Tehnologia 5G salvează vieți și transformă medicina. Un chirurg a operat cu succes un pacient aflat la peste 4.500 km distanță, cu ajutorul 5G

Odată cu lansarea comercială a 5G şi integrarea tehnologiilor de vârf, chirugia la distanță, una dintre promisiunile rețelei de telecomunicații de generația a cincea, începe să se contureze. Cu ajutorul unui robot conectat la rețeaua 5G, un chirurg de la spitalul din Hangzhou, provincia Zhejiang din China, a reușit o operație de colecist la o pacientă din orașul Aral, regiunea autonomă Xinjiang Uygur, aflat la o distanță de aproximativ 4.650 de kilometri, scrie China Daily.
Ion Dobreanu - lun, 20 feb. 2023, 15:56
Tehnologia 5G salvează vieți și transformă medicina. Un chirurg a operat cu succes un pacient aflat la peste 4.500 km distanță, cu ajutorul 5G

A fost prima extirpare a vezicii biliare la distanță ”ultra-lungă” din China, efectuată cu ajutorul unui robot care a folosit tehnologia 5G.

Atât software-ul de bază, cât și hardware-ul de bază al robotului, un model endoscopic cu patru brațe, au fost dezvoltate în China, a declarat Liang Xiao, un chirurg cu experiență care a efectuat operația prin intermediul platformei de operare a robotului la Spitalul Sir Run Run Shaw afiliat la Școala de Medicină a Universității Zhejiang.

„Mă simt destul de fericit pentru pacient”, a spus Liang. „Și sunt foarte mândru că am făcut operația cu un sistem robotizat care a fost cercetat și produs în mod independent în China.”

Pacienta, o femeie în vârstă de 30 de ani care locuiește în Aral, a fost diagnosticată cu calculi biliari în urmă cu peste un an, fără simptome aparente, dar a început să acuze dureri în partea superioară dreaptă a abdomenului în urmă cu o săptămână. Examinările efectuate la un spital local în parteneriat cu Spitalul Sir Run Run Shaw au arătat că aceasta a dezvoltat o inflamație acută a vezicii biliare care necesita o intervenție chirurgicală cât mai curând posibil.

După ce a aflat despre chirurgia asistată de robot, pacienta, a cărei identitate completă nu a fost dezvăluită pentru a-i proteja intimitatea, a optat pentru aceasta.

CITEȘTE ȘI:

Pentru o intervenție chirurgicală la fața locului în Aral, unde resursele medicale și expertiza sunt încă deficitare, specialiștii din Hangzhou trebuie de obicei să ia avionul și să călătorească mai întâi opt ore și jumătate cu avionul și apoi încă 30 de minute cu autobuzul înainte de a ajunge la spitalul local.

Este la fel de supărător, dacă nu chiar mai mult, pentru un pacient să călătorească dintr-un loc precum Aral la Hangzhou pentru operație.

„Extirparea vezicii biliare este o operație de rutină pentru noi”, a declarat Liang, care a terminat întregul proces în aproximativ o jumătate de oră. „Cum putem evita toate problemele și, în același timp, să răspundem nevoilor pacienților? Răspunsul este o operație robotizată cu 5G.”

În ultimii ani, dezvoltarea și aplicarea unor astfel de tehnologii au primit mult sprijin. Un plan de acțiune „robotică+” dezvăluit de Ministerul Industriei și Tehnologiei Informației din China și de alte 16 departamente guvernamentale a solicitat promovarea operațiunilor la distanță asistate de roboți și alimentate de 5G, printre o serie de alte scenarii de aplicare.

”Operația robotică la distanță poate ajuta la depășirea limitei timpului și a spațiului, precum și a constrângerilor legate de distribuția inegală a resurselor”, a declarat Cai Xiujun, președintele Spitalului Sir Run Run Shaw, care a urmărit întreaga operație la spitalul Aral. Aceasta economisește timp atât pentru medici, cât și pentru pacienți, reduce costurile economice și îmbunătățește eficiența tratamentului, a spus el.

Tehnologia 5G joacă un rol important în promovarea dezvoltării industriei medicale. Una dintre cele mai importante îmbunătăţiri ale reţelelor 5G faţă de cele 4G este latenţa foarte scăzută, ceea ce permite astfel de utilizări în medicină. Beneficiarii sunt, în special, pacienţii din mediul rural sau aflaţi la distanţă, în comunităţi mai izolate. Dar aplicațiile tehnologiei 5G se regăsesc în toate domeniile și industriile.

Foto: Xinhua

Te-ar mai putea interesa și
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află în topul cartierelor în care locuitorii percep costul vieții ca fiind......
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
BLACK FRIDAY NISSA 2024: Extra Reduceri, Noutăți și Discounturi de până la 80%!
Black Friday la NISSA devine mai mult decât un eveniment de shopping – este o experiență complet reinventată! Cu reduceri ...
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin ajunge la un nou record istoric de peste 97.000 de dolari: Top proiecte de investit
Bitcoin a atins recent un nou maxim istoric de 97.862 dolari, și nu arată semne de încetinire. Se pare că va ajunge la ...