Petrom a raportat pentru 2022 un profit net de 10,3 miliarde de lei pentru anul 2022, de trei ori și jumătate mai mare decât cel din 2021, pe fondul prețurilor mari la petrol și gaze, dar plătește și taxe mai multe.
“Veniturile OMV Petrom sunt o bază solidă pentru contribuția la economia României și la sectorul energetic românesc. Profitul net a fost de 10 miliarde de lei, în timp ce contribuția la bugetul de stat, prin taxe și dividende, a atins un nivel record de 20 miliarde de lei. Creșterea taxelor a fost determinată, în principal, de impozitele si contribuțiile specifice industriei, totalizând peste 7 miliarde de lei”, a declarat Christina Verchere, CEO al Petrom în comunicatul de presă cu rezultatele.
Așadar, compania a plătit taxe specificce scetorului de petrol și gaze de 7 miliarde de lei – redevențe și impozite pe producție, inclusiv cele suplimentare, restul fiind taxe indirecte – accize și TVA mai ales, și dividende. Adăugând și taxarea profitului, de ajunge la 9,7 miliarde de lei, total taxe directe.
În 2021, an destul de bun și el pentru industrie, compania a achitat circa 12 miliarde de lei, dintre care 2,6 miliarde de lei taxe directe.
Așadar, nivelul taxării directe a crescut de 3,7 ori față de anul precedent.
La jumătatea lunii ianuarie, compania a anunțat că nu se califică la plata noii taxe de solidaritate impusă de Guvernul României, în acest an.
“Regulamentul UE 1854/2022, care a introdus o contributie de solidaritate cu caracter temporar, a fost transpus in legislatia romaneasca prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 186 publicata in data de 29 decembrie 2022. In baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 si a prevederilor acestei ordonante de urgenta, ne asteptam ca OMV Petrom sa nu intre in scopul acestei contributii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, avand sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extractia titeiului, extractia gazelor naturale, extractia huilei si fabricarea produselor obtinute din rafinarea petrolului, a anunțat compania.
Contribuţia de solidaritate este de 60% pentru ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 şi 2021.
Citește și: