„Noi vom continua discuţiile politice pe toate palierele, pe absolut toate palierele, şi sunt optimist că vom găsi soluţii pentru această problemă Schengen, dar n-aş vrea să ne legăm de o anumită dată. Repet, pentru mine, pentru România şi pentru români, este important să intrăm în spaţiul Schengen. Nu vreau să legăm discuţia de o anumită dată, fiindcă, am văzut şi în decembrie, aceste lucruri nu pot fi legate de o anumită dată, ele ţin de foarte multe considerente, europene ar trebui. Din păcate, însă, ţin şi de chestiuni de politică internă în unele state membre. Asta este un lucru pe care nu-l consider bun, dar nu poate fi ignorat. Deci, continuăm discuţiile şi sunt optimist”, a spus şeful statului înainte de a participa la reuniunea extraordinară a Consiliului European.
El a precizat că România va face demersuri comune cu Bulgaria pentru aderarea la Schengen.
„Am discutat această chestiune cu preşedintele Rumen Radev şi da, vom face şi acţiuni comune. Şi eu voi merge în Bulgaria în următoarele săptămâni pentru discuţii, dar şi pentru a da un semnal că noi suntem pregătiţi”, a afirmat preşedintele Iohannis.
Iohannis: România nu este sursă de migraţie şi nu este ţară de tranzit
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că România nu este sursă de migraţie şi nu este ţară de tranzit, arătând că ţara noastră este deschisă să colaboreze cu Comisia Europeană pe un proiect pilot care să „verifice anumite proceduri mai rapide, mai eficiente şi, în acest fel, chiar să creăm bună practică care poate fi preluată şi de alte state membre”.
„Există un pact pe migraţie care este în discuţie între Consiliu şi Parlament. Nu despre asta vom vorbi, ci vom vorbi despre aspecte ale migraţiei legate de extern, adică cum protejăm graniţa externă a Uniunii Europene mai bine, cum facem să returnăm migranţi mai rapid, cum procesăm solicitările de azil mai rapid şi aşa mai departe. Aceste lucruri sunt importante. Vreau să spun încă o dată şi să fiu foarte clar: România nu este sursă de migraţie şi România nu este ţară de tranzit. Noi ştim să ne protejăm graniţele. Însă problema este una europeană şi atunci e clar că şi noi vrem să participăm la găsirea celor mai bune soluţii. În acest sens, noi suntem deschişi să colaborăm cu Comisia Europeană pe un proiect pilot care va veni să verifice anumite proceduri mai rapide, mai eficiente şi, în acest fel, chiar să creăm un bună practică care poate fi preluată şi de alte state membre”, a spus şeful statului.
Iohannis a subliniat că migraţia nu trebuie confundată cu Schengen.
„Schengen se referă la o libertate de circulaţie a cetăţeanului european, iar când vorbim de migraţie vorbim despre proceduri care se adresează unor oameni care vin din afara Uniunii Europene. Deci este cu totul altceva. A, că în opinia unor state membre există legături între acestea, am luat act de această chestiune şi din acest motiv vrem să găsim soluţiile cele mai bune. România niciodată nu este parte din problemă, dar noi încercăm întotdeauna să fim parte şi să contribuim la soluţie”, a spus preşedintele Iohannis.