Scholz: Sunt în curs discuţii privind „viitoare” garanţii de securitate pentru Ucraina

Germania şi "alţi parteneri" poartă discuţii cu Kievul pe tema unor "viitoare angajamente în materie de securitate pentru Ucraina", a declarat joi cancelarul Olaf Scholz, relatează AFP.
AGERPRES - joi, 02 mart. 2023, 11:56
Scholz: Sunt în curs discuţii privind

„Este clar că vom ajuta Ucraina să obţină pacea”, a spus liderul german în faţa camerei inferioare a parlamentului german, Bundestagul.

„De aceea discutăm cu Kievul şi alţi parteneri despre angajamente viitoare în materie de securitate pentru Ucraina”, a explicat Scholz, care va fi primit vineri de Joe Biden la Casa Albă.

„Însă promisiunile de securitate presupun imperativ ca Ucraina să se apere cu succes în acest război”, a spus cancelarul, promiţând că Germania îşi va continua ajutorul pentru Ucraina, invadată în urmă cu un an de trupe ruse.

Cotidianul Wall Street Journal a scris pe 24 februarie despre îndoielile Berlinului, Parisului şi Londrei privind capacitatea ucrainenilor de a-i respinge pe ruşi pe întreg teritoriul lor şi despre voinţa lor de a furniza garanţii de securitate Kievului, care ar presupune livrarea de armament sofisticat şi întărirea legăturilor cu NATO.

„Rămâne întrebarea: (Vladimir) Putin este gata să negocieze revenirea la principii şi la o pace corectă? Pentru moment, nimic nu lasă să se întrevadă asta”, a deplâns succesorul Angelei Merkel.

Potrivit lui, preşedintele rus „mizează mai degrabă pe gesturi ameninţătoare, precum de exemplu suspendarea” tratatului de dezarmare nucleară Noul START încheiat cu SUA.

Liderul german a mai lansat un apel la China, suspectată de Washington că vrea să livreze arme Moscovei.

„Mesajul meu către Beijing este clar: utilizaţi-vă influenţa la Moscova pentru a cere retragerea trupelor ruse. Şi nu furnizaţi arme agresorului rus”, a avertizat Scholz.

Aceste acuzaţii, dezminţite de Beijing, au fost lansate de directorul CIA William Burns într-un interviu difuzat de canalul CBS duminică seară.

„Suntem convinşi de faptul că liderii chinezi intenţionează să furnizeze material letal Rusiei”, a declarat Burns.

Te-ar mai putea interesa și
Ursula von der Leyen anunță că țările afectate de inundații vor primi un ajutor de 10 miliarde de euro
Ursula von der Leyen anunță că țările afectate de inundații vor primi un ajutor de 10 miliarde de euro
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi la Wroclaw (Polonia) un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între......
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 de milioane de lei
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 ...
Societatea Electrica S.A. anunță investitorii de la Bursa de Valori București că în primul semestru din 2024 a înregistrat ...
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Electrica, funcţie pe care o ...
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia va începe negocierile pentru achiziţia unei a patra fregate Belharra din Franţa pentru a-şi consolida forţele ...