Profitul net agregat al companiilor deţinute de antreprenorii români a urcat anul trecut cu 14,2%

Companiile deţinute de antreprenorii români au înregistrat anul trecut un profit net agregat de 7,2 miliarde de lei, în creştere cu 14,2% faţă de 2011, în timp ce afacerile totale au urcat cu 9% la 183 miliarde de lei, potrivit unui studiu realizat în cadrul programului "Campioni în Business".
Economica.net - lun, 14 oct. 2013, 11:30
Profitul net agregat al companiilor deţinute de antreprenorii români a urcat anul trecut cu 14,2%

Conform datelor analizate în cadrul programului antreprenorial „Campioni în Business”, domeniile în care antreprenorii înregistrează cele mai mari valori ale cifrei de afaceri agregate sunt comerţul cu ridicata (55,2 miliarde lei cifra de afaceri în 2012, sau 30% din total şi 429 companii), construcţiile (15,2 miliarde lei cifra de afaceri în 2012, sau 8,3% în total și 160 companii), comerţ cu amănuntul, agricultură şi cel alimentar.

Enterprise Investors, BCR, PwC România şi Asociaţia Triple Helix, în parteneriat cu Ziarul Financiar au lansat o noua ediţie a „Campioni în Business”, program dedicat antreprenoriatului, care descoperă, promovează şi premiază cei mai de succes antreprenori români.

Potrivit analizei „Campioni în business”, o companie antreprenorială dintre cele analizate în studiu a avut în 2012, în medie, o cifră de afaceri de 117 milioane lei, profit net de 4,6 milioane lei, 258 de salariaţi, o rată a profitului brut de 4,69%, o cifră de afaceri per salariat de 454.000 lei (în creştere cu circa 3% faţă de 2011) şi un profit brut per salariat de 21.300 lei (în creştere cu 5,7%).

„În ciuda unui context economic dificil, cele mai mari companii antreprenoriale din România au avut o performanţă bună anul trecut. Motoarele economiei au fost companiile din retail (creştere cu 19,3% a cifrei de afaceri), energie (+13,8%) şi producţia de echipamente IT şi electrice (+13,2%). Acest lucru arată potenţialul ridicat pe care îl are capitalul românesc şi dinamismul companiilor antreprenoriale locale”, a declarat Ionuţ Simion, Partener, lider servicii de consultanţă fiscală pentru antreprenori, PwC România.

Regiunea cu cel mai mare ritm de creştere a cifrei de afaceri în 2012 faţă de 2011 este Transilvania (11,3%), urmată de Muntenia (8,8%) şi Moldova (5%). Regiunea cu cea mai mare rată a profitului brut este Moldova (5,41%), urmată de Transilvania (4,73%) şi Muntenia (4,52%). Cea mai mare cifră de afaceri per salariat se înregistrează în Muntenia (503.000 lei), iar cea mai mare valoare a profitului brut per salariat în Moldova (23.500 lei).

Clasamentul „Campioni în Business” se bazează pe analiza performanţei financiare a celor mai mari 3.000 de companii din România, dintre care companiile deţinute de antreprenori români reprezintă mai mult de jumătate (1.563), acestea fiind totodată şi printre cei mai mari angajatori din România, având în total peste 400.000 de angajaţi (în creştere faţă de 2011).

„În mijlocul unei crize economice şi de încredere prelungite, soluţia este să încurajăm afacerile solide din economia reală, pentru că ele înseamnă creştere, locuri de muncă si, în final, prosperitate pentru România. Susţinem creşterea sănătoasă şi suntem alături de cei care au curajul, inteligenţa şi forţa de muncă sa dezvolte afaceri solide. Campionii în business sunt exemplul ca angajamentul maxim faţă de propria afacere este una dintre cele mai puternice garanţii pe care o pot oferi antreprenorii unei bănci. Avem deschidere maximă la rândul nostru pentru aceşti antreprenori vizionari care înţeleg relaţia cu banca în logica unui parteneriat responsabil şi echilibrat” a declarat Sergiu Manea, vicepreşedinte corporate BCR.

Totodată, antreprenorii români analizaţi de noi şi-au crescut numărul de angajaţi cu 6% în 2012 comparativ cu anul precedent.

Te-ar mai putea interesa și
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale în administraţia publică
AI la bugetari. Program de guvernare PSD privind digitalizarea – Ivan: Vorbim inclusiv de folosirea inteligenţei artificiale ...
Inteligenţa artificială va fi folosită în administraţia publică din România, iar cel mai important proiect pregătit în momentul de faţă este aplicaţia unică a statului, a declarat,......
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
UPDATE – România intră deplin în Schengen în ianuarie 2025, anunţă Ungaria. Primele reacţii
România şi Bulgaria se pot alătura pe deplin spaţiului Schengen de liberă circulaţie din ianuarie 2025, a declarat ...
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
43% dintre companiile germane active în România estimează degradarea mediului economic în următoarele 12 luni
Aproximativ 43% dintre companiile germane din România estimează o înrăutăţire a situaţiei economice în următoarele ...
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
ANAF avertizează cu privire la mesajele false transmise în numele instituției
Agenția Națională de Administrare Fiscală informează contribuabilii cu privire la reapariția unor mesaje false transmise ...