Rishi Sunak și Ursula von der Leyen au anunțat că au ajuns la un acord privind reforma protocolului ce privește Irlanda de Nord cuprins în tratatul Brexit

Premierul britanic, Rishi Sunak, şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au anunţat luni, în Regatul Unit, un acord de reformare a protocolului privind Irlanda de Nord inclus în tratatul de Brexit, transmit agenţiile internaţionale de presă, relatează Agerpres.
AGERPRES - lun, 27 feb. 2023, 19:50
Rishi Sunak și Ursula von der Leyen au anunțat că au ajuns la un acord privind reforma protocolului ce privește Irlanda de Nord cuprins în tratatul Brexit

”Sunt încântat să vă anunţ că am făcut un progres. Am schimbat protocolul şi anunţăm acum Acordul-cadru de la Windsor”, a declarat liderul conservator în cadrul unei conferinţe de presă comune la Windsor, în vestul Londrei.

Sunak a declarat că acordul la care s-a ajuns după ani de negocieri cu Bruxellesul de către mai multe guverne conservatoare ”asigură un comerţ fără probleme în Marea Britanie, protejează locul Irlandei de Nord în uniunea noastră şi protejează suveranitatea poporului nord-irlandez”, relatează EFE.

Noul acord între Uniunea Europeană şi Marea Britanie a ”eliminat orice sentiment de frontieră în Marea Irlandei”, a declarat Sunak, alături de Ursula von der Leyen.

Mărfurile comercializate între Marea Britanie şi Irlanda de Nord – destinate să rămână pe piaţa din Irlanda de Nord – vor fi scutite de controale vamale, a detaliat premierul, conform DPA.

Aceste mărfuri vor merge pe o „bandă verde” – monitorizată electronic de către Comisia Europeană – iar cele care merg în Republica Irlanda, membră a UE şi a pieţei unice europene, vor rămâne pe „banda roşie”, cu controale vamale.

În plus, a adăugat Sunak, parlamentul descentralizat din Belfast, cunoscut sub numele de Stormont, va putea să aplice „o frână de urgenţă asupra oricăror modificări ale regulilor pentru mărfuri” introduse de Uniunea Europeană.

În conformitate cu noul acord, „persoanele care trimit colete prietenilor sau familiei sau care fac cumpărături online nu vor mai trebui să îndeplinească nicio formalitate vamală”, a spus Sunak. Alte exemple privind modul în care oamenii ar putea beneficia de pe urma acordului au inclus preţuri mai mici pentru bere şi eliminarea cerinţelor de călătorie pentru animalele de companie.

Premierul a confirmat că va supune „în timp util” la vot în Camera Comunelor „acordul-cadru Windsor”, care reformează vechiul protocol.

Şeful guvernului britanic a acceptat că atât unii dintre colegii săi conservatori, cât şi unioniştii nord-irlandezi, care consideră că protocolul ameninţă integritatea teritorială a Regatului Unit, „au nevoie de spaţiu şi timp” pentru a evalua conţinutul acestuia.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că acordul încheiat luni între Bruxelles şi Londra are ca scop „abordarea definitivă a problemelor cu care ne confruntăm în viaţa de zi cu zi”.

”Acesta prevede soluţii pe termen lung, despre care suntem amândoi convinşi că vor funcţiona pentru toţi oamenii şi întreprinderile din Irlanda de Nord”, a declarat ea în conferinţa de presă comună cu premierul britanic.

Von der Leyen a declarat că acordul are ca scop să asigure că aceleaşi alimente şi medicamente sunt disponibile în Irlanda de Nord şi în Marea Britanie.

Rezolvarea chestiunii protocolului nord-irlandez este ultimul obstacol major în lungul proces de ieşire a Regatului Unit din UE, care a început după victoria Brexitului la referendumul din 2016.

Semnat în 2020, protocolul cu Irlanda de Nord, negociat după Brexit de fostul premier Boris Johnson, a creat o frontieră comercială de facto între Marea Britanie şi Irlanda de Nord în Marea Irlandei.

Acest lucru a fost menit să prevină necesitatea unor controale la frontieră între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, membră a UE, care riscau o reapariţie a tensiunilor sectare, dar a însemnat că Irlanda de Nord a continuat să facă parte din zona comercială fără taxe vamale a blocului după Brexit.

Disputa comercială a devenit un obstacol major în punerea în aplicare a acordului Brexit cu unioniştii pro-britanici din Irlanda de Nord, care au considerat că acesta îi separă de restul Regatului Unit şi leagă regiunea de jurisdicţia UE.

Protocolul a generat astfel tensiuni între Uniunea Europeană şi Londra, dar a devenit şi o problemă internă pentru Rishi Sunak, confruntat cu opoziţia adepţilor liniei dure a Brexitului şi cu cea a unioniştilor din Partidul Democratic Unionist (DUP), care se opun oricărei puneri în discuţie a apartenenţei Irlandei de Nord la Regatul Unit.

Aceştia din urmă refuză orice aplicare de facto a legislaţiei europene în provincia britanică şi blochează de un an funcţionarea executivului local.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Patru din zece angajaţii români (40%) care lucrează în ture se simt mereu epuizaţi, în timp ce aproape două treimi dintre cei care locuiesc cu alte persoane sunt constant obosiţi, arată un......
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Până la ora 15,00, duminică, au votat la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, 416.312 ...
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 6,047 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,73%, în această săptămână, ...
Intrăm într-o nouă eră – Ursula von der Leyen, despre acordul istoric COP29
Intrăm într-o nouă eră – Ursula von der Leyen, despre acordul istoric COP29
Preşedintele Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, a salutat duminică acordul la care au ajuns ţările reprezentate ...