Un teanc de 60.000 de euro ascuns în cutii de pantofi de un general al jandarmeriei pensionat, o petrecere într-un bordel din Madrid, plus alte nopţi de distracţie într-un hotel de lux presărate cu cocaină şi Viagra împreună cu prostituate alese dintr-un catalog; Spania trăieşte din luna februarie în ritmul unor astfel de dezvăluiri apărute în presă, ilustrate cu fotografii şi înregistrări video ale scandalului ce a primit numele de „Mediador” (Mediatorul), în care sunt implicaţi oameni de afaceri şi în special aleşi ai Partidului Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) al premierului Pedro Sanchez.
În centrul anchetei îl regăsim pe Juan Bernardo Fuentes, alias ”Tito Berni”, deputat socialist din Insulele Canare şi forţat de partidul său să demisioneze după ce a fost reţinut pe 14 februarie împreună cu nepotul său şi cu nouă oameni de afaceri.
Potrivit unui document judiciar, acest politician în vârstă de 60 de ani ar fi primit „contrapartide” financiare din partea unor companii pe care le-a ajutat să câştige licitaţii publice, să obţină fonduri europene sau să evite inspecţiile sanitare în timpul crizei COVID-19.
În schimbul acestui ajutor, „prima etapă” ar fi constat în efectuarea unui virament de 5.000 de euro în contul unei asociaţii sportive pe care Bernardo Fuentes o conducea prin intermediul unui afacerist din Insulele Canare, Antonio Navarro, al cărui pseudonim „El mediador” (Mediatorul) a dat numele afacerii de corupţie.
Apoi, în schimbul unor plăţi suplimentare, de 3.000-3.500 de euro, erau organizate vizite VIP la Camera Deputaţilor, precum şi petreceri în cluburi de noapte şi într-un hotel de patru stele.
Potrivit lui Antonio Navarro, care în ultimele zile a acordat mai multe interviuri presei, a fost organizat şi un dineu la Madrid la care au participat 15 deputaţi socialişti în plină pandemie, în pofida restricţiilor sanitare atunci în vigoare.
Aceste dezvăluiri au agitat apele în interiorul partidului socialist, care caută acum să limiteze pagubele, înaintea alegerilor municipale şi regionale din 28 mai şi a celor legislative care vor avea loc la sfârşitul anului.
„Este un comportament respingător”, a declarat Felix Bolanos, mâna dreaptă a premierului Pedro Sanchez, ajuns la putere în 2018 după o moţiune de cenzură împotriva precedentului guvern conservator zdruncinat atunci tot de un mega-scandal de corupţie.
„Mi se pare incredibil (…), personal, sunt dezgustat”, a intervenit şi ministrul agriculturii, Luis Planas, un alt greu al socialiştilor spanioli, care a făcut din combaterea prostituţiei unul din caii săi de bătaie şi a depus anul trecut o iniţiativă legislativă pentru sancţionarea clienţilor.
Formaţiunea PSOE se apără insistând afirmând că l-a exclus de îndată din partid pe Juan Bernardo Fuentes şi că manifestă o „toleranţă zero” faţă de corupţie.
În acest timp, opoziţia reprezentată de Partidul Popular (PP) şi de formaţiunea de extremă dreaptă Vox cere crearea unei comisii parlamentare de anchetă pentru „stabilirea responsabilităţilor politice” în afacerea Mediador. „Este absolut vulgar, jalnic, ruşinos şi asta dăunează atât de mult politicii şi instituţiilor sale, aşa nu mai putem continua”, a declarat preşedintele PP, Alberto Nunez Feijoo, care a acuzat PSOE că nu furnizează toate informaţiile de care dispune.
Trei sondaje publicate luni arată PP devansând PSOE, cu intenţii de vot cuprinse între 28,6% şi 31,5% pentru conservatori şi între 25% şi 26,9% pentru socialişti.