Marcel Boloş: Sunt şapte judeţe în care începe de astăzi distribuţia cardurilor de energie

Distribuţia cardurilor de energie a început, miercuri, în şapte judeţe din ţară, respectiv Alba, Argeş, Teleorman, Bacău, Bihor, Ilfov şi Capitala, a anunţat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.
AGERPRES - mie, 01 feb. 2023, 12:56
Marcel Boloş: Sunt şapte judeţe în care începe de astăzi distribuţia cardurilor de energie

În total, miercuri vor fi distribuite 362.000 de carduri de energie, iar joi vor pleca alte 132.000 de carduri în cinci judeţe (Brăila, Covasna, Giurgiu, Vâlcea şi Botoşani), potrivit datelor ministerului de resort, remise AGERPRES.

„Este prima zi în care distribuim aceste carduri de energie. Ne respectăm promisiunea pe care am avut-o faţă de beneficiarii noştri. Sunt şapte judeţe în care începe de astăzi această distribuţie a cardurilor de energie: Alba, Argeş, Ilfov, Teleorman, Bacău, Bihor şi municipiul Bucureşti. Deci, procesul se va derula în continuare, astfel încât, până la data la care vom avea posibilitatea de a plăti din aceşti bani ajutorul de încălzire, respectiv până la data de 20 februarie, beneficiarii noştri să îşi primească aceste carduri de energie. Fac apel pentru toţi beneficiarii acestui ajutor de încălzire la calm – şi să aibă încredere că primesc aceste carduri, aşa cum ei sunt identificaţi în listele de beneficiari. Deci, toată lumea va primi aceste carduri, toată lumea le va putea utiliza conform angajamentelor pe care le-am avut faţă de beneficiarii noştri – şi cred eu că dacă sunt anumite informaţii care sunt necesare pentru ceea ce înseamnă cardul de energie nu uitaţi call center-ul care va stă la dispoziţie”, a menţionat Marcel Boloş, într-o conferinţă de presă.

Totodată, el a precizat că persoana care consideră că are dreptul de a beneficia de card de energie şi se consideră nedreptăţit, după ce a primit înştiinţarea de eliminare din lista de beneficiari, are posibilitatea să se adreseze la primăria de domiciliu pentru ca, prin intermediul anchetei sociale, să îşi clarifice situaţia locativă şi să intre în drepturile prevăzute de lege pentru calitatea de beneficiar al ajutorului de încălzire.

Întrebat de jurnalişti ce se întâmplă dacă oamenii nu sunt acasă atunci când poştaşul aduce cardul sau dacă acesta este „rătăcit”, ministrul Fondurilor Europene a spus că aceştia pot suna la call center.

„Toţi cei care primesc confirmare de primire să fie atenţi pentru a intra în posesia cardului, iar dacă sunt situaţii în care cardul chiar nu a ajuns la beneficiar – şi beneficiarii ştiu că sunt în situaţia în care ar trebui să primească acest card – atunci să sune la call center 031.9966 pentru a clarifica situaţia dumnealor”, a subliniat Boloş.

El a precizat că aceştia vor primi informaţii „dintre cele mai calificate profesional ca să poată să urmeze toate procedurile legale în vederea intrării în posesia cardului de energie”.

Potrivit datelor remise AGERPRES de Ministerul Investiţiilor şi Fondurilor Europene, numărul de carduri ce vor fi distribuite miercuri este următorul: Alba – 37.000, Argeş – 53.000, Ilfov – 29.000, Bucureşti – 106.000, Bacău – 52.000, Teleorman – 27.000, Bihor – 58.000.

Începând de joi, 2 februarie, alte 132.000 de carduri vor intra în distribuţie. Astfel, în judeţul Brăila vor ajunge 34.000 de carduri, în judeţul Covasna 21.000, în Giurgiu – 21.000, în Vâlcea 27.000, iar în judeţul Botoşani – 29.000.

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a susţinut miercuri o conferinţă de presă alături de directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română, Valentin Ştefan, cu ocazia startului distribuirii cardurilor de energie, acordate de Guvernul României persoanelor vulnerabile în sprijin pentru plata facturilor.

Valoarea totală a ajutorului de stat dat prin cardul de energie este de 1.400 de lei pe loc de consum sau gospodărie. Banii vor fi împărțiți însă în două tranșe de 700 de lei fiecare, care se vor acorda în februarie și septembrie 2023. Sprijinul acordat populației vulnerabile pentru compensarea prețurilor la energie, cum se numește oficial acest ajutor, poate fi utilizat până la 27 decembrie 2023 (data inițială era 31 decembrie).

Prima tranșă, cea din februarie, se poate utiliza pentru perioada 1 ianuarie 2023 – 30 iunie 2023. A doua tranșă a ajutorului se acordă în luna septembrie 2023 pentru perioada 1 iulie 2023 – 27 decembrie 2023. Pentru ambele se folosește un singur card de energie.

Cine va primi cardul de energie pentru plata facturilor la curent, căldură și gaze?

Conform Agerpres, vor beneficia de cardul de energie următoarele categorii de români:

  • pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • persoanele – copii și adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri proprii lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
  • familiile beneficiare de alocație de susținere a familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, cu modificările și completările ulterioare;
    familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condițiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.

Persoanele care se încadrează în mai multe categorii vor beneficia de un singur card de energie. Chiar dacă sunt mai mulți beneficiari într-o gospodărie/loc de consum, ajutorul se acordă per loc de consum, astfel că venitul pe membru de familie trebuie să fie sub 2.000 lei.

Te-ar mai putea interesa și
Bucureştenii pot vedea cu ajutorul unei hărţi digitale cât de verde este zona în care trăiesc
Bucureştenii pot vedea cu ajutorul unei hărţi digitale cât de verde este zona în care trăiesc
Bucureştenii pot verifica acum, cu ajutorul unei hărţi on-line, în ce măsură zona în care trăiesc respectă regula 3-30-300. ...
BMW a prezentat pentru prima dată un concept-car în România
BMW a prezentat pentru prima dată un concept-car în România
Reprezentanța BMW în România a prezentat pentru prima dată un vehicul concept al mărcii la un eveniment organizat în ...
HiSky zboară pe profit. Compania care a luat locul Blue Air a realizat afaceri de peste 170 de milioane de euro în 2023
HiSky zboară pe profit. Compania care a luat locul Blue Air a realizat afaceri de peste 170 de milioane de euro în 2023
Compania aeriană HiSky, fondată de Iulian Scorpan, fost director al Air Moldova, a realizat anul trecut afaceri de 856 ...
Taxe vamale suplimentare de 45% la importurile de mașini electrice produse în China. UE va vota săptămâna viitoare
Taxe vamale suplimentare de 45% la importurile de mașini electrice produse în China. UE va vota săptămâna viitoare
Uniunea Europeană va vota, în 4 octombrie, dacă va impune taxele vamale suplimentare de 45% la importurile de vehicule ...