Petrolul rusesc se vinde la discounturi masive și a ajuns la jumătate de preț față de cel occidental, Moscova anunță contramăsuri

Țițeiul rusesc a ajuns să de vândă la discounturi uriașe în contextul embragoului european și al plafonului de preț impus de națiunile occidentale, ceee ce va afecta bugetul țării. Guvernul de la Moscova a anunțat că lucrează la măsuri care să diminueze pierderile.
Mihai Nicuţ - mar, 10 ian. 2023, 11:40
Petrolul rusesc se vinde la discounturi masive și a ajuns la jumătate de preț față de cel occidental, Moscova anunță contramăsuri

Petrol. Țițeiul rusesc de tip Ural se vinde acum cu doar 38 de dolari barilul, mult sub plafonul impus de țările din grupul G7 și din Uniunea Europeană, de 60 de dolari pe baril,  și la mai puțin de jumătate din prețul țițeiului Brent, de referunță pentru piața europeană, care se vinde lcu circa 80 de dolari, scrie Business Insider citând date Argus Media.

Națiunile occidentale au impus acest plafon de preț suplimentar introducerii embragoului rusesc livrat pe cale maritimă statelor europene. Ambele măsuri au intrat în vigoare în ultima lună a anului 2022, parte a celei mai recente runde de sancțiuni menite să reducă veniturile Moscovei pentru a nu mai putea finanța războiul din Ucraina.

Europa a fost unul dintre cei mai mari clienți de țiței ai Rusiei, iar furnizorii de petrol ruși nu pot utiliza acum serviciile de transport maritim și de asigurare occidentale decât dacă sunt de acord să respecte mecanismul de plafonare a prețurilor.

Rusiei i-a fost destul de greu: veniturile încasate din exporturile de petrol au scăzut cu 15 milioane de dolari în ultima săptămână din 2022 și au mai rămas doar câțiva cumpărători principali de țiței rusesc, și anume China, India și Turcia, după cum a scris Bloomberg.

Acești clienți au reușit, de asemenea, să obțină reduceri mai mari de preț, deoarece Rusia se luptă să găsească noi clienți care să îi înlocuiască pe cei europeni care îi cumpărau în mod traditional petrolul. Rusia a vândut Indiei petrol sub limita de preț și cel puțin un transport de petrol a fost vândut Chinei la 68 de dolari pe baril, puțin peste nivelul plafonului de preț.

Președintele Vladimir Putin a numit plafonul de preț drept „prost” și a subliniat rezistența economiei Rusiei, deși banca centrală de la Moscova a avertizat că ultima rundă de sancțiuni au reprezentat noi șocuri economice pentru Federație. Prejudiciul cauzat de sancțiuni ar putea chiar determina ca Rusia să devină un stat eșuat sau să se destrame până în 2033, potrivit unui sondaj recent citat de Business Insider.

Oficial, Rusia a refuzat să respecte mecanismul de plafonare a prețurilor și a anunțat că nu va mai vinde petrol niciunei țari care aplică plafonul de preț, Putin semnând un decret în acest sens în decembrie 2022.

De asemenea, a amenințat și cu reducerea ofertei de pe piața globală – reducerea producției de petrol cu ​​700.000 de barili pe zi. Acest lucru, combinat cu cu scăderea de 1 milion de barili pe zi către Europa, estimată ca urmare a interdicțiilor UE, ar putea determina creșterea prețului petrolului de peste 100 de dolari pe baril, după cum a avertizat UBS.

Rușii lucrează la contramăsuri pentru a reduce discountul cu care se vinde petrolul lor

Ministerul rus al Energiei a declarat marți că lucrează la măsuri suplimentare pentru a limita valoarea discounturilor de preț la care se tranzacționează țițeiul rusesc, în comparație cu celelalte sortimente de pe piață, potrivit Reuters.

Rusia, care este al doilea cel mai mare exportator de petrol din lume și era cel mai mare exportator de gaze este destul de afectată de sancțiuni, în condițiile în care, traditional,   vânzările de petrol și gaze reprezentau  aproape jumătate din veniturile bugetului de stat ale țării.

putin petrolPreședintele Vladimir Putin a semnat luna trecută un decret care interzice furnizarea de țiței și produse petroliere de la 1 februarie timp de cinci luni națiunilor care respectă plafonul.

„Decretul prezidențial publicat în decembrie interzice companiilor ruse să facă referire în tranzacții la plafonul ilegal de preț în orice mod, direct sau indirect. Această interdicție se extinde asupra oricăror tranzacții cu țiței rusesc, până la utilizatorul final, ceea ce implică să nu lucreze cu traderii care nu aplică măsura (de interzicere a tranzacțiilor care fac referire la plafonul de preț impus, de 60 de dolari – n.red.) ”, a declarat Ministerul Energiei într-un comunicat.

Citește și:

Lukoil a vândut rafinăria ISAB din Italia, cea mai mare din țară

Citește și:

Norvegia a investit 30 de miliarde de dolari în noi zăcăminte offshore de gaze naturale

Te-ar mai putea interesa și
Autonom Services a plasat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni, în valoare de 30 de milioane de euro
Autonom Services a plasat cu succes o nouă emisiune de obligațiuni, în valoare de 30 de milioane de euro
Autonom Services S.A. a realizat cu succes cea de-a treia emisiune de obligaţiuni în cadrul unui plasament privat în valoare de 30 de milioane de euro....
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână ...
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...