Conform unor documente obţinute de publicaţia britanică, zece fonduri fiduciare în beneficiul lui Roman Abramovici „au fost rapid reorganizate la începutul lunii februarie 2022”, cu câteva săptămâni înainte de invazia rusă în Ucraina, se arată în articol, preluat de AFP.
„Respectivele modificări i-au făcut pe cei şapte copii ai lui Abramovici, dintre care cel mai mic are nouă ani, beneficiari ai unor active deţinute în aceste fonduri în valoare de cel puţin patru miliarde de dolari”, adaugă ziarul, precizând că nu a existat nimic ilegal în această reorganizare.
Printre aceste active figurează proprietăţi imobiliare, iahturi, elicoptere şi avioane private.
Ar fi dificil acum pentru autorităţi să le confişte sau să le îngheţe deoarece copiii oligarhului, fost patron al clubului englez de fotbal Chelsea, nu sunt afectaţi de sancţiuni, chiar dacă ele ar încerca să demonstreze că miliardarul este cel care îi controlează efectiv.
Documentele obţinute de The Guardian ar proveni din piratarea unei instituţii financiare care administrează fondurile lui Abramovici în Cipru, potrivit ziarului.
Uniunea Europeană şi Marea Britanie l-au inclus în martie 2022 pe oligarhul rus pe lista cu persoane sancţionate pentru legăturile lor cu regimul de la Moscova.
Dar Abramovici nu a fost sancţionat de SUA, fapt denunţat vehement de opozantului Kremlinului, Aleksei Navalnîi, aflat în prezent în închisoare, menţionând că unele dintre companiile acestuia „continuă să furnizeze metal Ministerului rus al Apărării”.
Statele Unite au confiscat doar două avioane aparţinând lui Roman Abramovici în iunie, suspectând că ar fi fost utilizate prin încălcarea sancţiunilor adoptate împotriva Rusiei.
În septembrie, oligarhul ar fi jucat un rol în eliberarea a cinci britanici capturaţi în Ucraina, potrivit mărturiilor unuia dintre ei, care a spus că Abramovici se afla în avionul cu care au plecat din Rusia.