Bojan Petkovic, PlanRadar: Mă aștept ca investițiile publice din România să accelereze, în principal în infrastructură

Bojan Petkovic, country manager PlanRadar pentru Europa de Sud-Est, se așteaptă ca investițiile publice în România să accelereze, iar odată cu ele, numărul șantierelor digitalizate să crească. Lansată în 2021 în România, soluția digitală pune șantierele în cloud, de unde documentele pot fi accesate oricând și de oriunde.
Andrada Ghira - mar, 21 feb. 2023, 22:14
Bojan Petkovic, PlanRadar: Mă aștept ca investițiile publice din România să accelereze, în principal în infrastructură

Încet, încet, șantierele din România fac pasul spre digitalizare. PlanRadar pune la dispoziția utilizatorilor o aplicație mobilă, dar și o versiune web a soluției digitale, ceea ce înseamnă că aceștia pot transfera ușor documentele în cloud și șantierul este digitalizat.

Din momentul în care este încărcată, documentația este disponibilă pentru toți factorii de decizie de pe șantier. Informațiile pot fi folosite oriunde, chiar și în zone fără semnal sau la subsoluri. Cât de sigură este aplicația și ce se întâmplă la finalul proiectului? Bojan Petkovic spune că aplicația rulează pe Amazon Web Services și este certificată ISO.

“Scopul PlanRadar este este să stabilească o comunicare rapidă între părțile interesate. Spre exemplu, ai ceva de comunicat unui coleg care e în cealaltă parte a șantierului sau poate chiar subcontractorului. În mod convențional, i-ai trimite un mesaj pe WhatsApp, un e-mail sau i-ai scrie ceva pe hârtie. În PlanRadar, folosești aplicația de fiecare dată când vrei să comunici ceva, iar persoane respectivă primește în timp real notificarea, vede chatul și toate documentele pe care le ai de transmis. Toată comunicarea este disponibilă într-o singură platformă”, a spus pentru Economica.net, Bojan Petkovic.

Când proiectul este finalizat, clientul decide ce face cu informațiile din aplicație: fie le șterge, fie le stochează. De cele mai multe ori, aceștia aleg să le arhiveze în PlanRadar sau în alte părți. În plus, aplicația poate fi folosită și de comapaniile care adminstrează mai multe proprietăți sau magazine. Un geam spart sau o defecțiune este automat transmisă prin aplicație echipelor de mentenanță.

Nevoia de digitalizare

Mai multe șantiere, fie că vorbim de investiții private sau de cele cu bani publici, înseamnă mai mulți utilizatori ai aplicației.

„Înainte de război, România a avut o creștere puternică în ceea ce privește numărul de autorizații de construire emise și investițiile anunțate, în special pentru București, dar și pentru alte zone. Aș spune că înainte de război așteptările erau mari pentru România, însă după invazia Rusiei în Ucraina, s-a observat un ușor declin al autorizațiilor de construire pentru rezidențial, dar și pentru birouri. Dar chiar și-așa, oamenii sunt interesați să folosească PlanRadar. România a fost în urmă cu digitalizarea, dar acum se vede în percepția clienților că trebuie să se modernizeze și să investească în unelte digitale”, mai spune oficialul PlanRadar.

Printre cei mai mari clienți din România ai PlanRadar se numără Prime Kapital, Bog’art, Porr sau Alesonor, însă majoritatea celor care folosesc aplicația sunt companii mici și mijlocii, care nu au mulți angajați, și pentru care utilizarea acestei soluții le ajută să economisească timp.

Când vine vorba de procente, specific pentru piața din România, aș spune că cei mai mulți clienți sunt antreprenori generali, urmați foarte aproape de dezvoltatorii, investitori, într-un procent aproape egal. Apoi mai sunt câteva procente reprezentate de companiile de facility management și de subcontractori”, mai spune Petkovic.

Investițiile susținute cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ar putea fi un factor declanșator pentru companiile proptech. Nu doar la noi, ci la nivelul întregii Uniuni Europene.

„Mă aștept ca investițiile publice din România să accelereze, în afara Bucureștiului și în principal în infrastructură. Și asta cred că va fi de ajutor și un factor declanșator pentru noi toți”, mai spune Petkovic.

Mai puține drumuri și bani pe benzină

Companiile mici, care nu au la fel de mulți angajați ca cele mari, salvează timp atunci când au mai multe șantiere deschise în diverse zone și când trebuie să-și trimită oamenii pe teren.

“Noi le arătăm cum se reflectă economia de cinci ore pe săptămână, spre exemplu, în creșterea productivității sau dacă clientul trebuie să călătorească la Cluj-Napoca o dată pe lună, prin Plan Radar se economisesc banii pe benzină, pe diurna pentru angajați sau pentru cheltuielile la hotel. Asta este principala noastră sarcină, să le punem în perspectivă cum funcționează o soluție bazată pe cloud”, mai spune Petkovic.

Oamenii de pe șantier pot urca poze în aplicație, pot urca documentele, și nu mai e nevoie ca angajații să piardă timp pe drum.

Chiar dacă în România nicio companie publică nu folosește PlanRadar sau aplicații digitale, Petkovik spune că nu sunt străini de acest domeniu și că în Croația și Austria, companiile de drumuri, care administrează și autostrăzile, folosesc această aplicație.

Compania și-a deschis biroul din România în 2021 și în prezent are nouă angajați, însă vrea să-și extindă echipa și să ajungă la un portofoliu de câteva sute de clienți.

Plan Radar este un start-up prop-tech vienez, lansat în 2014. De la 300 de clienți în primul an de funcționare, compania are după aproape zece ani, aplicația a fost folosită de mai mult de 120.000 de utilizatori din peste 65 de țări din întreaga lume. Printre companiile din Europa care folosesc aplicația se numără și nume mari europene precum: Siemens, Rewe, Strabag, Vinci, Roche sau Lidl.

Compania a reușit să strângă 60 de milioane de euro luna trecută de la investitori, iar banii vor fi folosiți pentru extindere în Statele Unite ale Americii și Dubai.

Te-ar mai putea interesa și
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul de muncă vor face obiectul unor exigenţe stricte în ceea ce priveşte......
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Ce planuri are Călin Georgescu pentru România – programul „Hrană, Apă, Energie „
Candidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi la la primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. ...
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank – Comisioane de administrare ZERO pentru două pachete bancare achiziționate în 25-27 noiembrie
CEC Bank desfășoară o campanie aniversară în perioada 25 – 27 noiembrie 2024, în care comisioanele de administrare ...