Disputele din Libia şi Washington afectează acţiunile unei companii româneşti

Preţul ţintă pentru acţiunile furnizorului de servicii petroliere Rompetrol Well Services (PTR) este cu 20% mai mare decât cel actual de la Bursa din Bucureşti, potrivit unei analize a SSIF Broker Cluj Napoca, trimisă la redacţia ECONOMICA.NET. Analiza a fost realizată, însă, înainte de anunţul patronilor kazahi de a transfera active din Libia de la Rompetrol SA la PTR.
Adrian N. Ionescu - joi, 10 oct. 2013, 10:14
Disputele din Libia şi Washington afectează acţiunile unei companii româneşti

„Dată fiind evoluţia pozitivă a rezultatelor financiare în primul semestru am majorat preţul ţintă pentru următoarele 12 luni pentru titlurile Rompetrol Well Services (PTR), la 0,579 lei / acţiune“, scrie Andrei Rădulescu, analist senior la SSIF Broker Cluj Napoca, în raportul trimis la redacţia ECONOMICA.NET.

Preţul ţintă pentru acţiunile PTR este cu 20% mai mare decât cel din piaţa principală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Analistul recomandă cumpărarea acţiunilor PTR, din perspectiva analizei performanţelor companiei, fără să uite, însă, avertismentul asupra pericolului amplificării divergenţelor politice din Washington  privind creşterea plafonului de îndatorare al SUA.

O eventuală intrare a SUA în incapacitate de plată ar declanşa o avalanşă de scăderi pe bursele din toată lumea, potrivit unora dintre scenariile vehiculate de analişti.

De altfel, acelaşi pericol, chiar dacă este improbabil, potrivit comentatorilor occidentali,  a fost unul dintre motivele care l-au determinat pe Andrei Rădulescu să se îndoiască de oportunitatea achiziţiei de acţiuni AdePlast în cadrul ofertei publice iniţiale de vânzare (IPO), acum în desfălşurare.

Raportul SSIF Broker a fost emis înaintea apăriţiei unei alte ştiri care are potenţialul de a ajusta rezultatele analizei.

Administratorii Rompetrol Well Services (PTR) au solicitat acţionarilor să aprobe achiziţia de către companie a activelor legate de extracţia petrolului din Libia şi România ale Rompetrol SA, o altă subsidiară a Grupului Rompetrol.

Acţionarii majoritari kazahi ai PTR nu vor avea dificultăţi să determine aprobarea solicitării, după ce deja fuseseră de acord cu deshiderea de reprezentanţe în Libia şi Irak.

Ştirea privind intenţia şefilor Rompetrol de a muta activele din Libia ar putea afecta şi perspectivele acţiunii PTR, dar „nu ştim în ce măsură, atâta vreme cât nu se ştiu detaliile şi cifrele“, după câte ne spune Andrei Rădulescu.  În aceste condiţii, analistul nu a dorit să adapteze raportul deja emis.

De obicei, achiziţia de active noi implică noi costuri care diminuează profitul.

Astfel că, până la identificarea implicaţiilor, „titlurile PTR sunt subevaluate, potenţialul de apreciere fiind susţinut de rezultatele analizei comparative (pe termen scurt) şi de perspectivele de dezvoltare a companiei (pe termen mediu-lung)“, scria analistul în raportul emis anterior.

PTR activează în sfera serviciilor petroliere de cimentare coloane de foraj, consolidări şi împachetări puţuri ţiţei şi gaze naturale, etc.

Activitatea companiei este puternic dependentă de investiţiile derulate de clienţii tradiţionali (OMV Petrom, Romgaz) pentru descoperirea unor noi zăcăminte, constată Andrei Rădulescu. De aceea PTR a demarat un proces de internaţionalizare (în 2012 activităţile externe au contribuit cu 7% la cifra de afaceri).

Compania a înregistrat un profit net de 16,1 milioane de lei în semestrul 1 al anului 2013, cu 148% mai mare decât cel din aceeaşi perioadă a anului trecut. Cifra de afaceri a crescut cu 45% până la 58 de milioane de lei.

AVERTISMENT
Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze, nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Analiştii fac estimări de preţ ţintă pentru cel mult următoarele 12 luni, cercetând activele companiei şi comparându-le cu performanţele altor companii similare.

Estimările de preţ ţintă nu sunt decât repere, şi nu sugestii, chiar dacă sunt denumite recomandări. Sunt, de obicei, modificate mai devreme de 12 luni, pentru că intervin schimbări relevante în evoluţia performanţelor companiei.

Nici autorii estimărilor şi nici ECONOMICA.NET nu-şi asumă răspunderea pentru rezultatele deciziilor de investiţii, luate de investitori, în funcţie de profilul de risc al investitorului.

 

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...