Firmele care renunță la plățile transfrontaliere prin canale clasice pot economisi și 80% din costuri- Gabriels, Director iBanFirst

Circa 20 de companii noi şi-au deschis conturi, în fiecare lună, în 2022, doar la iBan, pentru plăţi transfrontaliere, iar pentru 2023 platforma se aşteaptă la un ritm lunar de 30 de companii, spune Johan Gabriels, iBanFirst Regional Director for South-East Europe, într-un interviu acordat Economica.net.
Gabriela Ţinteanu - mie, 22 feb. 2023, 08:58
Firmele care renunță la plățile transfrontaliere prin canale clasice pot economisi și 80% din costuri- Gabriels, Director iBanFirst

Economiile pe care le fac companiile renunţând la plăţile transfrontaliere oin bancă pot ajunge şi la 80% din costurile totale ale unei astfel de plăţi.

Companiile, inclusiv cele din România, se îndreaptă către fintech-uri pentru a reduce din costurile comisioanelor percepute de bănci pentru plăţile în valută (transfrontaliere) pe care acestea le au de făcut către clienţii lor.

„De exemplu, pentru un cont de business, marja standard de schimb valutar impusă de bănci este de peste 1,5%, chiar și pentru tranzacții care depășesc 50.000 euro. Reducerea cheltuielilor asociate schimbului valutar, chiar și cu o sumă minoră, poate avea un impact semnificativ asupra profitabilității companiilor și le poate stimula creșterea. Din acest motiv, un număr tot mai mare de întreprinderi apelează la serviciile oferite de fintech-uri, cu ajutorul cărora pot economisi până la 80% din costurile adiționale plăților transfrontaliere. iBanFirst înregistrează o creștere trimestrială de 100% a numărului de solicitări din partea clienților pentru servicii de acoperire a riscului valutar”, arată Johan Gabriels, iBanFirst. 

Plățile internaționale încă sunt  costisitoare pentru majoritatea IMM-urilor care fac comerț în diferite monede. Oscilațiile valutare alături de comisioanele excesiv de mari percepute de bănci afectează substanțial performanțele întreprinderilor mici și mijlocii.

„Prin intermediul soluțiilor noaste de hedging, companiile își pot securiza un curs de schimb favorabil pe o perioadă determinată, folosind instrumente precum contractele forward open-window. De exemplu, o companie care încheie un contract pe 12 luni pentru EUR/USD (cumpără dolari, vinde euro) va beneficia, în fiecare lună, de aceeași rată de schimb, indiferent de fluctuațiile pieței. În cazul în care piața se confruntă cu un nivel ridicat de volatilitate, compania are la dispoziție 12 luni pentru a-și alinia cheltuielile suplimentare cu veniturile”, arată Johan Gabriels. 

Managerul de cont dedicat şi volatilitatea dolarului analizată pentru business-ul fiecărui client în parte

Fiecare companie este unică și, prin urmare, nu există o soluție care să se potrivească tuturor. „Țările din care clienții noștri importă sau exportă sunt diverse, companiile au marje de profit și apetit pentru risc diferite, iar unele au posibilitatea de a-și acoperi în mod natural expunerile.

De asemenea, regimurile valutare sunt diferite, de la regimul de flotare liberă a cursului de schimb, cum ar fi USD, EUR, HUF, PLN, la un regim de flotare controlată, cum este cel din România. De aceea, la iBanFirst, oferim clienților noștri servicii personalizate prin intermediul unui manager de cont dedicat, al cărui rol este să înțeleagă expunerile valutare ale companiilor. Împreună cu clientul, managerul de cont elaborează o strategie de protejare împotriva riscului valutar, adaptată la apetitul acestuia pentru risc”, arată Gabriels.

Cert este faptul că dolarul rămâne o monedă cu volatilitate ridicată și, prin urmare, companiile ar trebui să ia în considerare soluții pentru a se proteja de fluctuațiile monedei americane.

Clienţii iBanFirst au venituri de la 1-2 milioane de euro la 100 de milioane de euro

„România este cea mai dinamică piață la nivel regional și a doua din Europa, după Franța, în ceea ce privește rata de adoptare a serviciilor fintech – aproape 20 de companii noi pe lună își deschid cont pe platforma iBanFirst și ne așteptăm ca acest număr să crească la 30 în 2023. Avem o bază diversă de clienți, atât în ceea ce privește industriile, cât și dimensiunile companiilor. În prezent, deservim peste 300 de clienți activi în domenii precum agricultură, comerț, logistică, transport maritim, siderurgie și energie. Aceștia au venituri care variază între 1-2 milioane de euro și 100 de milioane de euro”, spune Johan Gabriels, iBanFirst Regional Director for South-East Europe.

Platforma iBanFirst este o soluție bancară adaptată nevoilor în creștere ale companiilor de a realiza tranzacții multi-valutare rapide, sigure și rentabile. Aceasta este special concepută pentru a simplifica operațiunile financiare zilnice ale IMM-urilor și a le susține creșterea la nivel internațional.

România, cea mai dinamică piaţă din Europa

Platforma oferă numeroase avantaje utilizatorilor, inclusiv posibilitatea de a deschide conturi multiple în peste 30 de valute, printr-un proces complet online. De asemenea, aceasta integrează capabilitățile open-banking, cum ar fi agregarea conturilor și inițierea plăților, care simplifică operațiunile uzuale ale clienților corporativi. Aceștia își pot introduce conturile bancare externe în platforma iBanFirst pentru a avea o privire de ansamblu asupra tuturor conturilor bancare și tranzacțiilor efectuate, indiferent de bancă sau monedă.

Astfel, clienții își pot gestiona toate aspectele tranzacțiilor internaționale dintr-o singură interfață, de la inițierea de plăți, schimb valutar și hedging.

Un avantaj extrem de important oferit utilizatorilor este posibilitatea de optimizare a cash flow-ului și reducere a riscului valutar. Echipele financiare pot să deblocheze o linie de credit, să schimbe valute la un curs avantajos sau să își securizeze un curs valutar fix printr-o singură operațiune. Platforma noastră le furnizează acces în timp real la piața valutară și vizibilitate totală asupra ratelor de schimb. În plus, clienții pot urmări stadiul plăților cu ajutorul funcției payment tracker, care stabilește noi standarde de transparență pentru plățile transfrontaliere internaționale.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...