Prima acţiune de promovare a bisericilor săseşti din România, finanţată din Germania va avea loc pe 23 octombrie, când, un grup de 23 de jurnalişti nemţi vor ajunge la Sibiu, de unde vor călători în toată Transilvania, la cele 25 de biserici fortificate incluse în traseele turistice. La această primă întâlnire cu presa germană va participa şi un reprezentant al Ministerului pentru IMM-uri, Mediu de afaceri şi Turism, a spus luni, la Sibiu, într-o conferinţă de presă, ministrul Maria Grapini.
‘Banca Centrală din Baden-Württemberg a pus ceva finanţe la dispoziţie. Este vorba de nişte acţiuni concrete. Una din ele, este chiar întâlnirea respectivă, la care vin în jur de 23 de jurnalişti din presa centrală din Germania, ca să promoveze prin ziarele lor, turismul din cetăţile fortificate’, a anunţat Ştefan Cosoroabă, reprezentantul Bisericii Evanghelice din România.
Acesta spune că în primăvara anului viitor, vor veni în Transilvania firmele de turism din Landul Baden-Württemberg, care sunt interesate să încheie contracte, pentru circuite care cuprind bisericile fortificate săseşti.
Potrivit lui Ştefan Cosoroabă, doar o mică parte din bisericile fortificate din Transilvania sunt incluse în circuite turistice. Din totalul de 170 de biserici săseşti din România, doar 25 sunt vizitate de turişti.
Una din cele mai importante biserici săseşti din România se află chiar în centrul Sibiului, fiind vorba de Biserica Evanghelică, închisă până în 2014, din cauza lucrărilor de consolidare a acoperişului. Aici, practic s-au investit 2,8 milioane de euro doar în ultimii doi ani, pentru această lucrare de consolidare, bani din fonduri europene.
‘Noi încercăm să atragem noi fonduri europene, după încheierea acestui proiect, în primăvara lui 2014. Practic, cei 2,8 milioane de euro, bani europeni, depăşeşte cu foarte mult bugetul nostru. Nu ar avea cum 1.300 de enoriaşi cât avem să asigure asemenea finanţări’, a explicat luni, pentru AGERPRES, Kilian Dorr, prim-preotul Bisericii Evanghelice din Sibiu.
Unele din bisericile săseşti din România sunt monumente UNESCO. Din patrimoniul UNESCO fac parte bisericile – cetate din Saschiz (jud. Mureş), Viscri (jud. Braşov), Valea Viilor (jud. Sibiu), Câlnic (jud. Alba), Darjiu (jud. Harghita).
Statisticile arată că 75% dintre bisericile fortificate sunt parţial deteriorate şi în pericol de distrugere, pentru că nu mai sunt suficienţi enoriaşi evanghelici saşi în comunele respective care să le întreţină. Unele s-au şi prăbuşit (Velt), altele au fost vandalizate (Dobârca).
Biserica Evanghelică din România are sediul episcopal la Sibiu şi din punct de vedere istoric este biserica saşilor din Transilvania.