Ce industrii lucrează cu compania OpenAI, creatoarea ChatGPT

OpenAI a devenit cu adevărat faimoasă odată cu lansarea ChatGPT în noiembrie 2022, însă compania de cercetare și implementare a inteligenței artificiale cu sediul în SUA înseamnă mult mai mult decât popularul său chatbot cu inteligență artificială. De fapt, tehnologia OpenAI este deja utilizată de sute de companii din întreaga lume. OpenAI este cofondată de Elon Musk și alte cinci persoane.
Lidia Neagu - Dum, 12 feb. 2023, 22:13
Ce industrii lucrează cu compania OpenAI, creatoarea ChatGPT

Definită în sens larg ca fiind „teoria și dezvoltarea sistemelor informatice capabile să îndeplinească sarcini care necesită în mod normal inteligența umană, cum ar fi percepția vizuală, recunoașterea vorbirii, luarea deciziilor și traducerea între limbi”, inteligența artificială (AI) se regăsește în prezent în diverse aplicații, printre care, de exemplu, căutarea pe internet, traducerea în limbaj natural, sistemele de recomandare, recunoașterea vocii și conducerea autonomă.

Inteligența artificială (AI) este o abilitate alocată computerelor și mașinilor de a efectua lucrările care pot fi realizate prin abilitatea umană. Exemple simple de inteligență artificială sunt Alexa de la Amazon și Google now, Siri de la Apple și Cortana de la Microsoft. Inteligența artificială a devenit o industrie de un miliard de dolari în ultimii câțiva ani.

Potrivit datelor publicate de platforma de software Enterprise Apps Today, companiile din sectoarele tehnologiei și educației sunt cele mai susceptibile de a profita de soluțiile OpenAI, în timp ce serviciile, producția și finanțele se află, de asemenea, pe primele locuri pe lista industriilor care utilizează inteligența artificială în procesele lor de afaceri.

În total, 902 companii colaborează cu OpenAI, dintre care 251 de tehnologie, 209 din domeniul educației, 98 din servicii, 89 din producție și 44 din finanțe. De asemenea, în retail, există deja 35 de companii care fac afaceri cu OpenAI, iar din Healthcare – 24.

În domeniul asistenței medicale, IA poate ajuta la sintetizarea unor volume mari de date clinice pentru a obține o viziune holistică asupra pacientului, dar este utilizată și în robotică pentru chirurgie, asistență medicală, reabilitare și ortopedie.

Alte sectoare care au un număr total de companii care utilizează OpenAI sunt următoarele: diverse guverne (18), Media și internet (17), Construcții (15), diverse tipuri de organizații (14), Telecomunicații (13), Transporturi, Divertisment și servicii pentru consumatori (10), Imobiliare, asigurări, ospitalitate și utilități energetice și gestionarea deșeurilor (9), Comerț cu ridicata (6), Cabinete de avocatură și servicii juridice, culturale și agricole (1).

Ce este OpenAI și ce produse vinde?
OpenAI este un laborator de cercetare bazat pe AI (inteligență artificială). Compania efectuează cercetări în domeniul tehnologiei de inteligență artificială și oferă diverse caracteristici în beneficiul muncii umane. De exemplu, pe site-ul OpenAI, dacă îi dați instrucțiuni să scrieți un eseu despre Înghețata de ciocolată, acesta o va face automat pentru dumneavoastră. Are multe alte caracteristici de acest gen. Compania are sediul în California, SUA.

OpenAI deține diverse alte produse, în afară de celebrul ChatGPT. Iată o listă cu produsele sale:

OpenAI Five
OpenAI Five este un program de calculator care poate juca un joc video Dota 2 de cinci contra cinci. Acesta a fost lansat inițial în anul 2017. Algoritmii din Dota 2 au fost preluați de o altă rețea neuronală. Open AI Five în comparație cu AI a fost testat cu o mână robotică fizică pentru a juca jocuri de calculator vs. om, cum ar fi jocuri video; StarCraft II, AlphaGo și jocuri de masă; Go, Deep Blue.

ChatGPT
ChatGPT este un chatbot bazat pe modele lingvistice mari. Acest model este reglat cu precizie și a fost lansat în anul 2022.

