Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj dominat de acţiunile Fondului Proprietatea

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 0,66%, pe un rulaj dominat de acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care a acoperit peste 80% din lichiditatea pieţei.
Economica.net - vin, 11 oct. 2013, 15:04
Bursa a scăzut uşor, pe un rulaj dominat de acţiunile Fondului Proprietatea

Acţiunile Fondului Proprietatea au început să crească încă de joi, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat accelerarea programului de răscumpărare printr-o ofertă la un preţ de 1 leu/acţiune, cu 34% peste cotaţia din piaţă anterior aprobării operaţiunii. FP va răscumpăra 4,35% din acţiuni, pentru care va plăti 600 de milioane de lei (134,8 milioane euro).

Investitorii vor putea vinde doar o parte din acţiunile pentru care le deţin, numărul de titluri pe care Fondul le va cumpăra urmând să fie stabilit în funcţie de suprasubscrierea ofertei.

Unii investitori au profitat de creşterea înregistrată de acţiunile Fondului şi au început să vândă. Ei nu au mai aşteptat să subscrie în oferta de cumpărare care va începe marţi şi ale căreia rezultate vor fi anunţate abia peste trei săptămâni.

„Probabil că în perioada următoare va fi destul de volatilă evoluţia acţiunilor Fondului Proprietatea, dar cred că existăa încă un potenţial de creştere pentru cei care au răbdare. Fondul va putea lansa şi alte oferte de cumpărare după aceasta, pe măsură ce lichidizează portofoliul şi face rost de cash, ceea ce va duce la o accelerare a procesului de dezinvestire. Această poveste se va derula pe o perioadă mai îndelungată de timp, pentru că va dura până va face rost de lichidităţi. Nu va putea vinde active peste noapte”, a afirmat un broker.

Acţiunile Fondului Proprietatea au urcat peste preţul de 0,8 lei încă din primele momente, iar la ora 10:03 au atins un record, de 0,8095 lei/titlu, cotaţie cu aproape 4,2% peste închiderea de joi. Preţul a fost plătit în cadrul a patru operaţiuni în valoare cumulată de 40.400 de lei.

Titlurile Fondului au stat peste 0,8 lei până în jurul orei 10:30, după care au coborât sub acest prag şi s-au îndreptat spre nivelul de joi. La închiderea pieţei principale, acţiunile erau cotate la 0,778 lei, cu numai 0,13% peste ziua precedentă. Preţul este cu 5,13% peste ultima cotaţie de miercuri, de 0,74 lei/titlu.

Cele mai mari tranzacţii au fost înregistrate în primele 15 minute de tranzacţionare, când au fost efectuate 305 transferuri în valoare cumulată de 28,2 milioane lei (6,3 milioane euro). Suma a reprezentat mai mult de două treimi din rulajul înregistrat vineri de acţiunile Fondului, de 42,2 milioane lei (9,5 milioane euro).

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost cu 0,8% sub ziua anterioară, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era în scădere cu 0,72%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat ziua în stagnare.

În acelaşi timp, indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,59%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,47% sub nivelul de joi.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Lichiditate pieţei a fost de 52 milioane lei (11,7 milioane euro), cu aproape 10% peste cea de joi, de 47,4 milioane lei (10,6 milioane euro). Tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea au asigurat peste 80% din rulajul pieţei.

Drepturile de alocare emise de Nuclearelectrica (SNN) în oferta pentru listare au scăzut în primele minute la 11,2 lei, preţ la care au fost vândute acţiunile pe tranşele investitorilor instituţionali (85% din ofertă) şi al marilor investitori de retail (5% din titlurile din ofertă).

Ulterior, cotaţia a revenit pe creştere uşoară, iar la închiderea şedinţei, titlurile erau la 11,3 lei, cu 0,71% peste închiderea de joi.

Comparativ cu preţurile la care micii investitori de retail (10% din acţiunile din ofertă) au cumpărat acţiunile în ofertă, cotaţia drepturilor de alocare la bursă este mai mare cu 4% şi, respectiv, cu 9,67%. Micii investitori de retail au cumpărat titlurile la preţuri de 10,304 lei (8% discount acordat pentru subscrierile din primele 3 zile ale ofertei) şi 10,864 lei (3% discount pentru subscrierile din a patra zi a ofertei).

Investitorii au realizat 211 operaţiuni cu drepturile de alocare Nuclearelectrica, în valoare cumulată de 435.000 de lei (98.000 de euro).

Acţiunile Cemacon (CEON) au urcat cu 14,91%, aproape limita maximă de variaţie permisă pentru majoritatea titlurilor de la BVB, de 15%. Cotaţia acţiunilor producătorului de cărămizi a ajuns la 0,0447 lei, pe un rulaj de aproape 95.000 de lei.

Evoluţia a venit în urma unui anunţ potrivit căruia principalii trei acţionari ai companiei, fondul de investiţii KJK Fund SICAV-SIF, SSIF Broker şi firma Andrei&Andrei Consultanţă (deţinută de fondatorul Casei de Insolvenţă Transilvania, Andrei Cionca), au decis să acţioneze concertat în ceea ce priveşte deciziile referitoare la producătorul de cărămizi. Cei trei acţionari şi alte câteva persoane cu care acţionează concertat deţin cumulat aproape 66% din acţiunile Cemacon.
Contactat de MEDIAFAX, directorul general al SSIF Broker, Grigore Chiş, a declarat că va fi lansată o ofertă în termen de cel mult două luni, termenul prevăzut de legislaţie pentru o astfel de operaţiune.

„La Cemacon, în acest moment, unii investitori mizează pe faptul că oferta ar putea fi lansată la preţul la care a cumpărat fondul KJK (de 0,05 lei/acţiune – n.r.)”, a afirmat un broker.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, pieţele de la Frankfurt şi Paris erau în creştere cu 0,3% şi, respectiv, cu 0,9%, în timp ce bursa de la Londra era în stagnare, investitorii aşteptând noi semne de progres al negocierilor politice din SUA pentru majorarea plafonului datoriilor şi deblocarea activităţilor instituţiilor guvernamentale.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...