Deputatul PNL a adresat această întrebare în contextul rezilierii contractului cu Tirrena Scavi pentru tronsonul I, ceea ce determină relicitarea acestui lot din DEx12, construit în proporție de circa 57%.
Întrebat ce sume se pierd din finanțarea europeană din cauză că lucrările nu vor fi finalizate în 2023, ministrul Transporturilor a răspuns că lucrările nefinalizate anul acesta vor fi fazate pentru următorii ani în cadrul unui alt program de finanțare din fonduri europene (POT).
În noiembrie 2022, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat la Drobeta-Turnu Severin, că în ultima perioada constructorul italian Tirrena Scavi, care avea deja două certificate negative, nu mai lucrase nimic la tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova – Piteşti.
În octombrie anul trecut, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu estima că tronsoanele 3 și 4 ale Drumului Expres Craiova – Pitești (DEx12) vor fi finalizate înainte de termenele contractuale. Mai exact, tronsonul 3 va fi gata în 2023, iar tronsonul 4 ar putea fi dat în folosință cel târziu la începutul anului 2024, potrivit șefului Transporturilor.
Tronsonul 1 Craiova – Robănești (17,7 km) fusese câștigat de Tirrena Scavi. Ultimul ordin pentru execuție lucrări a fost emis pe 1 martie 2021, respectiv pentru sectorul 2, de mijloc, de aproape cinci kilometri, conform datelor de pe site-ul CNAIR.
Tronsonul 2, construit de grupul UMB, a fost dat în trafic în 2022.
Tronsonul 3 Valea Mare – Colonești (31,75 km) este construit de UMB. Ordinul de începere pentru faza de proiectare a fost emis pe 18 ianuarie 2021.
Tronsonul 4 Colonești – Oarja – Pitești (31,82 km) a intrat oficial în faza de execuție, după ce pe 10 august 2022 UMB a primit autorizația de construire.
Contractele pentru tronsoanele DEx12 includ 12 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuție.
Întregul proiect al Drumului Expres Craiova – Pitești, în lungime de peste 120 de km, este finanțat din bani europeni.