Din cauza cantităților aduse din Ucraina în România și Polonia, Europa devine al șaselea importator de grâu al lumii. Creșterea este record

Departamentul pentru Agricultura al SUA a revizuit în sus producția mondială de grâu față de luna anterioară, datorită recoltelor mai mari din Ucraina și Uniunea Europeană. În schimb, conform estimărilor, nivelul stocurilor este la cel mai scăzut nivel din ultimii șase ani. În Europa, producția va fi mai mică, exporturile mai mari, dar cel mai mult vor crește importurile. Grâul ucrainean rămâne pe teritoriul statelor membre, în special în România și Polonia. România a importat în primele zece luni ale anului, din Ucraina, o cantitate de aproximativ 700 de ori mai mare de cereale decât în perioada similară a anului trecut.
Alina Stanciu - mie, 18 ian. 2023, 22:04
Din cauza cantităților aduse din Ucraina în România și Polonia, Europa devine al șaselea importator de grâu al lumii. Creșterea este record

USDA mizează în acest an comercial agricol pe o producție mondială de 781,3 milioane de tone de grâu, cu 720.000 de tone mai mare decât în raportul din decembrie, la un consum cu 0,3% mai mic față de anul anterior, de 789,7 milioane de tone. Diferența dintre producție și consum va fi asigurată din stocuri, care se ridică anul acesta la 268,3 milioane de tone,  cu 3,1% sub nivelul din 2022 și cu 7,4% sub cel din 22020/2021.

Anul trecut, producția globală de grâu a fost de 779,3 milioane de tone, cu 0,2% sub cea estimată pentru anul acesta.

În ceea ce privește situația din Europa, al doilea cel mai mare producător de grâu la nivel mondial, după China, USDA estimează că fermierii din UE vor produce 134,7 milioane de tone, în creștere față de 134,3 milioane de tone în raportul din decembrie.

Raportat la anul agricol 2021/2022, producția ar fi însă cu 2,5% mai mică.

Pentru Ucraina, USDA a ridicat estimările la 21 de milioane de tone, față de 20,5 milioane de tone cât estimase în decembrie. Față de anul agricol 2021/2022 producția este cu peste 57% mai redusă.

În schimb, pentru Rusia, USDA a menținut prognoza din decembrie, de 91 de milioane de tone, un recod al ultimilor patru ani. Aceasta deși  datele Ministerului rus al Agriculturii indică o recoltă de 102-103 milioane de tone.

Cât despre prețul grâului, acestea a scăzut din decembrie la nivel global  pe toate piețele, reflectând exporturile abundente de cereale din Marea Neagră și recoltele din emisfera sudică care se apropie de finalizare. Cotațiile au scăzut cel mai mult în Argentina, cu 21 de dolari/tonă, pe fondul recoltei în curs. Cotațiile din SUA au scăzut cu 11 dolari/tonă, fiind acum sub prețurile din Argentina, iar cele  canadiene au scăzut cu 5 dolari/tonă și se situează ușor peste prețurile australiene, care sunt în scădere cu 8 dolari/tonă. Cotațiile UE au scăzut cu 1 dolar/tonă, în timp ce grâul rusesc a scăzut cu 5 dolari/tonă și rămâne cel mai  competitiv din piață.

Cine va domina piața grâului anul acesta. UE va deveni un mare importator de grâu

Potrivit USDA, comerțul global este așteptat să totalizeze 211,62 de milioane de tone, în creștere cu 770.000 de tone față de raportul din decembrie. Uniunea Europeană al doilea cel mai mare exportator, după Rusia, ar trebui să livreze în afara granițelor sale 36,5 milioane de tone, cu 14% peste nivelul din anul comercial 2021/2022.

În schimb, importurile ar urma să crească cu aproximativ 74% față de anul anterior, până la 8 milioane de tone, după ce USDA a revizuit prognoza în sus cu 1 milion de tone față de raportul din decembrie 2022. UE va deveni astfel al șaselea cel mai mare importator (vs al șaptelea în 2021) cedând locul Marocului, care ar trebui să importe 7,5 milioane de tone, față de 4,7 milioane de tone anul trecut.

Pentru Europa, ar fi cea mai mare cantitate de grâu exportată din 2018/2019 încoace.

Grâul din Ucraina inundă Europa, în special România și Polonia

Din datele USDA, UE importă în mod obișnuit grâu și produse din grâu, deși importurile totale au fost în scădere în ultimii ani, pe fondul unor rezerve suficiente (13,3 milioane de tone în 2021/2022 vs 11,3 milioane de tone estimate pentru 2022/2023).  Spre exemplu, Italia importă grâu dur pentru paste făinoase, dar în prezent importurile de grâu dur sunt în scădere față de anul precedent.

În schimb, au crescut brusc importurile din Ucraina.

„Ucraina a livrat peste 2 milioane de tone în UE, în parte în țările vecine de la granița cu UE, cum ar fi Polonia și România, profitând de culoarele de solidaritate care au fost dezvoltate pentru a ușura circulația produselor din Ucraina. În plus, o parte din transporturi au fost efectuate către Spania, un importator net de furaje „, anunță USDA.

Din datele INS, România a importat în primele zece luni ale anului, din Ucraina, o cantitate de aproximativ 700 de ori mai mare de cereale decât în perioada similară a anului trecut. Mai exact, importurile s-au cifrat la 884.492 tone de cereale, în valoare de 241 de milioane de euro față de aproximativ 1.300 de tone de cereale în valoare de 908,2 milioane de euro anul trecut

Nu în ultimul rând, nevoia de mai mult grîu pentru statele membre este legată de producția mică de porumb a UE. Prin urmare, fermierii au fost nevoiți să se aprovizioneze cu grâu de calitate furajeră , alături de alte cereale, cum ar fi orzul.

Te-ar mai putea interesa și
Bucureştenii pot vedea cu ajutorul unei hărţi digitale cât de verde este zona în care trăiesc
Bucureştenii pot vedea cu ajutorul unei hărţi digitale cât de verde este zona în care trăiesc
Bucureştenii pot verifica acum, cu ajutorul unei hărţi on-line, în ce măsură zona în care trăiesc respectă regula 3-30-300. ...
BMW a prezentat pentru prima dată un concept-car în România
BMW a prezentat pentru prima dată un concept-car în România
Reprezentanța BMW în România a prezentat pentru prima dată un vehicul concept al mărcii la un eveniment organizat în ...
HiSky zboară pe profit. Compania care a luat locul Blue Air a realizat afaceri de peste 170 de milioane de euro în 2023
HiSky zboară pe profit. Compania care a luat locul Blue Air a realizat afaceri de peste 170 de milioane de euro în 2023
Compania aeriană HiSky, fondată de Iulian Scorpan, fost director al Air Moldova, a realizat anul trecut afaceri de 856 ...
Taxe vamale suplimentare de 45% la importurile de mașini electrice produse în China. UE va vota săptămâna viitoare
Taxe vamale suplimentare de 45% la importurile de mașini electrice produse în China. UE va vota săptămâna viitoare
Uniunea Europeană va vota, în 4 octombrie, dacă va impune taxele vamale suplimentare de 45% la importurile de vehicule ...