Rovana Plumb: Colaborările transfrontaliere pot rezolva problemele de mediu din regiunea Dunării

Problemele de mediu din regiunea Dunării pot fi rezolvate doar printr-o colaborare transfrontalieră între statele implicate în Strategie, a declarat, luni, în cadrul ediției a doua a Forumului Anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării /SUERD/, Rovana Plumb, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice.
Economica.net - lun, 28 oct. 2013, 20:38
Rovana Plumb: Colaborările transfrontaliere pot rezolva problemele de mediu din regiunea Dunării

‘Cu o lungime de 3.000 de kilometri, Dunărea are unul dintre cele mai mari bazine din Europa. Aproape întreaga distanță a fluviului este considerată zonă protejată. Colaborarea noastră trebuie să devină foarte importantă. Sistemele de apă potabilă sunt periclitate de activitățile umane, în mod direct. România împreună cu Austria a fost unul dintre principalii promotori ai Strategiei Dunării. Trebuie să acționăm împreună și să avem parteneriate. Problemele de mediu sunt probleme transfrontaliere, iar singura modalitate de a rezolva este o colaborare de acest fel între statele riverane. O măsură foarte importantă pentru Strategia Dunării o reprezintă studiul comun pentru Dunăre, care a fost finalizat la finele lunii septembrie’, a afirmat ministrul Mediului.

Guvernul României, alături de Comisia Europeană /CE/, organizează, în perioada 28-29 octombrie, la Palatul Parlamentului, ediția a doua a Forumului Anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării /SUERD/.

Evenimentul, al cărui slogan este ‘Regiunea Dunării — mai puternici împreună, mai puternici în lume’, reunește la București reprezentanți guvernamentali din cele 14 state dunărene, alături de oficiali europeni, reprezentanți ai regiunilor și orașelor dunărene, mediului academic și de afaceri, ai societății civile, precum și alți promotori de proiecte.

Strategia Dunării, proiectul politic european de amploare și vizibilitate lansat de România împreună cu Austria, a fost adoptată de Consiliul European în 24 iunie 2011, ca strategie macro-regională a Uniunii Europene /UE/.

Cele patru axe prioritare ale Strategiei sunt: conectivitatea (transport intermodal, cultură și turism, rețele de energie), protecția mediului (managementul resurselor de apă, protecția biodiversității și managementul riscurilor), creșterea prosperității regiunii Dunării (educație, cercetare, competitivitate) și îmbunătățirea sistemului de guvernare (capacitate instituțională și securitate internă).

În cadrul Strategiei, României i-au fost atribuite spre coordonare domeniile prioritare transport (partea de navigabilitate — împreună cu Austria), promovarea culturii și turismului (împreună cu Bulgaria), managementul riscurilor de mediu (împreună cu Ungaria).

Dintre cele 14 țări incluse în Strategie, opt sunt state membre ale UE (Germania, Austria, Slovacia, Republica Cehă, Ungaria, Slovenia, România și Bulgaria), restul fiind state non-membre (Croația, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Republica Moldova și Ucraina).

Te-ar mai putea interesa și
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ca acesta să preia conducerea PNL, arătând, însă, că "decizia va fi......
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Politica monetară a BCE nu trebuie să rămână restrictivă prea mult timp
Chiar dacă va mai dura o perioadă până când inflaţia în zona euro va reveni, sustenabil, la ţinta de 2%, politica ...