Regulile informării corecte prin mass-media online
O ştire în care nu este precizată sursa informaţiei este ca o maşină fără şofer. Orice articol care se respectă are surse citate: persoane cu nume şi prenume, agenţii de presă etc. Singura excepţie sunt ştirile „pe surse”, atunci când ziaristul nu poate cita o persoană concretă ca să o protejeze, dar garantează seriozitatea informaţiei şi îşi pune în joc reputaţia.
Dacă ai dubii referitoare la veridicitatea unor informaţii dintr-o ştire, încearcă să verifici ce mai scris autorul înainte, să vezi dacă acesta există cu adevărat, şi nu este folosit doar un simplu pseudonim. Asta dacă articolul în cauza nu este o ”anonimă”, evident .
De fiecare data când găseşti într-un articol ”se pare că” , adu-ţi aminte de bancul în care Dacă şi cu Parcă se plimbau într-o barcă: nici un jurnalist profesionist nu ar publica informaţii neverificate, decât dacă în spate nu se ascund alte interese.
În cazul în care o ştirea chiar te interesează, citeşte-o cu atenţie, nu te opri doar la titlu şi la primele rânduri, s-ar putea să descoperi până la final că realitatea e cu totul alta. Spre exemplu, citim: “Germania interzice Facebook”. De fapt, ştirea e despre o firmă din Bavaria care i-a oprit pe angajaţi să stea pe Facebook la locul de muncă.
Fă-ţi timp şi aruncă un ochi şi peste comentariile cititorilor de la articolul respectiv. În multe cazuri, cei care comentează sunt oameni destul de bine informaţi, care sesisează dezinformarea.
NU crede într-o ştire pe care o găseşti pe un singur site. Dacă ştirea este una reală, o vei găsi pe mai multe siteuri respectabile.
Un articol este mult mai credibil dacă enunţurile sale sunt sprijinite de fotografii, documente, înregistrări audio sau video. Atenţie, însă! Tehnologia actuală permite realizarea unor trucaje, dovadă fiind chiar campania RTV.net.
Fă diferenţa între speculaţii şi informaţiile reale. Sunt numeroase cazurile în care idei, propuneri sau iniţiative sunt prezentate drept fapte împlinite.
Faceţi diferenţa între ştiri şi textele de opinie. O ştire în care autorul îşi exprimă propriile păreri se descalifică din start.
Atenţie la publicitatea înşelătoare! Sunt numeroase ştiri care transmit mesaje publicitare, fără ca acest lucru să fie semnalat în mod corespunzător.
Acestea sunt câteva reguli despre care noi credem că te pot ajuta să fii informat în mod corect, însă aşteptăm şi de la tine, mai jos, să ne semnalezi derapajele presei online.
PNL îşi asumă un angajament ferm, că până în 2028 salariile din Educaţie vor ajunge la acelaşi nivel cu cele din Sănătate, a transmis luni preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, la o......