Cum a arătat telefonul ideal pentru români în 2013

Smartphone-urile au acaparat piaţa de comunicaţii mobile din România, iar dacă în trecut utilizatorii căutau telefoane cât mai simple, odată cu apariţia segmentului de dispozitive inteligente, pretenţiile au crescut. Să vedem cum arată telefonul ideal pentru utilizatorii autohtoni.
Economica.net - lun, 23 dec. 2013, 22:03
Cum a arătat telefonul ideal pentru români în 2013

“Românii vor un telefon cu un display cât mai mare, să fie dotat cu o cameră foto performantă, să aibă un procesor puternic, memorie internă generoasă şi un aspect modern. Un interes crescut din partea clienţilor a fost către funcţia care le permite filmarea HD”, a declarat Mihai Pătraşcu CEO-ul magazinului online evoMAG.

Potrivit acestuia, anul acesta s-au vândut foarte bine modelele produse de Samsung si Apple. In vanzarile evoMAG s-au remarcat modelele Galaxy S4 si iPhone 5.

Ca şi în cazul laptopurilor pe care românii le schimbă cam odată la 18 luni şi în cazul smartphone-urilor suntem mult în urma ţărilor europene. Apariţia terminalelor cu ecrane tot mai mari ar putea scădea însă perioada în care românii îşi schimbă un smartphone.

“Spre deosebire de alte state europene, unde telefonul mobil se schimbă o dată la 6 luni de zile, la noi, durata medie de folosire a unui smartphone este de aproximativ un an de zile. Telefoanele cu display de peste 5 inci devin din ce în ce mai căutate, iar preţul pentru acestea va scădea. Deci, ne putem aştepta la o creştere în vânzări pe modele de 5 si 6 inci”, a mai spus Mihai Pătraşcu.

Dacă în 2012 producătorii estimau că vor comercializa în România, lucrurile se schimbă de la an la iar piaţa este destul de imprevizibilă.

“Creştere accelerată este sintagma pe care o folosim atunci când vorbim se segmentul smartphone-urilor. Cât priveste vanzârile evoMAG pe acest segment, estimăm pentru 2013 o crestere de 35% până la un volum de aproximativ 6.000 de unităţi. La nivelul intregii pieţe, furnizorii locali de smartphone-uri estimează ca anul acesta se vor vinde între 1,5 şi 2 milioane de unităţi”, a declarat reprezentantul magazinului online.

Ce se întâmplă cu aşa zisele produse româneşti? Mulţi clienţi nu ştiu că produsele cumpărate de la brandurile româneşti sunt practic achiziţionate din China la preţuri cu mult mai mici în comparaţie cu cele practicate, iar singurul lucru autohton este brandul. Nu există fabrici care să producă tehnologie sau ingineri care să inoveze în acest segment şi să putem vedea un produs gândit 100% în România.

Dar, cu toate acestea, produsele vândute sub branduri româneşti câştigă teren în preferinţele utilizatorilor.

“O pondere din ce în ce mai importantă în vânzări revine şi producătorilor români de smartphone-uri şi tablete. Şi asta pentru că raportul calitate – preţ al produselor româneşti este foarte bun, mai ales că firmele romaneşti, prin produsele pe care le scot în piaţă, aduc în ţară ultimele noutăti în materie de tehnologie. Gadget-urile româneşti au ajuns la o pondere de 20% din vânzările de tablete şi smartphone-uri, spre exemplu, datorită preţului accesibil, şi al produselor din ce în ce mai bune, comparabile chiar cu cele ale producătorilor consacraţi la nivel mondial”, a mai spus Pătraşcu.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanţelor a împrumutat jumătate de miliard de lei de la bănci – date BNR 19 decembrie 2024
Ministerul Finanţelor a împrumutat jumătate de miliard de lei de la bănci – date BNR 19 decembrie 2024
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 500 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 67 luni, la un randament......
Un nou acord cu FMI? Decizia PSD de a nu participa la guvernare aruncă România în braţele Fondului Monetar Internaţional, spune analistul Adrian Negrescu
Un nou acord cu FMI? Decizia PSD de a nu participa la guvernare aruncă România în braţele Fondului Monetar Internaţional, ...
Decizia PSD vine să pună gaz pe focul instabilităţii politice şi mai ales bugetare, reclamată zilele trecute de Agenţia ...
Discuţii despre tranzitul gazelor prin Ucraina între liderii UE şi Zelenski
Discuţii despre tranzitul gazelor prin Ucraina între liderii UE şi Zelenski
Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană urmează să abordeze, joi la Bruxelles, subiectul tranzitul gazelor ...
Rusia e gata pentru un „duel al rachetelor” cu SUA. Niciun scut nu poate face faţă rachetei Oreshnik – discursul anual al lui Putin (The Guardian)
Rusia e gata pentru un „duel al rachetelor” cu SUA. Niciun scut nu poate face faţă rachetei Oreshnik – ...
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a sugerat, conform Reuters citat de The Guardian, că noua racheta hiperbalistică ...