„Ponderea investiţiilor producătorilor nespecializaţi a reprezentat 57,2%, în totalul investiţiilor pentru protecţia mediului, urmată de cea a administratiei publice (30,7%) şi a producătorilor specializaţi (12,1%). În industria prelucrătoare s-au realizat 47,6% din cheltuielile pentru protecţia mediului a producătorilor nespecializaţi, în timp ce sectorul «captarea, tratarea şi distribuţia apei» a absorbit 21,0%, iar sectorul «producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă caldă» 18,6%”, se arată într-un comunicat al INS.
Pe domenii de mediu, cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru managementul deşeurilor (57,4% din totalul cheltuielilor pentru protecţia mediului), urmate de cheltuielile pentru protectia apei (18,5%).
Cheltuielile la nivel naţional includ investiţiile, cheltuielile curente interne (efectuate prin activităţi proprii de protecţia mediului) şi alte sume alocate de administraţia publică (subvenţii, transferuri), nefiind cuprinse cheltuielile curente externe, reprezentând în principal fonduri pentru cumpărarea de servicii de protecţia mediului de la terţi.