GPT-3
GPT-3 este un model de limbaj cu transformator autoregresiv care utilizează metode de învățare profundă (deep learning) pentru a crea texte asemănătoare celor umane. Dacă se dă orice solicitare, acest model poate crea un text conex pentru a continua solicitarea. Acest model GPT-3 a fost lansat în anul 2020.

GPT-2
GPT-2 (Generative Pre-trained transformer 2) este un AI open-source lansat în anul 2019. Acest model poate răspunde la întrebări, poate traduce textul și rezuma pasaje de text. De asemenea, poate produce un text adesea identic cu cel al oamenilor.

DALL-E
DALL-E și DALL-E 2 sunt modele bazate pe învățare profundă care pot genera imagini digitale din descrieri în limbaj natural. Acestea se numesc „prompts”. DALL-E a fost lansat în 2021. Acest model se bazează pe GPT3 într-un mod modificat.

Ce sarcini poate îndeplini inteligența artificială deținută de OpenAI
Fiind o inteligență artificială, OpenAI are multiple caracteristici, și poate face o mulțime de sarcini, cum ar fi:

Să creeze note de studiu după furnizarea unui subiect.
Să creeze pentru orice tip de interviu.
Să converseze cu oamenii cu ajutorul Chatbots.
Să creeze orice fel de rețetă din lista de ingrediente dată.
Să creeze o structură generală pentru eseul cu tema de cercetare.
Să creeze idei legate de jocuri VR și fitness.
Să scrie notele de ședință într-un rezumat.
Să scrie în limbajul de programare python.
Să transforme orice text în culoare.
Să convertească expresii JavaScript în Python.
Să creeze interogări SQL simple.
Să răspundă la întrebări legate de modele de limbaj.
Să creeze o foaie de calcul pentru datele date.
Să găsească și să repare bug-ul din cod.
Să creeze un nume de produs.
Să creeze anunțuri publicitare prin descrierea produsului.
Să răspundă la date factuale.
Să explice codul într-un limbaj simplu.
Să traducă limbajele de programare.
Să convertească titlurile filmelor în emoji.
Să traducă limbi vorbite.
Să corecteze gramatica în orice limbă.
Să răspundă la întrebări pe baza cunoștințelor existente.

”După pandemie, tehnologia se schimbă rapid, conectând lumea tot mai mult. Tehnologia AI (inteligență artificială) înlocuiește încet oamenii cu munca lor. În urmă cu câțiva ani, această tehnologie nu era disponibilă pentru toată lumea, dar pe măsură ce pandemia a provocat mai multe evoluții în întreaga lume, tehnologia de tip OpenAI a devenit mai accesibilă (…) Cine știe dacă într-o zi o astfel de tehnologie va putea găti în casă fără ca adevărații roboți să se ocupe de treburile casnice?”, conchid autorii studiului.

Te-ar mai putea interesa și
Bucureştenii pot vedea cu ajutorul unei hărţi digitale cât de verde este zona în care trăiesc
Bucureştenii pot vedea cu ajutorul unei hărţi digitale cât de verde este zona în care trăiesc
Bucureştenii pot verifica acum, cu ajutorul unei hărţi on-line, în ce măsură zona în care trăiesc respectă regula 3-30-300. ...
BMW a prezentat pentru prima dată un concept-car în România
BMW a prezentat pentru prima dată un concept-car în România
Reprezentanța BMW în România a prezentat pentru prima dată un vehicul concept al mărcii la un eveniment organizat în ...
HiSky zboară pe profit. Compania care a luat locul Blue Air a realizat afaceri de peste 170 de milioane de euro în 2023
HiSky zboară pe profit. Compania care a luat locul Blue Air a realizat afaceri de peste 170 de milioane de euro în 2023
Compania aeriană HiSky, fondată de Iulian Scorpan, fost director al Air Moldova, a realizat anul trecut afaceri de 856 ...
Taxe vamale suplimentare de 45% la importurile de mașini electrice produse în China. UE va vota săptămâna viitoare
Taxe vamale suplimentare de 45% la importurile de mașini electrice produse în China. UE va vota săptămâna viitoare
Uniunea Europeană va vota, în 4 octombrie, dacă va impune taxele vamale suplimentare de 45% la importurile de vehicule ...