„Este clar că vom ajuta Ucraina să obţină pacea”, a spus liderul german în faţa camerei inferioare a parlamentului german, Bundestagul.
„De aceea discutăm cu Kievul şi alţi parteneri despre angajamente viitoare în materie de securitate pentru Ucraina”, a explicat Scholz, care va fi primit vineri de Joe Biden la Casa Albă.
„Însă promisiunile de securitate presupun imperativ ca Ucraina să se apere cu succes în acest război”, a spus cancelarul, promiţând că Germania îşi va continua ajutorul pentru Ucraina, invadată în urmă cu un an de trupe ruse.
Cotidianul Wall Street Journal a scris pe 24 februarie despre îndoielile Berlinului, Parisului şi Londrei privind capacitatea ucrainenilor de a-i respinge pe ruşi pe întreg teritoriul lor şi despre voinţa lor de a furniza garanţii de securitate Kievului, care ar presupune livrarea de armament sofisticat şi întărirea legăturilor cu NATO.
„Rămâne întrebarea: (Vladimir) Putin este gata să negocieze revenirea la principii şi la o pace corectă? Pentru moment, nimic nu lasă să se întrevadă asta”, a deplâns succesorul Angelei Merkel.
Potrivit lui, preşedintele rus „mizează mai degrabă pe gesturi ameninţătoare, precum de exemplu suspendarea” tratatului de dezarmare nucleară Noul START încheiat cu SUA.
Liderul german a mai lansat un apel la China, suspectată de Washington că vrea să livreze arme Moscovei.
„Mesajul meu către Beijing este clar: utilizaţi-vă influenţa la Moscova pentru a cere retragerea trupelor ruse. Şi nu furnizaţi arme agresorului rus”, a avertizat Scholz.
Aceste acuzaţii, dezminţite de Beijing, au fost lansate de directorul CIA William Burns într-un interviu difuzat de canalul CBS duminică seară.
„Suntem convinşi de faptul că liderii chinezi intenţionează să furnizeze material letal Rusiei”, a declarat Burns.