Moscova vrea să impună o taxa pe profiturile excepționale realizate de marile companii

Rusia analizează introducerea unei taxe unice, voluntare, pe profiturile excepţionale ale marilor companii, a anunţat miercuri prim vicepremierul Andrei Belousov, după ce veniturile lunare ale ţării din petrol şi gaze au scăzut la cel mai redus nivel din 2020, transmite Reuters, transmite Agerpres.
AGERPRES - mie, 08 feb. 2023, 17:25
Moscova vrea să impună o taxa pe profiturile excepționale realizate de marile companii

Preţul petrolului rusesc a scăzut cu aproximativ 20% de la începutul lunii decembrie, când statele occidentale au stabilit un plafon de preţ de 60 de dolari pentru exporturile de petrol din Rusia. Ţiţeiul rusesc Ural se tranzacţionează în prezent la aproximativ 56 de dolari per baril, faţă de un nivel de 70 de dolari necesar pentru a echilibra bugetul.

Ministerul rus de Finanţe anunţa săptămâna trecută că va majora vânzările zilnice de valută pentru a acoperi deficitul, dar mulţi analişti au avertizat că sunt inevitabile majorările de taxe dacă Rusia continuă creşterea cheltuielilor militare.

„O contribuţie voluntară de la companii este analizată, o contribuţie unică. Ideea este că rezultatele financiare de anul trecut au fost foarte bune şi multe companii, în special în primul semestru al anului, au avut rezultate semnificativ mai ridicate”, a declarat Andrei Belousov, citat de agenţiile ruse de presă.

Acesta a adăugat: „Aceasta nu este o majorare de taxe. Este o taxă pe profiturile excepţionale”. Analizăm introducerea unei astfel de măsuri, care va fi voluntară, a explicat oficialul rus.

Dacă preţul ţiţeiului rusesc nu îşi revine în următoarele luni, deficitul bugetar al Rusiei ar putea atinge 76,5 miliarde de dolari anul acesta, sau 3,8% din PIB, avertizează analiştii de la Credit Bank of Moscow.

Deja Guvernul a majorat semnificativ povara fiscală asupra industriei de petrol şi gaze în perioada 2023-2025, cea mai mare astfel de creştere din istoria ţării.

Invadarea Ucrainei şi impunerea sancţiunilor occidentale au afectat unele sectoare ale economiei ruse. Occidentul a interzis accesul marilor bănci ruseşti la sistemul internaţional de plăţi SWIFT, la scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie 2021, astfel că giganţii bancari ruşi Sberbank şi VTB au fost forţaţi să înceteze operaţiunile din Europa.

Sursa foto: Wikipedia

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul tur al alegerilor prezidenţiale....
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...