofertei) şi 10,864 lei (3% discount pentru subscrierile din a patra zi a ofertei).

Investitorii au transferat în total acţiuni de numai 3 milioane de lei (693.000 de euro), de cinci ori sub rulajul din perioada similară a şedinţei de marţi, de 16,5 milioane lei (782.000 de euro). Aproape 40% din lichiditatea de miercuri a fost asigurată de operaţiuni cu acţiunile Fondului Proprietatea (1,1 milioane lei).

Titlurile Fondului au scăzut cu 0,94%, la 0,741 lei.

Miercuri ar putea fi anunţată poziţia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în privinţa intenţiei administratorului Fondului Proprietatea de a accelera programului de răscumpărare de acţiuni, prin lansarea unei oferte de cumpărare pentru un pachet reprezentând 4,35% din titlurile FP. Raportat la cel mai recent preţ de la bursă, pachetul este evaluat la 448,8 milioane lei (101,1 milioane euro).

Compania Franklin Templeton, administratorului FP, a anunţat pe 25 septembrie că vrea să accelereze programul de răscumpărare şi a amintit că, potrivit termenului legal, ar trebui să primească un răspuns în cel mult două săptămâni.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Paris erau în creştere cu 0,2% şi, respectiv, cu 0,5%, în timp ce piaţa de la Londra era în stagnare. Bursele au scăzut uşor la deschiderea şedinţei, însă apoi au urmat evoluţia pieţei futures din SUA şi au revenit pe verde.

Te-ar mai putea interesa și
Gazele se scumpesc din nou în România și le depășesc la preț pe cele din Europa centrală, pe fondul frigului
Gazele se scumpesc din nou în România și le depășesc la preț pe cele din Europa centrală, pe fondul frigului
Prețul gazelor naturale a crescut din nou pe piața spot de la București, pe fondul vremii reci și a reducerii volumelor din depozite. Volumele tranzacționate la preț mare sunt și ele în......
Statele Unite au trimis guvernelor europene întrebări despre ce ar avea acestea nevoie de la SUA pentru a furniza Ucrainei garanţii de securitate
Statele Unite au trimis guvernelor europene întrebări despre ce ar avea acestea nevoie de la SUA pentru a furniza Ucrainei ...
Un purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat a declarat că Washingtonul a fost clar că se aşteaptă "ca ...
Voucher de energie electrică de 36 de lei pe lună pentru 5,7 milioane de clienți casnici cu consum lunar de maximum 150 kWh, de la 1 aprilie – nouă opțiune pe masă după eliminarea plafonării prețurilor
Voucher de energie electrică de 36 de lei pe lună pentru 5,7 milioane de clienți casnici cu consum lunar de maximum 150 ...
O propunere de protejare a consumatorilor casnici de energie electrică după data de 1 aprilie, moment de la care nu se ...
Nicuşor Dan: Bolojan şi Hurezeanu au obligaţia să obţină un loc la masa discuţiilor de la Paris convocate de Macron
Nicuşor Dan: Bolojan şi Hurezeanu au obligaţia să obţină un loc la masa discuţiilor de la Paris convocate de Macron
Preşedintele interimar Ilie Bolojan şi ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, au "obligaţia" să obţină un loc la masa ...