‘Consumatorii vor contribui la dezvoltarea energiilor regenerabile cu 6,240 de euro cenți pentru fiecare kilowat oră (kWh) în 2014, față de 5,277 eurocenți în acest an’, au informat într-un comunicat cei patru principalii operatori germani 50Hertz, Amprion, TenneT și TransnetBW.
În urma majorării, o gospodărie care va consuma 3.500 de kWh va plăti mai mult cu 40 de euro pentru energia electrică provenită din surse regenerabile. În total, această taxă, botezată EEG, va genera o sumă totală de 23,6 miliarde de euro, în creștere față de suma de 20,4 miliarde de euro în acest an, au estimat operatorii.
Această taxă este fixată prin lege în Germania pentru sprijinirea energiilor verzi via prețuri garantate pentru operatorii de centrale eoliene, panouri solare, etc, în condițiile în care autoritățile de la Berlin au decis să închidă toate centralele nucleare până în 2022. Diferența dintre prețul garantat și prețul de piață, mai mic, este suportat de facturile consumatorilor prin EEG.
Cu toate acestea, atât valoarea taxei cât și modul său de repartizare (faptul că unele companii mari consumatoare de electricitate sunt scutite de la plata ei) fac obiectul unor critici aprinse în Germania. Fostul Guvern a încercat să înghețe creșterea taxei, însă nu a reușit să adopte acest proiect în Parlament. Angela Merkel, care a făcut din tranziția la energiile regenerabile un punct important pe agenda sa, a anunțat că reducerea tarifelor la care statul cumpără energia verde va fi o prioritate în cel de al treilea mandat al său.