‘După şedinţa de astăzi nu-mi rămâne decât să transmit un mesaj ferm de sprijin din partea Parlamentului European pentru Republica Moldova pe calea aderării europene. Trebuie să accelerăm integrarea ţării dvs. în piaţa unică europeană’, a spus Metsola. Potrivit ei, Uniunea Europeană este şi va rămâne alături de Republica Moldova.
Parlamentul European îşi va îndeplini obligaţiile în ceea ce priveşte acordarea celor 145 milioane de euro oferite sub formă de sprijin macrofinanciar, a mai spus Roberta Metsola, indicând că primii paşi pentru deblocarea acestor fonduri vor fi făcuţi deja săptămâna viitoare, ‘pentru că ştim că aceste resurse sunt imperios necesare în prezent’.
‘Vom găsi o cale de a fi nu doar beneficiari ai asistenţei europene, ci de a contribui la rândul nostru la un plus de securitate la frontiere şi de a fi parte la eforturile de asigurare a păcii şi stabilităţii pe continentul european’, a afirmat la rândul său şefa guvernului de la Chişinău.
‘Am avut o discuţie productivă pe tema progreselor făcute de Moldova în direcţia punerii în aplicare a celor nouă condiţii formulate de Comisia Europeană în pregătirea negocierilor şi am demarat eforturile de prioritizare a armonizării legislaţiei noastre cu cea europeană. Apreciem diferitele tipuri de sprijin tehnic şi financiar care le-am primit pentru a duce ţara mai departe pe calea integrării noastre europene’, a afirmat Natalia Gavriliţă.
De asemenea, în cadrul întâlnirii avute marţi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şefa guvernului moldovean a subliniat că integrarea europeană rămâne o prioritate pentru cetăţenii Republicii Moldova, potrivit Deschide.md.
Cei doi au discutat despre valorificarea statutului de ţară candidată pentru aderarea la UE şi despre nivelul implementării agendei de reforme necesare în procesul de iniţiere a negocierilor, notează portalul citat.
Aceste întâlniri au prefaţat de fapt reuniunea Consiliului de Asociere UE-Republica Moldova, care a început marţi la prânz la Bruxelles. Evenimentul este coprezidat de premierul Natalia Gavriliţă şi de Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell.
Pe agenda reuniunii se află evoluţia relaţiilor dintre Chişinău şi Bruxelles, cu accent pe dialogul politic şi reforme, cooperare economică şi colaborarea în domeniul politicii externe şi securităţii, conform Deschide.md.