‘Dorim să creăm un mediu concurențial corect, respectiv de a-i impozita pe cei care nu plătesc impozite și taxe și care fac evaziune și fraudă fiscală. Vrem ca toți să plătească în mod echitabil aceste obligații pe care le au față de bugetul de stat’, a spus Chițoiu.
Ministrul Finanțelor a subliniat că guvernanții caută să identifice instrumentele și formulele de finanțare a mediului economic, atât a IMM-urilor, cât și a marilor contribuabili, atât prin linii de finanțare atrase de la instituțiile financiare internaționale — de la bănci de investiții, de la fonduri de investiții, de la BEI, de la BERD, de la Banca Mondială — cât și surse de linii de finanțare care să fie derulate printr-o Bancă de Dezvoltare și Investiții care să fie creată în țară, cât și printr-un Fond de Investiții pentru finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii, aceste două organisme financiare românești urmând să fie create în 2014.
‘Sper să finalizăm cât mai repede Legea IMM-urilor (…) și să creăm fonduri pentru acestea, care pot fi finanțate din surse europene’, a spus ministrul Finanțelor.
Pe de altă parte, vicepremierul liberal a anunțat că Guvernul va stabili o listă cu obiectivele de investiții prioritare pentru finanțare în anul 2014, întrucât, în prezent, în România sunt deschise peste 42.000 de astfel de obiective.
‘Oricât am vrea noi, nu putem să le finanțăm pe toate deodată, într-un singur an. De aceea trebuie să asigurăm o prioritizare a finanțării lor. (…) Important este să alocăm banii necesari care se pot cheltui în anul 2014 și nu să alocăm banii integral pentru investițiile respective, întrucât nici nu există posibilitatea de a fi cheltuiți într-un singur an, ci pe perioada de derulare a lor, respectiv 2 — 4 ani’, a spus Chițoiu.