Rusia acuză Ucraina că vrea să invadeze Transnistria. Chişinăul dezminte

Ministerul Apărării rus a acuzat joi Ucraina că plănuieşte să invadeze în viitorul apropiat Transnistria, regiunea separatistă din estul Republicii Moldova, după o operaţiune sub steag fals, transmite agenţia rusă oficială de presă RIA Novosti, citată de Reuters, dar Chişinăul a dezminţit imediat această informaţie, potrivit media de peste Prut.
AGERPRES - joi, 23 feb. 2023, 09:55
Rusia acuză Ucraina că vrea să invadeze Transnistria. Chişinăul dezminte

„Facem apel la calm şi invităm publicul să urmărească sursele oficiale şi credibile ale Republicii Moldova. Instituţiile noastre cooperează cu partenerii străini şi în cazul unor pericole la adresa ţării vor informa neîntârziat opinia publică”, se arată pe canalul oficial de Telegram al guvernului Republicii Moldova, citat de Radio Chişinău şi Deschide.md.

Într-un comunicat emis anterior, Ministerul rus al Apărării susţinea că are informaţii potrivit cărora Ucraina ar pregăti o provocare în regiunea transnistreană în timpul apropiat.

În aceste presupuse provocări, susţine ministerul rus, regimul de la Kiev ar intenţiona să implice unităţi ale forţelor armate ale Ucrainei, inclusiv unităţi ale formaţiunii naţionaliste ‘Azov’.

„Ca pretext pentru invazie, ar fi planificată organizarea unei presupuse ofensive a trupelor ruse de pe teritoriul Transnistriei. În acest scop, diversionişti ucraineni vor fi îmbrăcaţi în uniforme ale forţelor armate ruse”, se afirmă în comunicatul Ministerului rus al Apărării.

„Ministerul Apărării al Rusiei urmăreşte cu atenţie situaţia de la graniţa Ucrainei cu Republica Moldovenească Nistreană şi este gata să răspundă la orice fel de schimbări ale situaţiei”, potrivit aceluiaşi comunicat postat pe contul de Telegram al instituţiei de apărare ruse.

În acelaşi timp, mai multe conturi de Telegram şi media oficiale ruse au difuzat o serie de informaţii potrivit cărora Ucraina şi-ar fi concentrat trupe la frontiera cu Republica Moldova. În aceste mesaje se afirmă că „există temeri că Moldova ar putea permite Ucrainei să obţină controlul asupra depozitelor de muniţii de la Colbasna, întrucât Chişinăul s-ar teme de un succes al operaţiunii militare speciale ruse” în Ucraina, după cum notează publicaţia pro-Kremlin Vzgliad.

Separat, agenţia de stat rusă TASS îl citează pe adjunctul ministrului rus de externe Mihail Galuzin afirmând că Occidentul ar fi dat instrucţiuni guvernului de la Chişinău să suspende orice interacţiune cu administraţia din Transnistria.

„Actualele autorităţi moldovene, la ordinul Occidentului, au luat cursul spre abandonarea acordurilor anterioare” cu Tiraspolul, a declarat Galuzin într-un interviu pentru TASS, citat de numeroase publicaţii pro-Kremlin. Agenţia de presă TASS a anunţat că interviul integral cu Galuzin va fi postat pe pagina sa de internet după ora locală 12:00.

Diplomatul rus susţine că anul trecut situaţia din regiune s-a deteriorat şi a apreciat că se poate constata o răcire a relaţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol.

Galuzin a criticat în acest context Republica Moldova pentru că nu ar fi dispusă să stabilească un dialog pe această temă.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a acuzat mai devreme luna aceasta, în baza unor informaţii primite de la Kiev, că Moscova ar planifica o lovitură de stat pentru a răsturna actualul guvern de la Chişinău şi a antrena Transnistria în războiul său împotriva Ucrainei.

Anunţul Ministerului Apărării rus intervine la numai o zi după ce Republica Moldova a anunţat că ar putea renunţa la calitatea de membru în cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI), ca urmare a declanşării procedurii de denunţare a acordurilor semnate în cadrul CSI. O declaraţie în acest sens a fost făcută miercuri de către ministrul de externe Nicu Popescu. Într-o intervenţie la Jurnal TV, el a afirmat că instituţiile statului au făcut o evaluare a acordurilor şi în scurt timp vor publica lista documentelor ce vor fi denunţate, informează Deschide.md.

Marţi, preşedintele rus Vladimir Putin a abrogat un decret din 2012, în care se stipula că Rusia va căuta modalităţi de rezolvare a conflictului transnistrean în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, ceea ce a dat naştere la diverse speculaţii, dintre care unele mergând până la posibilitatea ca Moscova să recunoască independenţa Transnistriei, pe care să o folosească drept un cap de pod împotriva Ucrainei, conform presei moldovene.

Te-ar mai putea interesa și
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat destul de mult statul pentru finanțarea deficitului bugetar, lichiditatea......
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin Georgescu este pe pimul loc
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin ...
Candidatul independent Călin Georgescu este pe pe primul loc în preferințele alegătorilor in țară după numărarea ...
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința bucureștenilor
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința ...
Votul de la referendumul local trebuie confirmat de Parlament, iar partidele politice nu pot să ignore voinţa a 500.000 ...
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
Rezultate alegeri 2024 - EXIT POLL. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea, conform principalelor institute ...