“Proiect de decizie și raport privind acordarea licenţei pentru activitatea de furnizare a energiei electrice societăţii SOCIETĂŢII NAŢIONALE DE GAZE NATURALE “ROMGAZ” SA”. Acesta este unul dintre punctele de pe ordinea de zi a Comitetului de Reglementare al ANRE care are loc în data de 8 februarie. Cel mai probabil, solicitarea producătorului de gaze va fi acceptată și va primi licența.
Romgaz este cel mai mare producător de gaze al țării, cu circa 5 miliarde de metri cubi anual, dar este și producător de energie electrică, prin centrala pe gaze de la Iernut, una dintre cele mai vechi din România, pe care a preluat-o în trecut în contul unei creanțe., acum zece ani
Centrala de la Iernut avea o capacitate instalată de 800 MW, dar, potrivit datelor Romgaz, mai sunt funcționale doar două grupuri, cu o putere instalată de totală de 300 MW, trei grupuri fiind retrase definitiv din funcțiune, inclusiv pe fondul lucrărilor la noua centrală de la Iernut, în ciclu combinat, cu o putere de 430 MW, proiect care este însă foarte mult întârziat. În 2022, compania a produs aici circa 1 TWh de gaze, foloind gazele din producția proprie.
Dacă își va lua licența de furnizare, compania va putea vinde energia electrică clienților finali, o noutate pentru Romgaz, care operează pe piața angro și, și există și posibilitatea ca Romgaz să vină cu oferte de energie și către clienții casnici. Compania nu are furnizare pentru casnici la scară largă nici în sectorul gazelor naturale, deși acum câțiva ani încercase să pună la punct un departament de furnizare dedicat.
Citește și: