Nicolăescu: Prin pachetul de bază nu se exclud consultaţiile din spital, ci acestea se reaşază

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat luni, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, că pachetul de servicii medicale de bază, care ar putea fi adoptat la 1 noiembrie, nu prevede excluderea anumitor consultaţii care până acum se făceau în spital, ci reaşezarea acestora.
Economica.net - lun, 14 oct. 2013, 08:44
Nicolăescu: Prin pachetul de bază nu se exclud consultaţiile din spital, ci acestea se reaşază

Ministrul Eugen Nicolăescu a declarat că anumite lucruri au fost transmise confuz, uneori din vina Ministerului Sănătăţii, alteori din lipsa de informare a unora.

„Atunci când am început să vorbim de pachetul de servicii medicale de bază, am făcut precizarea că această obligaţie o avem în programul de guvernare, dar nimeni nu s-a dus să citească programul de guvernare. Eu, naiv fiind, am considerat că lumea citeşte. Pachetul de bază pentru asiguraţi şi neasiguraţi, dar după neasiguraţi este o paranteză pe care nimeni nu vrea să o citească, în care spunem că asigurăm prevenţie, intervenţie de urgenţă”, a spus ministrul Sănătăţii, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform.

Nicolăescu a precizat că pachetul de bază pentru asiguraţi înseamnă tot ce a fost propus în această ofertă garantată a statului, de la asitenţă comunitară până la paliaţii.

„Ar trebui să mai facem precizarea că nu se exclud anumite consultaţii care până azi se făceau în spital. Aceste consultaţii se reaşează în spital. Aceste diagnostice se duc în prespital. Nu înseamnă că pacienţii rămân fără consultaţii”, a adăugat Eugen Nicolăescu.

Ministrul Sănătăţii s-a declarat nemulţumit de faptul că în două săptămâni nu a primit nicio observaţie, niciun comentariu, nicio propunere privind pachetul de bază.

„Dar peste o săptămână, când terminăm dezbaterea publică, vă dau în scris câtă lume va veni cu critici, câte lucruri sunt în neregulă. Atunci de ce ne mai pierdem timpul? Pachetul de bază nu este invenţia Ministerului Sănătăţii, cu toate că după mintea unor este invenţia lui Nicolăescu. Este angajamentul Guvernului şi Ministerului Sănătăţii, este elaborat după luni de zile de muncă, cu cei mai importanţi medici din această ţară. Nu cred că cineva îşi poate permite să critice munca a sute de profesori universitari, medici, decât din rea-credinţă. Nu pot decât să le mulţumesc medicilor care au făcut eforturi colosale, care în timpul lor liber, fără să fie plătiţi, au lucrat”, a mai spus Nicolăescu.

El a arătat că nici după aproximativ şapte luni de dezbateri, propuneri de principii, nu a primit nici un comentariu, deşi pe baza lor a fost prezentat pachetul de bază. În jurul datei de 1 noiembrie ar trebui să fie adoptat pachetul de bază, pentru ca două-trei luni să fie pregătit sistemul, astfel încât aplicarea să fie cât mai corectă, cu cât mai puţine distorsiuni.

„Nu îmi imaginez că efectele le vom simţi în două-trei săptămâni, ci în doi ani şi jumătate, trei ani. De la 1 ianuarie am vrea să începem să producem efecte, cu paşi mici, dar siguri. Ştim că azi cheltuim mulţi bani neeconomicos, că sunt componente din prespitalicesc consumate necorespunzător. Pachetul de bază se adresează în primul rând medicilor. Transmit un mesaj ca, în perioada următoare, două-trei luni, să facem cât mai multe întâlniri cu medici, asociaţii profesionale, astfel încât ceea ce trebuie să fie cunoscut să ajungă la cât mai mulţi oameni. O componentă mare de comunicare trebuie cu cetăţenii. Nu se mai poate merge aşa, sistemul se prăbuşeşte dacă nu intervenim, va fi nemulţumitor pentru oricine apelează. E crucial să schimbăm sistemul. E important ca toţi să înţelegem necesitatea schimbării. Sistemul trebuie schimbat şi managerial”, a mai spus Nicolăescu.

Ministrul Eugen Nicolăescu, preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, directori de spitale, medici şi pacienţi dezbat noul pachet de bază al serviciilor medicale la conferinţa „Mediafax Talks about Health Reform” – ediţia a VI-a, organizată de agenţia de presă, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.

Nicolăescu: Dacă pachetul de bază va fi adoptat la 1 noiembrie, vom construi şi pachetul suplimentar

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat luni, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, că încă nu se lucrează la proiectul pentru pachetul suplimentar din asigurări private, însă dacă la 1 noiembrie va fi adoptat pachetul de servicii medicale de bază, va fi demarat şi acesta.

Ministrul Eugen Nicolăescu a spus că urmează să fie construit şi pachetul suplimentar din asigurări private, însă acest demers va începe după adoptarea pachetului de bază.

„Trebuie să urmăm nişte paşi logici. Nu facem încă asta pentru că vrem să avem fundamentul, care este pachetul de bază. Dacă va trece la 1 noiembrie, putem trece la dezbateri şi pe pachetul suplimentar. Am încredere că dacă ne vom apleca cu atenţie, cu mai puţină dorinţă de spectacol, pe acest pachet, atunci oamenii care ne ascultă vor înţelege cât de favorabil le este să se aplice acest pachet. În orice ţara civilizată şi normală este un pachet garantat de stat. Încercăm să modificăm atitudini, comportamente. Este momentul să începem să facem această modificare în societatea românească”, a spus ministrul Sănătăţii, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform.

Ministrul Eugen Nicolăescu, preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, directori de spitale, medici şi pacienţi dezbat noul pachet de bază al serviciilor medicale la conferinţa „Mediafax Talks about Health Reform” – ediţia a VI-a, organizată de agenţia de presă, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele din Sănătate
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele ...
PNL îşi asumă un angajament ferm, că până în 2028 salariile din Educaţie vor ajunge la acelaşi nivel cu cele din Sănătate, a transmis luni preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, la o......
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Ministerul Finanţelor a lansat luni seara, în dezbatere, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru înfiinţarea Programului ...
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a anunţat luni, la Kiev, un ajutor suplimentar din partea Germaniei pentru ...
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, cu amendamente, prin care se prevede ...