Cel mai mare parc solar din România va fi pus în funcţiune până la sfârşitul anului

 Firma Green Vision Seven, controlată indirect de furnizorul chinez de panouri fotovoltaice Hareon, va pune în funcţiune în judeţul Braşov, până la sfârşitul acestui an, un parc solar de 82 MW, care ar urma să fie cea mai mare unitate de acest tip din România în funcţie de capacitatea instalată.
Economica.net - joi, 17 oct. 2013, 10:38
Cel mai mare parc solar din România va fi pus în funcţiune până la sfârşitul anului

„Prima parte a acestui proiect, de 55 MW, este deja în teste, şi restul de 27 MW sunt în construcţie. Până la sfârşitul acestui an parcul va fi funcţional”, a declarat joi pentru MEDIAFAX administratorul Green Vision Seven, Jurgen Andreas Faff.

Construcţia parcului, amplasat în localitatea Ucea de Sus, judeţul Braşov, a început în luna aprilie şi a durat patru luni. Staţia de tranformare este construită de firma EnergoBit din Cluj, a precizat Faff.

Potrivit datelor disponibile, cel mai mare parc fotovoltaic funcţional din România aparţine unei firme din grupul are sud-coreean Samsung, şi are o capacitate instalată de 45 MW.

Faff este şi acţionar al firmei Green Vision Seven, cu un pachet de 4,5%. Pachetul majoritar de acţiuni este deţinut de firma elveţiană H1 Ventures Swiss Holding, controlată, la rândul său, de Hareon.

Investiţia totală în cei 82 MW depăşeşte 100 milioane de euro, din care 83 milioane de euro sunt împrumutaţi de către Hareon de la China Development Bank, prin două credite, de 50 milioane de euro, respectiv 33 milioane de euro.

Hareon creditează cu cei 83 milioane de euro firma H1 Ventures Swiss Holding, care, la rândul său, împrumută firma Freen Vision Seven.

Potrivit lui Faff, cei 82 MW reprezintă prima parte a unui proiect de producţie a energiei fotovoltaice de 168 MW, care presupune o investiţie totală de peste 200 milioane de euro. Decizia continuării investiţiei va fi luată însă anul viitor.

„Continuarea acestui proiect va depinde de legislaţia în domeniu. Decizia va fi luată în 2014”, a spus Faff.

Statul sprijină producţia de energie verde prin sistemul certificatelor vezi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

Guvernul a hotărât însă, în luna iunie, să reducă sprijinul acordat prin sistemul de certificate verzi pentru producţia de energie din surse regenerabile. Decizia a fost criticată de companii şi de asociaţiile producătorilor de energie verde.

În prezent, în România există proiecte de producţie a energiei în panouri solare de peste 410 MW.

Gigantul sud-coreean Samsung, un business de aproape 250 de miliarde de dolari, a devenit cel mai puternic investitor în parcuri solare din România după finalizarea unei investiţii de 100 de milioane de euro în comuna Slobozia din Giurgiu.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză în luna august, după ce forţele ruse au organizat mai multe valuri de......
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între Uniunea Europeană și Mercosur
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului comercial ...
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva semnării acordului comercial dintre UE și Mercosur
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva ...
Fermierii polonezi au blocat sâmbătă un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva ...
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investițiile străine directe în Bulgaria au scăzut cu peste 63% în primele nouă luni din 2024
Investiţiile străine directe (FDI) în Bulgaria au înregistrat în primele nouă luni din 2024 un flux pozitiv net de ...