Acţiunile europene au închis în creştere

Acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de marţi în creştere pentru a noua şedinţă consecutiv, cea mai lungă perioadă de evoluţie pozitivă după iunie 2010, susţinute de îmbunătăţirea estimărilor financiare ale unor companii precum Novartis şi de scăderea şomajului în SUA.
Economica.net - mar, 22 oct. 2013, 19:40
Acţiunile europene au închis în creştere

Indicele Stoxx 600 a avansat cu 0,5%, la un nou maxim al ultimilor cinci ani. În această lună, indicele a crescut cu 3,4%, după ce congresmenii americani au convenit să extindă limita de împrumut a guvernului SUA până în luna februarie şi au deblocat activităţile instituţiilor federale, transmite Bloomberg.

În SUA, angajatorii au creat în septembrie 148.000 de locuri de muncă, sub aşteptările analiştilor, însă rata şomajului a scăzut de la 7,3% la 7,2%, la cel mai redus nivel din noiembrie 2008.

„Discuţiile despre retragerea măsurilor de stimulare de către Rezerva Federală a SUA nu vor dispărea niciodată. Datele de pe piaţa muncii nu au fost spectaculoase, au arătat o încetinire. Investitorii se vor aştepta ca măsurile de stimulare să nu fie modificate de către Fed”, a declarat Manish Singh, director de investiţii la Crossbridge Capital în Londra.

Indicii naţionali au urcat pe 12 din 18 pieţe de capital din Europa Occidentală. Indicele francez CAC 40 a crescut cu 0,4%, DAX al bursei din Frankfurt cu 0,9%, iar FTSE 100 al bursei londoneze cu 0,6%.

Titlurile Novartis au închis cu 2% peste cotaţia de luni şi au avut cea mai mare contribuţie la avansul Stoxx 600. Cel mai mare grup farmaceutic din Europa a îmbunătăţit estimările privind creşterea vânzărilor din acest an şi anticipează un profit operaţional cel puţin egal cu cel din 2012.

„Profiturile companiilor europene au o evoluţie mixtă, dar aşteptările au fost scăzute. Previziunile pentru anul viitor sunt mai bune, iar investitorii sunt încântaţi de idee”, a declarat Jean-Paul Jeckelmann, director de investiţii la Banque Bonhote & Cie. în Neuchatel, Elveţia.

Acţiunile BHP Billiton au urcat cu 4,1%. Cel mai mare grup minier la nivel mondial şi-a îmbunătăţit estimările pentru producţia de minereu de fier din acest an, de la 207 milioane tone la 212 milioane tone.

Titlurile Deutsche Lufthansa au scăzut cu 2,4%. Operatorul de transport aerian a anticipat pentru anul viitor un profit operaţional de 600-700 milioane de euro, sub aşteptările analiştilor.

Anca Dumitrescu, [email protected]

Te-ar mai putea interesa și
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de anul trecut
Miros de criză? Numărul firmelor care și-au suspendat activitatea la 9 luni din 2024 în creștere cu 19,29% față de ...
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele nouă luni din 2024 a fost de 13.481, în creştere cu 19,29% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor......
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul an, în lingouri între 25% – 29%
Trump a tăiat 7,3% din prețul mondial al aurului. Cât câștigi dacă investești în aur? Prin ETF cam 32% în ultimul ...
Dacă războiul din Ucraina a crescut cu 10% prețul aurului în doi ani, victoria lui Donald Trump la președinția SUA ...
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat ...
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin Georgescu este pe pimul loc
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin ...
Candidatul independent Călin Georgescu este pe pe primul loc în preferințele alegătorilor in țară după numărarea ...