EDP Renewables anunță că a înregistrat un profit net de 671 de milioane de euro în 2022, în creștere cu 2%

EDP Renewables (EDPR), al patrulea mare producător de energie eoliană și solară la nivel global, a încheiat anul 2022 cu o creștere de 2% a profitului său net, până la 671 de milioane de euro, informează compania prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net.
Ion Dobreanu - mar, 28 feb. 2023, 18:28
EDP Renewables anunță că a înregistrat un profit net de 671 de milioane de euro în 2022, în creștere cu 2%

Compania a înregistrat o creștere cu 10% a producției de energie regenerabilă, iar alături de o strategie de rotație activelor au susținut aceste rezultate financiare, în ciuda costurilor operaționale mai mari, comparativ cu 2021 și având o presiune mai mare asupra costului datoriei, dar și cheltuieli mai mari cu furnizorii și serviciile. Vânzarea a cinci portofolii regenerabile, în Spania, Polonia, Italia, Brazilia și SUA, a generat câștiguri de 424 de milioane de euro.

EBITDA al EDPR a crescut cu 23%, până la 2,157 de miliarde de euro (+40% excluzând rotațiile de active), cu contribuții importante de pe piața europeană (+51% YoY), Brazilia (+31% YoY) și America de Nord (14% YoY). Veniturile au crescut la 2,4 miliarde de euro (+35% YoY), cu 99,5% din sumă aliniată la taxonomia UE, sistemul european de clasificare a activităților durabile.

În 2022, EDPR și-a extins decisiv amprenta globală prin integrarea Sunseap și a activelor sale de pe opt piețe din Asia-Pacific. De asemenea, EDPR și-a sporit prezența în Europa prin achiziționarea companiei de energie solară Kronos și a continuat să dezvolte proiecte cheie în multiplele sale zone geografice.

Compania aproape și-a dublat investițiile brute, ajungând la 5,1 miliarde de euro, cu o capacitate suplimentară de 2,1 GW de energie regenerabilă până în 2022 și 4,0 GW aflați în construcție, mai mult decât dublu față de nivelurile de la sfârșitul anului precedent.

Datoria EDP Renewables a crescut la 4,9 miliarde de euro până la sfârșitul anului 2022, ca urmare a creșterii investițiilor în proiecte regenerabile care vor contribui la accelerarea tranziției energetice în cele patru regiuni în care compania este prezentă – America de Nord, America de Sud, Asia-Pacific și Europa. Cu toate acestea, în comparație cu poziția înregistrată în septembrie 2022, datoria s-a redus cu 0,6 miliarde de euro.

Pentru plata dividendelor din 2022, EDPR va propune acționarilor săi un program flexibil – Scrip Dividend – care va crește rata de plată a EDPR și va oferi acționarilor o remunerație mai atractivă și mai competitivă. Această propunere va fi discutată și aprobată în următoarea Adunare Generală a Acționarilor.

Despre EDP Renewables (EDPR)

EDP Renewables (Euronext: EDPR) este al patrulea cel mai mare producător de energie din surse regenerabile din lume, cu o prezență în 28 de piețe din Europa, America de Nord, America de Sud și Asia. Cu sediul central în Madrid, Spania și cu birouri regionale în Houston, São Paulo și Singapore, EDPR are un puternic portofoliu de dezvoltare, active de primă clasă și capacitate operațională de lider de piață în domeniul energiei regenerabile. Acestea includ eoliene onshore, câmpuri fotovoltaice, eoliene offshore (prin cei 50/50 JV – OW) și tehnologii complementare ce folosesc energie regenerabilă, ca baterii de stocare a energiei și hidrogen verde.

Politicile EDPR, centrate spre angajați au adus recunoașterea companiei ca un Loc de Muncă de Top 2023 în Statele Unite și ca Angajator de Top în 2023 în Europa (România, Spania, Italia, Franța, Portugalia și Regatul Unit) și Brazilia, dar și includerea companiei în indicele de egalitate de gen Bloomberg.

EDPR este o companie din grupul EDP (Euronext: EDP), lider în tranziția energetică cu un focus pe decarbonizare. Pe lângă prezența sa puternică în energie regenerabilă (cu EDPR și operațiile hidro), EDP are o prezență puternică pe piețele din Portugalia, Spania și Brazilia, ce includ rețele electrice, soluții pentru consumatori și management energetic.

Te-ar mai putea interesa și
Bucureştenii pot vedea cu ajutorul unei hărţi digitale cât de verde este zona în care trăiesc
Bucureştenii pot vedea cu ajutorul unei hărţi digitale cât de verde este zona în care trăiesc
Bucureştenii pot verifica acum, cu ajutorul unei hărţi on-line, în ce măsură zona în care trăiesc respectă regula 3-30-300. ...
BMW a prezentat pentru prima dată un concept-car în România
BMW a prezentat pentru prima dată un concept-car în România
Reprezentanța BMW în România a prezentat pentru prima dată un vehicul concept al mărcii la un eveniment organizat în ...
HiSky zboară pe profit. Compania care a luat locul Blue Air a realizat afaceri de peste 170 de milioane de euro în 2023
HiSky zboară pe profit. Compania care a luat locul Blue Air a realizat afaceri de peste 170 de milioane de euro în 2023
Compania aeriană HiSky, fondată de Iulian Scorpan, fost director al Air Moldova, a realizat anul trecut afaceri de 856 ...
Taxe vamale suplimentare de 45% la importurile de mașini electrice produse în China. UE va vota săptămâna viitoare
Taxe vamale suplimentare de 45% la importurile de mașini electrice produse în China. UE va vota săptămâna viitoare
Uniunea Europeană va vota, în 4 octombrie, dacă va impune taxele vamale suplimentare de 45% la importurile de vehicule ...