„Nu cred că lumea realizează cu adevărat cum rivalitatea dintre India şi Pakistan a putut fi atât de aproape de a se transforma într-o confruntare nucleară în februarie 2019”, scrie Pompeo în cartea sa, „Never Give an Inch”.
India a lansat lovituri aeriene în februarie 2019 în teritoriul pakistanez ca represalii pentru un atentat sinucigaş care a ucis 41 de paramilitari indieni în Kashmir. Pakistanul a ripostat doborând un avion indian şi prinzând pilotul.
Pompeo, care se afla la Hanoi pentru un summit între preşedintele Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, povesteşte că a fost trezit de un apel telefonic urgent de la un înalt responsabil indian.
„El credea că pakistanezii au început să-şi pregătească armele nucleare pentru o lovitură. India, m-a informat el, îşi studia propriul răspuns”, scrie cel care a condus şi CIA în mandatul lui Donald Trump.
„L-am rugat să nu facă nimic şi să ne acorde un minut să încercăm să vedem totul clar”, continuă el.
Mike Pompeo scrie apoi că diplomaţii americani au reuşit să-i convingă atât pe indieni, cât şi pe pakistanezii că niciuna dintre ţări nu pregătea pentru un atac nuclear.
„Nicio altă ţară nu ar fi putut face ceea ce am făcut noi în acea noapte pentru a evita un deznodământ oribil”, adaugă el.
Mike Pompeo spune că a vorbit cu „adevăratul conducător al Pakistanului”, referindu-se la şeful de stat major al armatei pakistaneze Qamar Javed Bajwa.
La acea dată, şeful diplomaţiei americane a susţinut public dreptul Indiei la autoapărare.
India şi apoi Pakistanul au testat bombe atomice în 1998, determinându-l pe preşedintele american de atunci, Bill Clinton, să afirme despre Kashmir că este „cel mai periculos loc din lume”.
Kashmirul este o regiune din Himalaya revendicată de India şi Pakistan. A fost scena mai multor războaie pentru controlul său de la împărţirea Imperiului Britanic al Indiilor în 1947, reaminteşlte AFP.