Guvernul de la Madrid se așteaptă să obțină 6 miliarde de euro din taxele impuse băncilor și sectorului energetic

Guvernul Spaniei intenţionează să obţină până în 2024 aproximativ şase miliarde de euro din taxele impuse companiilor energetice şi băncilor, după amendamentele adoptate în Parlament, a anunţat ministrul Bugetului, Maria Jesus Montero, transmite Reuters, relatează Agerpres.
AGERPRES - mar, 21 feb. 2023, 16:26
Guvernul de la Madrid se așteaptă să obțină 6 miliarde de euro din taxele impuse băncilor și sectorului energetic

„Ne aşteptăm la venituri de 1,7 miliarde de euro din taxa pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi 1,3 miliarde de euro din taxarea băncilor, în total trei miliarde de euro pe an”, a declarat Montero.

Spania a aprobat până în 2024 taxe temporare pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi băncilor şi iniţial spera să obţină şapte miliarde de euro, bani cu care urma să finanţeze subvenţiile acordate gospodăriilor pentru a face faţă presiunilor asupra costului vieţii.

Grupul spaniol Repsol a anunţat săptămâna trecută că va contesta în justiţie noua taxă introdusă de autorităţile de la Madrid pe profiturile excepţionale ale companiilor energetice, susţinând că încalcă legislaţia spaniolă şi a Uniunii Europene.

Repsol a estimat că taxa va reprezenta un cost de 450 milioane de euro (481,6 milioane de dolari) asupra activităţilor companiei din 2022.

„Repsol consideră că taxa nu este compatibilă cu Constituţia Spaniei şi legislaţia UE şi, prin urmare, va urma căile legale adecvate pentru anularea sa şi, după caz, rambursarea sumelor colectate”, a informat Repsol în declaraţia auditorului ataşată la rezultatele sale financiare din 2022.

În noiembrie, Banca Centrală a Spaniei estimata că până în 2024 Guvernul va obţine în mod combinat cinci miliarde de euro din taxe, după ce Parlamentul a exceptat de la plata taxei activităţile reglementate pe plan intern şi operaţiunile din străinătate ale companiilor.

Firmele pot, de asemenea, face apel în mod individual împotriva autorităţilor fiscale pentru a cere rambursarea banilor, odată ce efectuează prima plată înainte de 20 februarie.

Montero a declarat că până acum companiile din energie au plătit taxe de 817 milioane de euro şi băncile de 637 de milioane de euro.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Nicolae Ciucă: Am votat pentru securitate, prosperitate şi democraţie
Nicolae Ciucă: Am votat pentru securitate, prosperitate şi democraţie
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat la prezidenţiale, a votat duminică dimineaţa "pentru securitate, prosperitate şi democraţie"....
Referendum Bucureşti – Trei întrebări, 1.300 de secţii de votare pentru locuitorii din Capitală
Referendum Bucureşti – Trei întrebări, 1.300 de secţii de votare pentru locuitorii din Capitală
Bucureştenii cu drept de vot sunt chemaţi duminică să îşi spună părerea referitor la dezvoltarea Capitalei, la referendumul ...
Alegeri prezidenţiale 2024. A început votul – Prezenţa la vot LIVE
Alegeri prezidenţiale 2024. A început votul – Prezenţa la vot LIVE
Alegeri prezidenţiale 2024 - Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne, în cele aproape 19.000 ...
Israelienii de la Shikun and Binui au energizat primul lor parc fotovoltaic din România, cel de la Satu Mare. Va intra în operare trimestrul viitor
Israelienii de la Shikun and Binui au energizat primul lor parc fotovoltaic din România, cel de la Satu Mare. Va intra în ...
Shikun and Binui Energy a anunțat alimentarea cu succes cu energie electrică a transformatorului parcului fotovoltaic de ...