„Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj, regie autonomă aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, anunţă semnarea contractului de proiectare şi execuţie pentru obiectivul de investiţii „Extindere terminal pasageri plecări pe latura de Nord”. Proiectul va fi realizat de Asocierea BOG’ART S.R.L., UTI CONSTRUCTION AND FACILITY MANAGEMENT S.A. şi ACI CLUJ S.A. împreună cu: ELECTROPROIECT S.A. – terţ şi subcontractant, GEO ARC S.R.L. terţ şi subcontractant, KONE ASCENSORUL S.A. subcontractant, POPP & ASOCIATII S.R.L. subcontractant, iar termenul de finalizare este 31 decembrie 2023. (…) Proiectul prin care se realizează extinderea terminalului şi a platformei pentru aeronave se află în analiză la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii în vederea finanţării. Valoarea contractului este de 225.422.225,72 lei şi aproximativ 136.912.500 lei, (aproximativ 60%) reprezintă finanţarea din fonduri europene şi de la bugetul de stat”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de aeroportul clujean, scrie Agerpres.
Implementarea noului proiect presupune extinderea terminalului plecări cu aproximativ 7.200 de metri pătraţi şi a platformei de staţionare aeronave cu aproape 9.000 de metri pătraţi. Noile spaţii vor fi dotate cu aparate de securitate de ultimă generaţie de tip standard C3, urmând a fi realizate două porţi de îmbarcare pentru zborurile externe şi o poartă de îmbarcare pentru zborurile interne.
„Asigurarea finanţării din fonduri europene este prioritară pentru noi, în vederea continuării dezvoltării şi modernizării aeroportului. Extinderea terminalului va duce la creşterea capacităţii de procesare şi a gradului de confort al pasagerilor. Este un proiect foarte important având în vedere că în anul 2023 vom depăşi 3 milioane de pasageri şi estimăm creşteri ale traficului de pasageri şi pentru anii următori”, declară directorul general al Aeroportului Internaţional Cluj, David Ciceo, în comunicatul menţionat.
În urma extinderii terminalului, Aeroportul Internaţional Cluj va avea o suprafaţă mai mare dedicată procesării pasagerilor, ceea ce va duce la creşterea gradului de confort pentru pasageri şi pentru angajaţii care îşi desfăşoară activitatea în perimetrul aeroportuar.
Odată cu finalizarea lucrărilor, va fi optimizată gestionarea fluxului de pasageri în intervalele de timp aglomerate, în special la orele de vârf, cu desfăşurarea în condiţii corespunzătoare a activităţii aeroportuare. În noua configuraţie, terminalul plecări şi platforma extinsă de parcare pentru aeronave răspund nevoilor traficului de pasageri aflat în creştere, dar şi numărului mai mare de zboruri preconizat pentru următoarea perioadă.