Dispoziţia prezidenţială îi obligă pe exportatorii ruşi de petrol să respingă contractele cu persoane juridice sau fizice străine care conţin un mecanism fix, direct sau indirect, un preţ maxim în oricare dintre etapele de furnizare până la consumatorul final.
Interdicţia, care îi permite lui Putin să excludă din această măsură anumite produse, va fi în vigoare până la 1 iulie.
Un embargo similar, care va intra în vigoare la o dată ce nu a fost încă stabilită de Guvern, a fost impus pentru exporturile de derivate din petrol.
Însă, unii analişti consideră că aceste interdicţii nu vor avea niciun efect, deoarece petrolul rusesc se negociază la preţuri sub plafon.
Grupul celor şapte state cele mai dezvoltate (G7), UE şi Australia au stabilit în decembrie 2022 să impună un plafon de preţ de 60 de dolari pe barilul de petrol rusesc pentru a reduce încasările Moscovei şi „capacitatea sa de a susţine războiul din Ucraina”, după cum a declarat, la momentul respectiv, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Plafonul de preţ se va aplica şi pentru produsele petroliere din Rusia începând cu 5 februarie, deşi nu au fost încă precizaţi parametrii măsurii.