Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene a desemnat recent câștigătorii contractului de opt milioane de euro pentru promovarea celor 12 rute culturale, lansat în august 2022: două firme din Sibiu, Terra Building și Eventya CO, o companie de software, care a creat în 2017 aplicația oficială de promovarea turistică a României, dar și mai multe aplicații de promovare turistică pentru mai multe consilii județene, din Maramureș, Harghita, Brașov și alte asociații din turism.
Valoarea contractului este de aproape 40 de milioane de lei, bani din PNRR. Durata contractului este de 45 de luni.
Eventya CO îi are ca acționari pe Ionuț Alexandru Munteanu (59,41%), Andrei Ionuț Luca (25,46%) și Robert Ioan Bălan (15,13%), potrivit datelor disponibile în platforma Termene.ro. Compania a raportat în 2021 afaceri de 1,3 milioane de lei și o pierdere de 305.000 de lei.
În august 2022, acționarii firmei au adăugat mai multe coduri CAEN în cadrul activităților secundare, precum activități de producție cinematografică, video și programe de televiziune, activități fotografice, activități ale portalurilor web, activități de consultanță în domeniul relațiilor publice și comunicării, activități ale agențiilor de publicitate, activități de fotografiere și activități de studiere a pieței și de sondare a opiniei publice.
Terra Building este deținută de Ștefan Mihai Băcilă și are ca domeniu de activitate lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor, și a mai avut contracte cu Primăria Sibiu. În 2021, compania a raportat afaceri de aproape 65 de milioane de lei și un profit de 2,8 milioane de lei.
Serviciile incluse în acest contract de promovare a platformei/aplicaţiei „România atractivă” și a celor 12 rute turistice/culturale în mediul online și offline sunt:
Peste 300 de obiective au fost cuprinse anul trecut pe lista celor 12 rute culturale care urmează să fie restaurate, dar și promovate. Banii vin din PNRR.
„Gospodării tradiționale din Roșia Montană și din Delta Dunării, alături de încă cinci obiective din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO sunt oficial selectate pentru a fi finanțate din PNRR. Pe lângă aceste situri recunoscute la nivel internațional, un număr de peste 300 obiective, care fac parte din patrimoniul cultural național, vor fi restaurate sau vor beneficia de sprijinul necesar pentru o promovare adecvată”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Euroene de atunci, Dan Vîlceanu.
Contractele de finanțare pentru zece rute culturale și turistice, în valoare totală de aproape 90 de milioane de euro au fost semnate anul trecut în luna octombrie.
CITEȘTE ȘI Peste 300 de obiective cuprinse în cele 12 rute culturale din PNRR. Ce obiective vor fi restaurate
Fotografie de Marian Strinoiu pe Unsplash