Polițiștii locali vor putea confisca bunurile vândute pe trotuar, în București – proiect

Poliţiştii locali vor putea confisca bunurile comercializate ilicit de către vânzătorii ambulanţi neautorizaţi, pe drumurile publice ale Municipiului Bucureşti, conform unui proiect supus dezbaterii publice pe site-ul Primăriei Capitalei, scrie Agerpres.
AGERPRES - joi, 29 dec. 2022, 19:00
Polițiștii locali vor putea confisca bunurile vândute pe trotuar, în București - proiect

Proiectul iniţiat de către consilierul municipal USR Nicorel Nicorescu modifică şi completează hotărârea Consiliului General al Capitalei nr 118 din 21 iulie 2004.

Conform proiectului, se interzice pe drumurile publice ale Municipiului Bucureşti orice tip de comerţ cu produse alimentare şi nealimentare în sediu fix şi ambulant.

Conform proiectului, nerespectarea acestor prevederi se va sancţiona cu amenzi de la 500 de lei la 1.000 de lei pentru persoanele fizice şi de la 3.000 de lei la 5.000 de lei pentru persoanele juridice. Totodată, bunurile care au servit sau au fost destinate să servească la săvârşirea contravenţiilor se confiscă. Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor se va face de către primarul general al Capitalei, primarii sectoarelor, poliţiştii locali din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti, din cadrul poliţiilor locale de sector şi ai Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti.

Conform referatului de aprobare, în activitatea zilnică poliţiştii locali se confruntă „frecvent” cu fenomenul vânzătorilor ambulanţi, mai ales în principalele intersecţii, care oferă spre comercializare diverse bunuri, fără a respecta procedura de autorizare prevăzută de lege. Din acest motiv, iniţiatorul pledează pentru confiscarea bunurilor comercializate ilicit.

„Apreciem că măsura confiscării bunurilor comercializate în mod ilicit de către vânzătorii ambulanţi neautorizaţi are un efect preventiv superior simplei aplicări a unei amenzi contravenţionale, de cel mai multe ori neplătită de către persoana sancţionată, cu atât mai mult cu cât multe dintre bunurile oferite spre vânzare în mod neautorizat pot pune în pericol sănătatea populaţiei”, argumentează reprezentantul USR.

În raportul de specialitate se menţionează că prin HCGMB 118/2004 sunt permise numai comercializarea ziarelor, revistelor, florilor, abonamentelor şi cartelelor de orice tip, care se va desfăşura în structuri de vânzare cu sediu fix, amplasate cu respectarea planurilor de urbanism şi cu acordul PMB.

Conform unui comunicat PMB, propuneri şi sugestii privind proiectul de act normativ se pot depune până la data de 13 ianuarie 2023:

Te-ar mai putea interesa și
Bucureştenii pot vedea cu ajutorul unei hărţi digitale cât de verde este zona în care trăiesc
Bucureştenii pot vedea cu ajutorul unei hărţi digitale cât de verde este zona în care trăiesc
Bucureştenii pot verifica acum, cu ajutorul unei hărţi on-line, în ce măsură zona în care trăiesc respectă regula 3-30-300. ...
BMW a prezentat pentru prima dată un concept-car în România
BMW a prezentat pentru prima dată un concept-car în România
Reprezentanța BMW în România a prezentat pentru prima dată un vehicul concept al mărcii la un eveniment organizat în ...
HiSky zboară pe profit. Compania care a luat locul Blue Air a realizat afaceri de peste 170 de milioane de euro în 2023
HiSky zboară pe profit. Compania care a luat locul Blue Air a realizat afaceri de peste 170 de milioane de euro în 2023
Compania aeriană HiSky, fondată de Iulian Scorpan, fost director al Air Moldova, a realizat anul trecut afaceri de 856 ...
Taxe vamale suplimentare de 45% la importurile de mașini electrice produse în China. UE va vota săptămâna viitoare
Taxe vamale suplimentare de 45% la importurile de mașini electrice produse în China. UE va vota săptămâna viitoare
Uniunea Europeană va vota, în 4 octombrie, dacă va impune taxele vamale suplimentare de 45% la importurile de vehicule ...