‘Unul dintre motive ar putea fi criza economică ce nu se mai termină. Nu numai România se află într-o situaţie delicată, ci foarte multe state europene se confruntă cu probleme. Din păcate, cei mai loviţi sunt tinerii. Sunt deja analişti care vorbesc de o generaţie pierdută, în sensul că, în Spania, de exemplu, şomajul în rândul tinerilor de până în 25 de ani este de 40%. Este o criză economică şi financiară, care loveşte piaţa muncii, loveşte industriile şi aşa mai departe, însă, se poate vorbi şi de o altfel de criză, una a societăţii, în care dialogul lipseşte cu desăvârşire’, a declarat, pentru AGERPRES, Iuliu Winkler.
Deputatul european a atras atenţia asupra faptului că, în acest fel, o treime din Parlamentul European ar putea să fie formată din eurosceptici.
‘Acest lucru e parţial corect şi parţial fals. De ce am mai făcut Uniunea Europeană, dacă tot nu vrem să folosim ceea ce ne oferă şi posibilităţile pe care ea le creează? Primele alegeri în Uniunea Europeană au fost în 1979, iar prezenţa la vot, în cele 12 state, a fost de peste 60%. Ulterior, Uniunea s-a mărit, dar prezenţa la vot a tot scăzut, ajungând undeva pe la 30%, ceea ce înseamnă că noi, parlamentarii, avem din ce în ce mai puţină legitimitate’, a subliniat Iuliu Winkler.
Europarlamentarul a vorbit şi despre absorbţia fondurilor europene, care potrivit lui Iuliu Winkler s-a realizat, pe parcursul a şapte ani, doar în proporţie de 20%. În această privinţă, el a identificat printre cauze incompetenţa unor funcţionari sau birocraţia excesivă.