Naţionaliştii sârbi promit revolte dacă autorităţile încearcă să îmbunătăţească relaţiile cu Kosovo

Sute de naţionalişti sârbi şi activişti pro-ruşi s-au adunat miercuri în centrul capitalei Belgrad, ameninţând cu revolte dacă Serbia acceptă un plan susţinut de Occident ce vizează îmbunătăţirea legăturilor cu Kosovo, fosta sa provincie sudică cu populaţie majoritar albaneză, informează Reuters.
AGERPRES - joi, 16 feb. 2023, 08:30
Naţionaliştii sârbi promit revolte dacă autorităţile încearcă să îmbunătăţească relaţiile cu Kosovo

Sentimentele pro-ruse sunt puternice în Serbia, care consideră Rusia, membru cu drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU, un aliat important în opoziţia sa faţă de independenţa provinciei Kosovo, declarată în urmă cu 15 ani.

Protestatarii, care purtau afişe pe care scria „Kosovo-Fără capitulare”, au scandat „Serbia-Rusia” atunci când ultranaţionalistul Damjan Knezevic a cerut să se organizeze revolte dacă Belgradul încearcă să îmbunătăţească relaţiile cu Kosovo.

„Vă temeţi de revolte. Jur că suntem pregătiţi pentru mai mult decât atât”, a spus Knezevic, a cărui formaţiune, Patrula Poporului, sprijină invazia rusă în Ucraina şi este foarte activă în persecutarea migranţilor în Serbia. Totodată, Knezevic recunoaşte că are legături cu grupul de mercenari Wagner din Rusia, care luptă în Ucraina.

La începutul zilei, poliţia a declarat că doi susţinători ai organizaţiei lui Knezevic care se îndreptau spre miting au fost reţinuţi în nordul ţării. O puşcă de lunetă şi muniţie au fost găsite în maşina lor.

„În cazul în care conducerea noastră de stat… nu reuşeşte să împiedice Kosovo să adere la ONU, cerem conducerii ruse să îşi folosească dreptul de veto şi să ne acorde cel puţin o lună pentru a înlătura acest trădător”, a spus mulţimii Knezevic, referindu-se la preşedintele Aleksandar Vucic.

Deşi a condamnat în repetate rânduri invadarea Ucrainei de către Rusia în cadrul ONU şi a altor foruri internaţionale, Serbia a fost criticată de Occident pentru că nu a adoptat oficial sancţiuni împotriva Moscovei.

Vineri, premierul Ana Brnabic a declarat că nivelul de aliniere a Serbiei la politicile externe şi de apărare comune ale UE, inclusiv introducerea de sancţiuni împotriva Rusiei, constitue „ocondiţie mai presus de toate condiţiile” pentru aderarea la Uniune.

În decembrie 2022, preşedintele Vucic a declarat că guvernul a luat măsuri împotriva celor care au încercat să ocolească sancţiunile împotriva Rusiei prin ţara sa, iar în ianuarie a criticat eforturile grupului Wagner de a recruta mercenari din Serbia.

Te-ar mai putea interesa și
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României totalizau 62,135 miliarde de euro la finele lunii decembrie 2024, în creştere cu 1,57% comparativ cu nivelul de 61,174 miliarde de euro......
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna ianuarie 2025, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 ...
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a înregistrat un declin de 2,1% în 2024, comparativ cu 2023, scăderea ...
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata ...