Piaţa a deschis ziua în creştere uşoară, însă rulajele au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni. Punctul maxim de creştere al indicelui general al Bursei, BET-C, a fost atins cu puţin înaintea închiderii şedinţei, când piaţa a fost pe plus cu 1,36%.
Rulajele au fost reduse în cazul celor mai multe acţiuni, întrucât majoritatea micilor investitori au banii blocaţi în acţiuni din portofoliu, au subscris la oferta de cumpărare derulată de Fondul Proprietatea sau au plasat lichidităţile în oferta prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile Romgaz.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 50,8 milioane lei (11,4 milioane euro), sumă din care mai mult de jumătate au reprezentat transferuri cu titlurile BRD, de 27,8 milioane lei (6,2 milioane euro). Lichiditatea pieţei este de 3,4 ori peste cea de luni, de numai 14,7 milioane lei (3,3 milioane euro).
Cea mai mare parte a rulajului titlurilor BRD a fost asigurată de o tranzacţie realizată, la ora 11:02, cu 0,43% din acţiunile băncii, pentru aproape 27,2 milioane lei (6,1 milioane euro). Acţiunile au fost transferate direct în piaţa principală, la preţul de 9 lei/titlu, cu 1,93% peste ultima cotaţie de luni. La finalul şedinţei, titlurile BRD erau la preţul de 9 lei.
„Luând în considerare dezinvestiţiile SIF-urilor din ultimele luni pe BRD, cred că şi tranzacţia de astăzi o putem încadra în aceeaşi categorie. Cum din oferta Romgaz au mai rămas doar două zile de subscriere, cred că prin această tranzacţie se încearcă eliberea unor fonduri pentru a participa la ofertă”, a declarat pentru MEDIAFAX Alexandru Păşălan, trader la firma de brokeraj NBG Securities România.
Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 1,83%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 0,5%.
Acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au plasat indicele BET-FI cu 1,35% peste nivelul de luni.
În acelaşi timp, cei doi indici extinşi ai Bursei, BET-XT şi BET-BK, au avansat cu 1,65% şi, respectiv, cu 1,2%.
Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP). Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.
Intensitatea subscrierilor în oferta Romgaz a scăzut marţi, întrucât din această zi şi până joi, ultima zi a operaţiunii, discountul acordat pentru subscrierile micilor investitori este de 3%, faţă de 5% în primele cinci zile ale ofertei. Micii investitori beneficiază de reduceri doar pentru primele 10.000 de acţiuni subscrise, nu şi pentru GDR-uri, iar subscrierea se face la preţul maxim, de 32 lei/acţiune.
Până marţi, la ora 16:45, în sistemul Bursei au fost înregistrate 9.371 de ordine pe tranşa micilor investitori (15% din acţiunile scoase la vânzare), iar volumul de acţiuni subscrise a depăşit de 3,6 ori titlurile alocate pe acest segment. Investitorii au alocat astfel cu puţin peste 1 miliard de lei (226 milioane euro) pentru subscrierile în această tranşă.
Un număr de 9.108 ordine au fost plasate pentru pachete de până la 10.000 de acţiuni, iar 263 de ordine au fost pentru pachete care depăşesc acest prag.
„Cum era de aşteptat, interesul pentru oferta Romgaz este foarte ridicat. Cu toate că oferta este incomparabil mai mare faţă de listările precedente, cu siguranţă a atras şi mulţi investitori noi pe piaţă. Vorbind strict de tranşa de retail, cred că discountul acordat oferă un grad de confort faţă de evoluţia ulterioară a preţului. Din păcate, nu cred că aceste sume vor rămâne în piaţă, astfel că mă aştept la o volatilitate ridicată în primele zile de tranzacţionare (acţiunile Romgaz ar urma să intre la tranzacţionare în jurul datei de 12 noiembrie – n.r.)”, a mai spus traderul de la NBG Securities România.Preţul la care vor fi vândute acţiunile Romgaz va fi stabilit la finalul operaţiunii, în funcţie de subscrierile investitorilor instituţionali, iar pentru micii investitori vor fi aplicate discounturile menţionate.
Investitorii au vizat şi oferta de cumpărare prin care Fondul Proprietatea vrea să răscumpere 4,35% din propriile acţiuni şi au plasat de ordine prin care au fost puse în vânzare 2,562 miliarde de titluri. Oferta a fost suprasubscrisă astfel de 4,27 ori. Fondul Proprietatea vrea să răscumpere 600 milioane de acţiuni, pentru care este dispus să plătească 600 milioane lei (135 milioane euro).
Titlurile vor fi cumpărate la preţul de 1 leu/acţiune, cu 20,5% peste cotaţia la care acţiunile FP au încheiat şedinţa de marţi, de 0,795 lei.
Spre deosebire de şedinţele precedente, investitorii au fost mai activi la tranzacţionarea acţiunilor Fondului Proprietatea, operaţiunile cu aceste titluri cumulând 15,4 milioane lei (din care un deal de aproape 1,2 milioane lei).
Transferuri de peste 1 milion de lei au mai înregistrat acţiunile Transgaz (3,7 milioane lei), OMV Petrom (1,5 milioane lei, din care un deal de 870.000 de lei). Titlurile Transgaz au crescut cu 0,55%, la 182,5 lei, iar acţiunile OMV Petrom au încheiat în urcare cu 1,46%, la 0,4375 lei.
Acţiunile Prodplast (PPL) au urcat şi marţi, pentru a treia zi consecutiv, cu 15%, limita maximă de variaţie admisă pentru majoritatea titlurilor de la BVB, şi au ajuns la preţul de 1,779 lei. Preţul acestor acţiuni a urcat în ultimele trei şedinţe cumulat cu aproape 52%, deşi compania nu a făcut niciun anunţ.
Singura notificare din ultimele trei zile de tranzacţionare a fost marţi, când Prodplast Imobiliare a anunţat că a cumpărat luni titluri Prodplast de aproape 7.000 de lei, la un preţ mediu cu 14,92% peste ultima cotaţie de vineri. Atât Prodplast Imobiliare, cât şi Prodplast sunt controlate de preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Florin Pogonaru, şi SIF Oltenia (SIF5).
Spre deosebire de zilele precedente, volumul de acţiuni Prodplast tranzacţionate a crescut, fiind transferate titluri de aproape 161.000 de lei. Cel mai mare pachet a fost transfer în ultimele 45 de minute de tranzacţionare, pentru 71.000 de lei.
Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 700.000 de lei, faţă de aproape 1,7 milioane lei în şedinţa precedentă.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,5%.