Cum s-a repliat piața comerțului alimentar în 2022. Rețelele internaționale au câștigat peste 17% în vânzări, în timp ce magazinele locale au câștigat în valoare, dar au pierdut în volum

Prețurile produselor alimentare din retailul modern internațional au crescut anul trecut cu 15,7% față de 2021, peste nivelul raportat de INS, de 13,8%. Vânzările rețelelor internaționale au crescut cu 17,2% în valoare și cu 2,9% în volum, în timp ce rețelele locale  au crescut cu 11,6% în valoare, dar au scăzut cu 1,6% în volume.
Alina Stanciu - lun, 13 feb. 2023, 15:59
Cum s-a repliat piața comerțului alimentar în 2022. Rețelele internaționale au câștigat peste 17% în vânzări, în timp ce magazinele locale au câștigat în valoare, dar au pierdut în volum

Vânzările din retailul de larg consum au fost, anul trecut, pe o pantă ascendentă din punct de vedere valoric față de 2021, creșterea fiind  alimentată însă în principal de inflație și parțial justificată de o creștere a volumelor, situație remarcată în special pentru rețelele de magazine aflate sub brand internațional, potrivit unei analize realizată de compania de cercetare Retail Zoom.

Mai exact, vânzările rețelelor internaționale au crescut cu 17,2% în valoare și cu 2,9% în volum, în timp ce rețelele locale  au crescut cu 11,6% în valoare, dar au scăzut cu 1,6% în volume.

„În rețelele internaționale am remarcat o creștere a vânzărilor și în volume (bucăți), fapt susținut de varietatea de clienți pe care o întâlnim în aceste magazine (gospodării, dar și mici revânzători, horeca sau firme de servicii).  În rețelele și magazinele de tip supermarket locale, ce sunt în special vizitate de cumpărători pentru consumul casnic, volumele au înregistrat scăderi în numărul total al bucăților vândute”, explică Bogdana Gheorghe, managing director RetailZoom.

Grupele de categorii „vedetă” în 2022 sunt produse ce și-au menținut creșterea și în valoare, și în volume (bucăți vândute): mâncarea gata preparată, gustările dulci și gustările sărate, băuturile nealcoolice și mâncarea pentru animale de companie.

Dinamica prețurilor din retailul de produse de larg consum aduce o creștere medie generală de 13,7% fa ță de 2021 , similară indicatorului de referință oficial al INS (IPC) care cunoaște un avans de 13,8% pentru întreg anul 2022. În datele RetailZoom alimentele și produsele de curățenie pentru casă înregistrează o dinamică mai accentuată, de 15,7%, respectiv 15,9% față de 2021.

Cu cât au crescut prețurile la alimente

Prețurile produselor alimentare din retailul modern internațional au fost anul trecut cu 15,7% mai mari față de anul anterior, peste nivelul  raportat de INS prin Indicele anual al prețurilor de consum (IPC),  de plus 13,8%.

Potrivit raportului RetailZoom, evoluția prețurilor a început să cunoască un avans semnificativ începând cu săptămâna nouă a anului, imediat după declanșarea invaziei din Ucraina.  „S-a stabilizat la o rată procentuală de două cifre începând cu jumătatea trimestrului al 2-lea (săptămâna 19) când devine clar că tendințele inflaționiste cu surse multiple (energie, supply chain, materii prime) nu mai pot să fie susținute doar de producători și/sau retaileri”, se mai arată în raport.

La nivel general, pentru întreg anul 2022 – prețurile produsele de îngrijire personală au înregistrat o evoluție inferioară produselor alimentare și deopotrivă inferioara IPC oficial, de +13,5% vs. 2021. Dacă, la fel ca în cazul produselor alimentare, intensificarea accelerării prețurilor începe în trimestrul 2 – producătorii au reușit să mențină un nivel mai temperat al creșterii până în trimestrul 4, când evoluțiile prețurilor acestui sector le depășesc pe cele ale sectorului alimentar (+22,6% vs. +21,7%).
Ponderea Promo de la un trimestru la altul a scăzut constant (atât în valoare, cât și în volum) atingând un nivel pentru anul 2022 de 22.9% (valoare), semnificativ inferioara anilor anteriori.

Ce s-a întâmplat cu promoțiile

În contrapartidă, pentru a atenua impactul pe care evoluțiile accelerate ale prețurilor îl au la nivelul consumatorului, s a înregistrat o creștere a ponderii vânzărilor promoționale până la un total de 20.1% din vânzările valorice pentru 2022.

În ceea ce privește volumele, interesant este faptul că, în timp ce ponderea Promo a înregistrat cel mai ridicat nivel în trimestrul al 2 lea (18,7%) suprapus momentului intensificării evoluției prețurilor, aceasta începe să scadă în trimestrele trei și patru (17,6%, respectiv 17,4%) sugerând o tendință de restrângere a sortimentului produselor aflate în promoție.

În ceea ce privește ponderea Promo în cazul prețurilor produselor de îngrijire personală, datele RetailZoom indică faptul că,  de la un trimestru la altul, a scăzut constant (atât în valoare, cât și în volum) atingând un nivel pentru anul 2022 de 22.9% (valoare), semnificativ inferioară anilor anteriori.

Ariile de creștere la nivel național se consolidează în zonele urbane mici si zonele rurale, în aceste arii înregistrându se creșteri mai mari decât media, în special pentru vânzările de produse alimentare.

Ce magazine au avut cel mai mare succes

Alimentele ating creșteri accentuate ale vânzărilor în formatele de tip convenience, aducând o dinamică superioară tuturor celorlalte categorii. Produsele de îngrijire personală cresc cel mai mult în supermarketuri, iar produsele pentru îngrijirea casei au înregistrat un avans moderat, relativ similar, în magazinele de tip convenience și în formatele mari.

„Evoluția vânzărilor pe canale semnalizează un progres mai accentuat pentru formatele de magazine mici supermarketuriși convenience, spre deosebire de formatele mari ce rămân ușor în urmă față de avansul obținut în 2021”.

Astfel, vânzările în zona convenience au crescut cu 18,8%, la supermarketuri cu 20,5% și magazinele de formar mare cu 15,1%.

Informațiile prezentate de RetailZoom se bazează pe informațiile din peste 4.560 de magazine din comerțul modern internațional, magazne de  proximitate (convenience și supermarket), de format mare. Totalul de categorii de larg consum include 199 de categorii monitorizate: produse alimentare, de îngrijire personală și a casei , tutun & țigări.

 

Te-ar mai putea interesa și
UE și China sunt aproape de a ajunge la un acord cu privire la taxele impuse importurilor de mașini electrice chinezești în blocul comunitar
UE și China sunt aproape de a ajunge la un acord cu privire la taxele impuse importurilor de mașini electrice chinezești ...
Uniunea Europeană şi China se apropie de o soluţie privind taxele vamale suplimentare la importurile de vehicule electrice chineze în blocul comunitar, a declarat Bernd Lange (foto),......
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul controlat în regiunea rusă Kursk, după contraatacul forțelor ruse
Ucraina a pierdut peste 40% din teritoriul din regiunea rusă Kursk pe care l-a cucerit în urma unei ofensive surpriză ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între Uniunea Europeană și Mercosur
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităților române să blocheze semnarea acordului comercial între ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) solicită autorităţilor române blocarea semnării tratatului comercial ...
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva semnării acordului comercial dintre UE și Mercosur
Agricultorii polonezi au blocat un punct de trecere a frontierei de la granița cu Ucraina, pentru a protesta împotriva ...
Fermierii polonezi au blocat sâmbătă un important punct de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a protesta împotriva ...