„AFM caută varianta cea mai bună de implementare a programului pentru a sprijini cetăţenii. Au fost analizate multe variante împreună cu colegii noştri de la AFM şi de la Ministerul Muncii. Vom veni în cel mai scurt timp posibil cu concluziile. Am avut nevoie de aprobarea bugetului şi mergem mai departe cu analiza şi găsirea celor mai bune variante „Rabla becuri”. Este un proiect complex, complicat, datorită numărului foarte mare de persoane care ar putea să beneficieze şi numărul foarte mare de cetăţeni care ar putea solicita aceste bilete valorice.
Motiv pentru care, în cazul în care vorbim de sute de mii de persoane, implementarea este complicată. S-a analizat varianta colaborării cu autorităţile locale, se analizează varianta colaborării cu Ministerul Muncii pentru a avea o destinaţie foarte clară şi precisă a acestor sume şi a ajuta exact acele persoane care au nevoie. Nu cred că este nevoie de ajutor financiar pentru persoanele care îşi permit fără nicio problemă să achiziţioneze becuri moderne cu consum redus, produse cu tehnologie modernă.
Deci, trebuie să avem în vedere şi adresabilitatea, adică programul să se ducă exact în acea zonă socială unde este nevoie de sprijin. Analizăm această variantă, pentru că nu cred că ar fi normal ca banii publici să se ducă exact în zone unde nu este nevoie de sprijin financiar”, a precizat ministrul.
Programul „Rabla pentru becuri” ar fi trebuit să demareze în 2022, însă a fost amânat, deşi pe final de an, la aprobarea bugetului AFM pentru 2023, a fost alocată suma de 400 de milioane de lei pentru derularea acestuia,
Pe acest subiect, în luna septembrie a anului trecut, ministrul Barna Tanczos anunţa că AFM a elaborat Ghidul programului „Rabla pentru becuri” şi că modificarea de buget pentru instituţie, care va cuprinde inclusiv bugetul pentru acest program, va intra în şedinţa de Guvern până la sfârşitul lunii respective. Acesta a subliniat că propunerea pe care a pregătit-o se bazează pe sistemul de la „Rabla pentru electrocasnice”.
„Cu voucherul primit se merge la magazinul care s-a înscris în program la AFM, pentru a putea fi un agent care vinde becurile respective. Ne vom referi strict la becurile cu led, care reduc consumul cu până la 70% şi, cu acel voucher şi becul vechi predat, poate să achiziţioneze becuri noi care reduc consumul semnificativ în gospodărie”, a explicat oficialul.
Ulterior, Tanczos a revenit cu precizări pe marginea amânării lansării programului „Rabla pentru becuri” şi a spus că AFM va trebui să creeze un nou sistem informatic şi că implementarea acestuia „va mai dura câteva săptămâni sau luni”.