Chiţoiu: Vom face o analiză la CupruMin să vedem dacă e nevoie de o corecţie. Statul să nu piardă

Ministerul Economiei va începe o analiză a procedurii de atragere de investiţii la Cupru Min, pentru a vedea dacă este nevoie de modificări ale procedurii, astfel încât statul român să nu fie prejudiciat, a declarat joi ministrul interimar al Economiei, Daniel Chiţoiu, la predarea mandatului către noul ministru de resort, Andrei Gerea.
Economica.net - joi, 17 oct. 2013, 09:40
Chiţoiu: Vom face o analiză la CupruMin să vedem dacă e nevoie de o corecţie. Statul să nu piardă

‘Vom face o analiză şi noul ministru trebuie să cunoască toată procedura, cum s-a început, urmând să ia o decizie dacă e nevoie de corecţie a procedurii sau a caietului de sarcini, astfel încât să prezervăm interesele statului român, adică statul român să nu fie prejudiciat din această procedură’, a spus Chiţoiu.

El nu a dorit să răspundă de ce este nevoie de această analiză şi dacă ceva a fost în neregulă până acum cu acest proces.

Ministrul interimar al Economiei, Daniel Chiţoiu, i-a predat mandatul ministerial joi dimineaţă deputatului liberal Andrei Gerea, spunându-i că acest minister are în prezent de rezolvat probleme arzătoare, precum privatizarea Oltchim şi atragerea de investiţii la Cupru Min.

‘Vă predau mandatul de ministru al Economiei, pe care l-am deţinut interimar câteva zile, împreună cu problemele arzătoare pe care le are Ministerul Economiei în perioada imediat următoare, respectiv Oltchim, finalizarea procedurii la Cupru Min… După cum v-am informat, am suspendat 30 de zile (procedura la Cupru Min – n.r.) pentru a face o analiză şi a prelua dumneavoastră procedura, astfel încât să se desfăşoare în condiţii cât mai bune, în interesul statului român’, i-a spus Chiţoiu succesorului său.

La rândul său, noul ministru, Andrei Gerea, a răspuns că s-ar fi bucurat să preia ministerul cu cât mai puţine probleme. ‘Dar în viaţă nu e cum visăm, ci e o realitate căreia trebuie să-i facem faţă. Problemele economiei româneşti nu sunt de ieri, de astăzi, am încercat pe parcursul activităţii să contribuim la rezolvarea multora dintre acestea, dar iată că în continuare aceste probleme se perpetuează, chiar dacă unele s-au închis. Sunt conştient de sarcina grea pe care o am la acest minister’, a spus noul ministru.

Miercuri, la ceremonia de învestire în funcţie a lui Gerea, preşedintele Traian Băsescu i-a urat succes şi a subliniat că va avea două misiuni grele: Oltchim şi Cupru Min.

”Permiteţi-mi să vă doresc succes. Aveţi două misiuni teribil de grele: Oltchim şi Cupru Min. Sper să se deruleze procese transparente în favoarea companiilor’, a spus Băsescu.

Ministerul Economiei a transmis marţi un comunicat de presă în care preciza că a decalat cu 30 de zile calendarul procedurii de atragere de investiţii la Cupru Min, fără a explica însă motivul.

Reprezentanţii ministerului au arătat că, în procesul de vânzare de concentrat de cupru, cu plata în avans, derulat de Ministerul Economiei şi S.C. Cupru Min S.A., până la această dată s-au derulat următoarele etape: ‘Publicarea anunţului conţinând oferta de vânzare a concentratului de cupru în dată de 05.07.2013, cu termen de depunere a documentelor de participare 19.07.2013; a fost depusă o singură ofertă din partea Trafigura PTE LTD Singapore; în urma analizei documentelor de participare depuse, comisia a constatat că ofertantul nu a întrunit criteriile de eligibilitate, fapt pentru care a fost eliminat, iar procedura a fost reluată; Anunţul a fost republicat în dată de 26.07.2013, cu termen de depunere a documentelor care atestă îndeplinirea criteriilor de eligibilitate în dată de 2.09.2013’.

Au fost depuse în termen 3 oferte: Trafigura PTE LTD Singapore, Glendore International Elveţia şi Yldirim Holding AŞ Turcia. Criteriile de eligibilitate au fost îndeplinite doar de 2 ofertanţi: Trafigura şi Yldirim.

‘Începând cu data de 19.09.2013, cei doi ofertanţi au accesat Camera de date în vederea întocmirii ofertelor preliminare şi neangajante care au fost depuse până la data de 07.10.2013; În prezent sunt în analiza ofertele preliminare şi amendamentele la proiectul de contract depuse de către ofertanţi; Procedura în curs prevedea analizarea ofertelor şi negocieri cu ofertanţii în săptămâna 14-18 octombrie 2013, urmate de licitaţie cu oferta în plic în săptămâna 21-25 octombrie 2013; Procedura a fost derulată de către comisia de coordonare a restructurării, atragerii de investiţii şi privatizare a S.C. Cupru Min S.A. şi comisia de licitaţie/ negociere, numite prin Ordinul Ministrului Economiei nr.1539 din 3 iulie 2013’, se mai arată în comunicatul Ministerului Economiei, transmis presei marţi.

Te-ar mai putea interesa și
TeraPlast cumpără activele pentru producția de țevi din PVC și polietilenă ale companiei ungare Wavin
TeraPlast cumpără activele pentru producția de țevi din PVC și polietilenă ale companiei ungare Wavin
Grupul TeraPlast a anunțat achiziția activelor pentru productia de tevi din PVC si PE, detinute de Wavin Ungaria (business-ul de Constructii si Infrastructura al Orbia)....
Șase state din Europa Centrală și de Est, printre care și România, creștere majoră a înmatriculărilor de mașini diesel – analiză
Șase state din Europa Centrală și de Est, printre care și România, creștere majoră a înmatriculărilor de mașini ...
Deși numărul de mașini noi cu motoare diesel scade în Europa, șase state din zona Central-Estică continentului au raportat ...
Procurorii olandezi au renunţat la acuzaţiile care îi vizau pe foştii directori de la ING şi ABN Amro
Procurorii olandezi au renunţat la acuzaţiile care îi vizau pe foştii directori de la ING şi ABN Amro
Procuratura din Ţările de Jos a anunţat miercuri că nu îi va trimite în judecată pe foştii directori generali ai ...
Marea Britanie va debloca 225 de milioane de lire pentru echipamente militare pentru Ucraina
Marea Britanie va debloca 225 de milioane de lire pentru echipamente militare pentru Ucraina
Regatul Unit va debloca 225 de milioane de lire sterline (273 de milioane de euro) pentru echipamente militare pentru Ucraina, ...