TVA de 9% la carne pentru o piaţă de 1,7 mld. euro, gura de oxigen pentru producători – analiză

Necesitatea reducerii Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) la carne, supravieţuirea industriei cărnii în contextul noilor provocări şi deschiderea de noi pieţe de export pentru produsele româneşti au fost printre cele mai 'fierbinţi' teme de discuţie dintre autorităţi şi jucătorii din industrie la cea de-a doua ediţie a expoziţiei internaţionale CARNEXPO, organizată de revista de specialitate Industria cărnii.ro, în perioada 23-26 octombrie 2013.
Economica.net - lun, 28 oct. 2013, 06:26
TVA de 9% la carne pentru o piaţă de 1,7 mld. euro, gura de oxigen pentru producători - analiză

Reprezentanţii companiilor şi cei ai patronatelor de profil, prezenţi la CARNEXPO 2013, consideră că reducerea TVA la carne, preparate din carne şi peşte este cea mai importantă măsură care ar trebui aplicată în perioada următoare şi care ar putea avea efecte extrem de benefice asupra unei industrii estimate la o valoare de 1,7 miliarde de euro, dar care se confruntă şi cu o evaziune fiscală pe măsură, respectiv 40% din piaţă.

Cu 140 de companii – principalii jucători din industria cărnii din România dar şi companii de prestigiu internaţional – prezente în pavilionul Exporom pe o suprafaţă de expunere de peste 10.000 de metri pătraţi, cinci conferinţe şi seminarii de profil, şi un număr estimat de peste 10.000 de vizitatori, în mare parte specialişti, CARNEXPO s-a anunţat a fi, încă de la prima ediţie din 2011, cel mai mare eveniment de profil organizat până acum în sud-estul Europei şi a reuşit să confirme şi la a doua ediţie din 2013.

Creşterea numărului de firme participante şi a suprafeţei de expunere cu circa 30-40% faţă de prima ediţie, după cum estimează organizatorii, ar putea aduce o creştere, cel puţin similară, a numărului de contracte încheiate, în condiţiile în care târgul este destinat identificării oportunităţilor de afaceri. Prima ediţie a CARNEXPO din 2011 a adus participanţilor peste 200 de noi contracte cu o valoare comercială de aproximativ 2,3 milioane euro şi multe alte perspective pentru noi parteneriate.

Ediţia din acest an a Carnexpo a adus, pentru prima dată în România, reprezentanţii ţărilor din zonă, precum Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia, Ucraina, Bulgaria, Azerbaijan sau Grecia, potenţiale pieţe de export pentru producătorii români.

Ce spun autorităţile

Scăderea TVA de la 24% la 9%, măsură aplicată deja în domeniul morăritului şi panificaţiei de la 1 septembrie, are efecte vizibile în piaţă, iar autorităţile iau în calcul, în mod serios, extinderea acestei măsuri şi în industria cărnii, pe parcursul anului 2014. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, prezent la dezbaterile organizate de CARNEXPO, a explicat că scăderea evaziunii fiscale din domeniu nu se va vedea doar prin tăierea TVA cu 15 puncte procentuale, ci doar dacă se vor aplica şi alte măsuri complementare precum intensificarea controalelor sau înăsprirea pedepselor pentru evazionişti. Constantin a afirmat că obiectivul comun este legat de eliminarea concurenţei neloiale din piaţă şi de salvarea societăţilor din acest domeniu, recunoscând că România, deşi este o ţară cu tradiţie în creşterea animalelor, încă importă 60 – 70% din materia primă necesară acestei pieţe.

Şeful de la Agricultură le-a transmis producătorilor din industrie că nu va renunţa să facă presiuni pentru deschiderea de pieţe noi de export pentru produsele alimentare româneşti deoarece ‘sunt competitive şi pot să facă faţă pe oricare din pieţele lumii’, menţionând succesul României din acest an în ceea ce priveşte deschiderea pieţei din China pentru carne şi produse din carne de porc şi pentru bovine vii. ‘Vom pune în continuare presiune pe piaţa din Rusia pentru că produsele noastre pot să facă faţă, sunt competitive, pe oricare din pieţele lumii, inclusiv în Rusia. Aici nu vorbim despre chestiuni politice, ci despre chestiuni economice şi cred că din acest punct de vedere se poate deschide orice piaţă’, a precizat Daniel Constantin.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Achim Irimescu, a afirmat că reducerea Taxei pe Valoare Adăugată la carne se va reflecta iniţial în calitatea produselor, nu în preţ, ceea ce înseamnă că ‘la un preţ corect, vom avea un produs corect’.

Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, le-a transmis producătorilor din industria cărnii că instituţia pe care o conduce nu se ocupă de punerea de taxe, ci de prevenirea unora, iar o mai bună colectare a impozitelor şi taxelor va permite, ulterior, aplicarea unor măsuri de relaxare fiscală.

Ce vor producătorii

Mulţi producători români din industria cărnii sunt în pragul insolvenţei din cauza scăderii consumului, de aceea reducerea TVA ar reprezenta o gură de oxigen pentru industrie. Aceştia vor ca măsura să se aplice de anul viitor pe întreg lanţul de producţie.

‘Noi sperăm că, după analiza care va fi făcută la sfârşitul acestui an, în a doua jumătate a anului viitor, să avem TVA redusă la carne. De fapt, a fost şi o promisiune înainte de alegeri a actualului Guvern că va face acest lucru. Noi aşteptăm să se întâmple acest lucru. Ceea ce putem spune este că, dacă vom rămâne mai mulţi în viaţă, mai mulţi bani vom plăti la buget’, a subliniat directorul general al companiei Cris-Tim, Radu Timiş, unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din România.

‘Reducerea TVA ne-ar scoate din foame. Cel mai simplu ar fi ca TVA-ul să se încaseze la cumpărătorul final’, a afirmat Irina Cernat, directorul general al companiei ‘Peştişorul de aur’.

‘Scăderea TVA va duce la scăderea preţului şi sperăm că scăderea preţului produsului final să stimuleze puţin şi consumul’, a reiterat Iulian Pasăre, director general al firmei mureşene Chemtech.

Pe de altă parte, producătorii consideră că o taxare mai redusă va scoate la lumină o parte din materia primă şi din produsele comercializate pe piaţa neagră şi, astfel, se va diminua presiunea exercitată de piaţa neagră asupra celor care lucrează legal şi care îşi plătesc impozitele şi taxele.

Evaziunea fiscală din domeniul cărnii şi produselor din carne a crescut în urma creşterii TVA de la 19% la 24%. Aceasta a fost estimată la 230 de milioane de euro, după perioada majorării TVA la 24%, iar autorităţile apreciază că au ‘dispărut’ zeci de mii de tone de carne în economia subterană la nivelul anilor 2011 şi 2012, ceea ce a condus la neîncasarea la bugetul naţional a 30 de milioane de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Creştere de 24% a numărului de firme radiate în primele 11 luni din 2024 – date ONRC
Creştere de 24% a numărului de firme radiate în primele 11 luni din 2024 – date ONRC
Un număr de 74.409 firme au fost radiate la nivel naţional, în primele 11 luni din 2024, cu 23,99% mai multe comparativ cu perioada similară din 2023, conform statisticilor Oficiului Naţional al......
Băncile mari din SUA ies din angajamentul “NetZero Banking Alliance”
Băncile mari din SUA ies din angajamentul “NetZero Banking Alliance”
Cinci dintre cele mai mari bănci din Wall Street s-au retras în ultimele săptămâni din NetZero Banking Alliance, o inițiativă ...
Echipa de rally-raid Dacia Sandriders, pe locurile 3, 6 și 16 după prologul Dakar 2025
Echipa de rally-raid Dacia Sandriders, pe locurile 3, 6 și 16 după prologul Dakar 2025
Prologul ediției din 2025 a raliului Dakar s-a încheiat astăzi după parcurgerea primilor kilometri din traseul total ...
Conflict diplomatic între Polonia şi Ungaria, la inaugurarea oficială a preşedinţiei poloneze a UE
Conflict diplomatic între Polonia şi Ungaria, la inaugurarea oficială a preşedinţiei poloneze a UE
Autorităţile poloneze au refuzat să-l invite pe ambasadorul Ungariei la gala de inaugurare oficială a preşedinţiei ...