„Urmează să vină la noi și avioanele DHL. Intrăm într-un audit și urmează ca mare parte din flota lor să fie la întreținere la noi. E un contract recent agreat, cu un lesor, adică cel care închiriază aeronavele inclusiv către DHL. Reprezentanții DHL urmează să vină mâine (nr – 18 ianuarie) pentru auditarea companiei”, a declarat pentru Economica.net, Mișa Popic, directorul ROMAERO.
DHL are o la nivel global o flotă de 213 avioane formată din mai multe modele Airbus. La București vor fi întreținute avioanele lesorului respectiv, închiriate către DHL.
Reamintim că anul trecut, ROMAERO a pierdut cel mai mare contract de mentenanță pentru avioane, cel cu Ryanair, în valoare de trei milioane de euro.
Activitatea de întreținere a avioanelor de către compania de stat ROMAERO a fost suspendată de vineri, 13 ianuarie, iar pe parcursul zilei de ieri, 17 ianuarie, cerințele Autorității Aeronautice Civile au fost îndeplinite.
„În cursul zilei de astăzi această suspendare nu va mai exista, am răspuns la toate cerințele, iar această suspendare scurtă, de o zi practic, se va ridica. Ieri au fost conciliate toate chestiunile incriminate” a mai spus Popic pentru Economica.net.
Suspendarea operațiunilor de întreținere a aeronavelor ar fi afectat nu doar compania, și proprietarii avioanelor.
„Aceasta suspendare crea un disconfort pentru că sunt patru avioane în lucru și care trebuie livrate în câteva zile și urmează să vină și altele”, completează directorul ROMAERO.
Este pentru a doua oară în decurs de trei luni când activitatea de întreținere a avioanelor de către ROMAERO este suspendată. Reamintim că Economica.net publica în luna octombrie a anului trecut o scrisoare a angajaților companiei care atrăgeau atenția asupra mai multor probleme din cadrul companiei.
Pe 25 ianuarie are loc Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor (AGEA) unde pe ordinea de zi se află
– prelungirea facilităților de credit angajate deja la Banca Comerciala Română până la 28.02.2023, cu posibilitate de prelungire până la 31.12.2023 și menținerea garanțiilor deja constituite în favoarea acesteia;
– prelungirea, până la 31.12.2023 a duratei de finanțare a plafonului de credite pe termen scurt deja angajat la Banca Transilvania și menținerea garanțiilor deja constituite în favoarea acesteia;
– Aprobarea majorării capitalului social cu valoarea investițiilor finanțate în 2019 și 2020 de la bugetul de stat, cu o sumă de pana la 34,4 milioane de lei, de la nivelul actual al capitalului social de 17,36 milioane de lei până la nivelul maxim de 51,79 milioane de lei, pentru asigurarea capitalului de lucru și pentru realizarea de investiții.
ROMAERO a scos luna trecută la vânzare patru terenuri cu o suprafață totală de 11.2000 de mp de pe strada Drumul Nisipoasa. Dacă s-ar vinde, compania ar încasa circa trei milioane de euro doar din prețul de pornire al licitațiilor. A mai fost scos la vânzare și un cămin de nefamiliști cu terenul aferent din Bulevardul Ion Ionescu de la Brad, la un preț de pornire de 9,1 milioane de lei.
ROMAERO este cea mai mare companie de stat din industria aerospațială și de apărare românească. Societatea este specializată în servicii de întreținere și reparații pentru aeronave de transport civile și militare, precum și în producția industrială de aerostructuri și componente ale acestora.
În primul semestru din 2022, compania de stat realizat o cifră de afaceri de peste 40 de milioane de lei, dublu decât în primul semestru din 2021, însă a marcat o pierdere netă de 26,7 milioane de lei. Creșterea cifrei de afaceri pentru primele șase luni de anul trecut s-a datorat “în principal ca efect al reluării activității lucrărilor de întreținere și reparații aeronave civile”, potrivit unui raport al companiei. Lucrările de mentenanță pentru avioanele civile au reprezentat 52% din ponderea afacerilor companiei în primul semestru din 2022.
La finele lunii iunie 2022, datoriile ROMAERO erau de 710 milioane de lei.
Ultimul an cu profit pentru compania deținută de stat, prin intermediul Ministerului Economiei, a fost 2011, când profitul net a fost de doar 400.000 de lei. Anul trecut, ROMAERO a avut o cifră de afaceri de aproape 52 de milioane de lei, cea mai mică din ultimii 15 ani, iar pierderea a fost de aprobate 63 de milioane de lei.