Numărul de declaraţii de faliment a crescut în toate cele patru trimestre ale anului trecut, scrie Agerpres.
În privinţa înregistrărilor de noi companii, datele Eurostat indică o scădere cu 0,2% în trimestrul patru din 2022, comparativ cu precedentele trei luni. În mod general, în toate cele patru trimestre ale anului trecut, nivelul înregistrărilor de afaceri a fost mai ridicat decât înaintea pandemiei (perioada 2015-2019).
În funcţie de domeniul de activitate, în toate sectoarele s-au înregistrat creşteri ale numărului de falimente în trimestrul patru din 2022, faţă de precedentele trei luni. Activităţile cu cea mai semnificativă creştere a numărului de falimente au fost: transport şi depozitare (72,2%), servicii de cazare şi alimentaţie publică (39,4%), educaţie, sănătate şi activităţi sociale (29,5%).
Comparativ cu perioada de dinaintea pandemiei – trimestrul patru din 2019 – numărul de declaraţii de faliment în UE a fost mai ridicat în majoritatea sectoarelor economiei, în ultimele trei luni din 2022.
Cea mai semnificativă creştere a numărului de falimente, comparativ cu trimestrul patru din 2019, a fost în sectorul serviciilor de cazare şi alimentaţie publică (97,7%), transport şi depozitare (85,7%).
Numărul de declaraţii de faliment în trimestrul patru din 2022, comparativ cu perioada de dinaintea pandemiei (trimestrul patru din 2019) a fost mai redus în doar trei sectoare ale economiei: industrie (minus 17,6%), construcţii (minus 9,2%) informare şi comunicare (minus 4%).