R.Power a atras 150 de milioane de euro de la Three Seas Initiative Investment Fund (3SIIF – Fondul celor Trei Mări)

R.POWER S.A. a semnat un acord de investiții cu Fondul celor Trei Mări (3SIIF) în valoare de 150 de milioane de euro, informează compania poloneză prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net.
Ion Dobreanu - lun, 13 feb. 2023, 20:24
R.Power a atras 150 de milioane de euro de la Three Seas Initiative Investment Fund (3SIIF - Fondul celor Trei Mări)

Conform acestuia, fondul va achiziționa o participație minoritară în cadrul companiei, în timp ce acționarii actuali ai R.Power vor păstra o participație majoritară și vor continua să administreze societatea. Fondul are opțiunea de a-și majora implicarea până la suma de 250 de milioane de euro. Intrarea în vigoare a dispozițiilor acordului este condiționată de îndeplinirea unei condiții prealabile sub forma consimțământului președintelui Autorității pentru Protecția Consumatorilor și Concurenței cu privire la concentrare.

R.Power este un producător independent de energie electrică (”IPP”) de top care activează în domeniul industriei fotovoltaice și al stocării energiei. Compania își desfășoară activitatea în Polonia, România, Germania, Italia, Spania și Portugalia.

Fondul celor Trei Mări (3SIIF) este un fond comercial dedicat investițiilor în infrastructura din Europa Centrală și de Est. Fondul investește în proiecte din sectoarele transporturilor, energiei și tehnologiei digitale. Consilierul său exclusiv de investiții este Amber Infrastructure, cu sediul în Marea Britanie, care gestionează în prezent fonduri în valoare de peste 5,5 miliarde de euro.

Investiția Fondului va sprijini strategia de creștere pe termen lung a companiei, cu un plan de a ajunge la un portofoliu fotovoltaic operațional de 1 GWp în următorii doi ani. În prezent, R.Power are peste 500 MWp de centrale fotovoltaice în funcțiune și în construcție în Polonia și Portugalia.

Grupul R.Power va continua creșterea dinamică a societății Quanta Energy (o companie care își desfășoară activitatea în domeniul fotovoltaic comercial și industrial) și Nomad Electric (o companie specializată în domeniul EPC și O&M). R.Power este asociatul majoritar al acestor doi operatori economici.

„Suntem încântați de faptul că Fondul celor Trei Mări și Amber Infrastructure ne vor sprijini expansiunea internațională și ne vor consolida poziția pe piețele pe care activăm în prezent – Polonia, România, Germania, Italia, Spania și Portugalia. Această investiție confirmă poziția puternică a R.Power în domeniul energiei regenerabile și va juca un rol important în atingerea obiectivului nostru de a rămâne un producător european independent de energie electrică din surse regenerabile, care contribuie activ la construirea independenței energetice a Uniunii Europene”, a comentat Przemek Pięta, co-fondator și CEO al R.Power S.A.

„Investiția reprezintă un alt pas în direcția realizării strategiei noastre de extindere în Europa. Proiectele noastre internaționale au depășit deja 2 GWp, iar în afara Poloniei avem peste 50 de angajați. Suntem mândri să avem ca partener Fondul celor Trei Mări și împreună vom conduce tranziția către energia verde” – a declarat Tomasz Sęk, co-fondator și vicepreședinte al R.Power S.A.

Achiziția unei participații minoritare în R.Power reprezintă cea de-a cincea investiție a Fondului celor Trei Mări și vine în completarea portofoliului său existent de proiecte energetice. Din martie 2020, Fondul a realizat o serie de investiții, printre care Cargounit – cea mai mare companie de leasing de locomotive din Polonia; Enery, care produce energie regenerabilă și își desfășoară activitatea în Europa Centrală și de Est; Greenergy – o platformă de centre de date; și BMF Port Burgas – un important operator portuar din Bulgaria.

R.Power a fost consiliată de Morgan Stanley & Co. International plc și mBank (consilieri pentru tranzacții), Clifford Chance (consilier juridic), ARUP (consilier tehnic), EY (consilier financiar și fiscal) și Baringa (consilier comercial).

Three Seas Initiative Investment Fund este un fond comercial dedicat investițiilor în infrastructură în Europa Centrală și de Est („ECE”). Fondul investește în proiecte din sectoarele transporturilor, energiei și tehnologiei digitale în țările din Europa Centrală și de Est care se învecinează cu Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră, unde cererea de investiții comerciale pe termen lung în infrastructura națională este printre cele mai mari din Uniunea Europeană.

Grupul Amber Infrastructure, o entitate internațională specializată, cu sediul în Marea Britanie, este consilierul de investiții exclusiv al Fondului celor Trei Mări (3SIIF).Cu peste 5,5 miliarde de euro, Amber Infrastructure investește în opt fonduri și mai multe conturi administrate. Activitatea de bază a Amber Infrastructure se concentrează pe achiziția, dezvoltarea, consultanța, investițiile și gestionarea activelor de infrastructură din sectoarele public, transport, energie, digital și demografic, care sprijină viața oamenilor, a gospodăriilor și a întreprinderilor din întreaga lume. Amber Infrastructure are, de asemenea, birouri în Europa, America de Nord și Australia și gestionează peste 175 de investiții. Amber Infrastructure are peste 170 de profesioniști în domeniul infrastructurii la nivel mondial.

R.Power S.A. este principalul producător independent integrat de energie electrică din surse regenerabile fotovoltaice din Polonia, cu o prezență în creștere în Italia, Portugalia, Spania, Germania și România. Activitățile R.Power S.A. acoperă întregul lanț valoric al sectorului energiei solare, inclusiv pregătirea proiectelor de centrale fotovoltaice, construcția de instalații, întreținerea instalațiilor și producția de energie verde (ca IPP). În prezent, compania dezvoltă un portofoliu de peste 8,3 GWp de instalații fotovoltaice, inclusiv un portofoliu de proiecte cu risc limitat (construite, gata de construcție sau în curs de construcție) de aproximativ 0,9 GWp. R.Power este, de asemenea, un emitent de obligațiuni verzi.

Quanta Energy este unul dintre principalii furnizori de soluții fotovoltaice pentru clienții comerciali și industriali (segmentul C&I). Cu sediul în Polonia, organizația cu peste 80 de angajați își propune să contracteze peste 85 MWp de instalații solare pentru clienți C&I în 2023, aproape triplând rezultatul de anul trecut. Quanta Energy oferă clienților săi soluții end-to-end, inclusiv audit tehnic, finanțare (inclusiv Solar-as-a-Service), autorizare și punere în funcțiune a instalațiilor solare fotovoltaice…. În următorii câțiva ani, Quanta Energy intenționează să își dezvolte activitățile și în afara Poloniei.

Nomad Electric este unul dintre principalii furnizori de servicii complete de proiectare, construcție (EPC) și service (O&M) pentru centrale fotovoltaice de mari dimensiuni. Compania își desfășoară activitatea în Polonia, Portugalia și România și a încheiat contracte de întreținere pentru instalații fotovoltaice cu o capacitate totală de peste 1 GWp. Nomad Electric maximizează în permanență profitabilitatea instalațiilor prin utilizarea tehnologiilor de ultimă generație, cum ar fi învățarea automată, inspecțiile termice cu ajutorul dronelor sau imagistica prin electroluminescență, și își gestionează proiectele fotovoltaice prin intermediul unui Centru de Monitorizare de ultimă generație.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bucureştenii pot vedea cu ajutorul unei hărţi digitale cât de verde este zona în care trăiesc
Bucureştenii pot vedea cu ajutorul unei hărţi digitale cât de verde este zona în care trăiesc
Bucureştenii pot verifica acum, cu ajutorul unei hărţi on-line, în ce măsură zona în care trăiesc respectă regula 3-30-300. ...
BMW a prezentat pentru prima dată un concept-car în România
BMW a prezentat pentru prima dată un concept-car în România
Reprezentanța BMW în România a prezentat pentru prima dată un vehicul concept al mărcii la un eveniment organizat în ...
HiSky zboară pe profit. Compania care a luat locul Blue Air a realizat afaceri de peste 170 de milioane de euro în 2023
HiSky zboară pe profit. Compania care a luat locul Blue Air a realizat afaceri de peste 170 de milioane de euro în 2023
Compania aeriană HiSky, fondată de Iulian Scorpan, fost director al Air Moldova, a realizat anul trecut afaceri de 856 ...
Taxe vamale suplimentare de 45% la importurile de mașini electrice produse în China. UE va vota săptămâna viitoare
Taxe vamale suplimentare de 45% la importurile de mașini electrice produse în China. UE va vota săptămâna viitoare
Uniunea Europeană va vota, în 4 octombrie, dacă va impune taxele vamale suplimentare de 45% la importurile de vehicule ...